Hamas, hareketin bir heyetinin Irak’a gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin yayımladığı açıklamada, heyet üyelerinin Iraklı yetkililerle ateşkes anlaşması ile bölgesel ve uluslararası gelişmeler başta olmak üzere çeşitli konularda görüşmeler yaptığını duyurdu.
Qodsna'nın Şihab Haber Ajansı’na dayandırdığı habere göre Hamas, açıklamasında hareketten üst düzey bir heyetin Irak’a yaptığı ziyarete işaret ederek, Filistin İslami Direniş Hareketi’nin üst düzey heyetinin Irak’ın başkenti Bağdat’a gerçekleştirdiği ziyareti tamamladığını bildirdi. Ziyaret kapsamında Iraklı yetkililer ve siyasi şahsiyetlerle bir dizi görüşme gerçekleştirildi.
Açıklamada, Usame Hamdan başkanlığındaki ve Hamas’ın Irak’taki medya danışmanı Tahir el-Nunu’nun da yer aldığı heyetin, ateşkes anlaşmasına ilişkin gelişmelerin yanı sıra siyasi ve sahadaki gelişmeler ile bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldığı belirtildi.
Hamas, heyetin görüşmelerde Gazze’deki ağır insani duruma, işgal güçlerinin Batı Şeria ve Kudüs’te işlediği suçlara ve işgalcilerin Filistinli esirlere yönelik uygulamalarına ilişkin bir rapor sunduğunu kaydetti.
Açıklamada, söz konusu görüşmelerde bu suçların ve art arda düzenlenen saldırıların durdurulması için çaba gösterilmesinin gerekliliğine, Irak ile olan derin tarihsel ilişkilere ve bu ülkenin Filistin meselesine yönelik değişmeyen tutumuna vurgu yapıldığı ifade edildi.
Hamas ayrıca, görüşmelerde Filistin halkının direniş ve kararlılığının desteklenmesi, tüm haklarının geri alınmasına kadar yanında durulması ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik yolların ele alındığını bildirdi.
Filistinli haber kaynakları salı günü, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas’ın liderlerinden Usame Hamdan ve Tahir el-Nunu’nun Bağdat ziyareti kapsamında bazı Iraklı siyasi şahsiyetlerle bir araya gelerek görüşmeler gerçekleştirdiğini duyurmuştu.
Filistinli Şihab Haber Ajansı, Hamas liderleri Usame Hamdan ve Tahir el-Nunu’nun cumartesi gününden bu yana Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunduğunu ve Iraklı yetkililerle çok sayıda toplantı yaptığını aktardı.
Habere göre Hamas liderleri bu ziyaret kapsamında Irak’ın eski başbakanı Adil Abdulmehdi ile de bir araya gelerek Filistin meselesine ilişkin son siyasi ve sahadaki gelişmeleri ele aldı.
Hamas liderleri ayrıca Bağdat’taki ofisinde Irak’taki Seyyidüşşüheda Tugayları lideri Ebu Ala el-Velai ile de görüşme gerçekleştirdi.
www.kudusgunu.com