İRAN İLE SAVAŞ İSRAİL EKONOMİSİNİ KORONA DÖNEMİNE DÖNDÜRDÜ

img
İRAN İLE SAVAŞ İSRAİL EKONOMİSİNİ KORONA DÖNEMİNE DÖNDÜRDÜ

Bir siyonist gazete, İran’a karşı 12 gün süren savaşın sonuçlarını ele aldığı bir haberinde, bu savaşın İsrail ekonomisine koronavirüs dönemindeki kapanmalarla benzer etkiler yaptığını yazdı.

Qodsna tarafından aktarılan haberde, “Times of Israel” internet sitesi şu ifadelere yer verdi: Askerî alanda kaydedildiği iddia edilen önemli kazanımlara rağmen, Tel Aviv ile Tahran arasındaki karşı karşıya geliş ağır bir maliyetle sonuçlandı. İran’ın fırlattığı 500 balistik füze ile düzenlediği yoğun saldırılar, İsrail’e sert bir yanıt niteliği taşıdı.

Haberde, önlenemeyen füzelerin İsrail’in kritik altyapılarına ve bilimsel araştırma merkezlerine ciddi zararlar verdiği, ülke ekonomisine büyük ve yaygın mali kayıplar yaşattığı, ayrıca çok sayıda İsraillinin yaşamını yitirmesine ve yaralanmasına yol açtığı belirtildi.

Söz konusu siyonist medya kuruluşu, İran’dan gelen füze saldırılarının önceki saldırılara kıyasla çok daha ölümcül olduğuna vurgu yaptı. Ölümlerin çoğunun halkın önceden uyarılarak sığınaklara çekildiği, okulların, kamu kurumlarının, işletmelerin ve eğlence merkezlerinin büyük ölçüde kapalı olduğu bir ortamda gerçekleştiği kaydedildi.

Haberde, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in savaşa destek verdiği ancak savaşın finansal maliyetini açıklamaktan kaçındığı ifade edildi.

Öte yandan, İsrail'in ekonomik bakanlıklarından birindeki bir kaynak, “Times of Israel” sitesine yaptığı açıklamada, İran’la yaşanan 12 günlük savaşın doğrudan maliyetinin yaklaşık 22 milyar şekel olarak hesaplandığını belirtti.

Bu miktarın, silahlanma, uçak yakıtı, aktif savunma sistemleri, yedek birliklerin seferber edilmesi, işe gelemeyen çalışanlara yapılan tazminatlar ve evleri yıkılan İsraillilerin otel konaklama masraflarını kapsadığı; ancak savaş nedeniyle faaliyetleri duran şirketlere verilen tazminatlar ve ekonomik duruş kaynaklı kayıpların dahil edilmediği aktarıldı.

Aynı kaynak, savaşın 12 gününün 9’unda, gıda satışı yapan marketler, eczaneler ve uzaktan çalışanlar gibi “zorunlu” kabul edilen iş yerleri hariç olmak üzere, çoğu iş yerinin İç Cephe Komutanlığı emriyle kapalı kaldığını kaydetti. Bu durumun, tıpkı koronavirüs döneminde olduğu gibi, ekonomiyi büyük ölçüde durma noktasına getirdiği ve her haftalık kapanmanın yaklaşık 5,5 milyar şekel zarara yol açtığı ifade edildi.

www.kudusgunu.com 



Makaleler

Döviz Kurları

Güncel

Hava Durumu

Link kopyalandı!