İsrail işgal güçleri, ABD’nin sınırsız desteğine güvenerek Gazze Şeridi’ne yönelik soykırım niteliğindeki saldırılarını 644. gününde de hava ve topçu bombardımanlarıyla sürdürüyor.
Filistin Enformasyon Merkezi'nin haberine göre, aç bırakılan ve evlerinden zorla çıkarılan siviller, ABD’nin hem siyasi hem askeri desteğiyle katledilirken, uluslararası kamuoyunun sessizliği dikkat çekiyor.
Son saldırılarda yaşananlar
Nasır Tıp Kompleksi, Gazze’nin güneyinde, Han Yunus’un kuzeybatısındaki Es-Satr bölgesine düzenlenen İsrail saldırısında iki kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Tıbbi kaynaklar, saldırıda şehit olan kişilerin A’id Zekeriya Şakir El-Ağa ve Basim Macid Muhammed El-Ağa olduğunu doğruladı.
İsrail ordusu sabah saatlerinde bölgeden çekildikten sonra, Han Yunus’un batısındaki Mevasi bölgesinde kurulan göçmen çadırlarında büyük bir yıkım meydana geldi. Ayrıca Gazze’nin kuzeybatısındaki Es-Saftavi Mahallesi'ne yapılan topçu atışlarında da yaralananlar oldu.
Han Yunus’ta tank saldırıları ve göçmen çadırları
Daha önce Han Yunus’un güneyine tanklar ve askeri araçlarla girildiği bildirilmişti. İsrail buldozerlerinin göçmen çadırlarının bulunduğu bölgede yıkım çalışmaları yaptığı görüntülerde yer aldı. Çaresiz kalan yüzlerce kişi, eşyalarını bile alamadan bölgeden kaçtı.
Özgür bırakılan eski esir Abdurrauf Ebu Tebbane, Mevasi’deki çadırına düzenlenen saldırıda şehit düştü. Ebu Tebbane, 1994’teki feda eylemi nedeniyle 17 yıl İsrail hapishanesinde tutulmuştu.
Cibaliya’da okul saldırısı ve yeni can kayıpları
Gece geç saatlerde Gazze’nin kuzeyindeki Aşağı Cibaliya bölgesinde Halime Es-Sa’diyye Okulu’na düzenlenen saldırıda sekiz sivil şehit oldu, çok sayıda kişi de yaralandı. Şehit olanlar arasında İyad İmran Nasr (Ebu İmran), Halid Ömer Nasr (Ebu Ömer), Halid’in eşi Merve İmran Nasr, İyad’ın eşi Zehra Ömer Nasr ve Ömer Halid Ömer Nasr bulunuyor.
Gazze’de casus cihaz ele geçirildi
El-Haris platformu, İsrail ordusuna ait, yüksek çözünürlüklü kamera ve hareket algılama sistemiyle donatılmış bir casus cihazın Gazze’de önemli bir noktaya gizlenmiş şekilde bulunduğunu duyurdu. Bu cihazın kesintisiz canlı yayın yaparak İsrail istihbaratına bilgi aktardığı belirtildi.
Süregelen saldırılar ve yeni yıkımlar
İşgal güçleri, Han Yunus’un kuzeyindeki Es-Satr bölgesinde konutları yıkmayı sürdürürken, Gazze kentinin “tünel bölgesi”ne düzenlenen insansız hava aracı saldırısında da yaralılar olduğu aktarıldı.
Gazze’nin batısındaki Şati Mülteci Kampı’nda el-Hesi ailesine ait eve ve burada kalan Zahir ailesi üyelerine yönelik saldırıda çocukların da arasında olduğu çok sayıda kişi şehit oldu. On kadar çocuğun uzuvlarını kaybettiği bildirildi.
Eski esir Yusuf Muhammed Cum’a şehit oldu
Filistinli Esirler Medya Ofisi, İsrail saldırısında eski esir Yusuf Muhammed Cum’a’nın şehit düştüğünü ve böylece daha önce şehit olan kardeşi İbrahim ve kız kardeşi Cevahir’in yanına katıldığını açıkladı.
Kurtarma ekiplerine saldırılar
Filistin Kızılayı, Han Yunus’un Tahliye bölgesinde insani yardım çalışmalarında görevli bir sağlık personelinin ateş açılarak yaralandığını ve Mevasi’deki sahra hastanesine kaldırıldığını duyurdu.
İsrail ordusuna ait tanklar, Han Yunus Mezarlığı çevresinde onlarca göçmen ailesini kuşatırken, mezarlıkları yıktı ve boş çadırları ateşe verdi.
Nasır Tıp Kompleksi’ne yaklaşan tehlike
Gazze’deki sahra hastaneleri yetkilileri, işgal güçlerinin Nasır Tıp Kompleksi’ne giderek yaklaştığını belirtti. Han Yunus’un güneybatısında açılan ateş sonucu bir kişi şehit olurken, yaralananlar olduğu ifade edildi.
Son 24 saatte ağır bilanço
Gazze’deki hastanelere son 24 saat içinde 82 şehit ve 247 yaralı getirildi. Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre, hâlâ enkaz altında ve ulaşılmayı bekleyen çok sayıda insan var.
Genel bilanço
Bakanlığın açıklamasına göre, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarda toplam şehit sayısı 57 bin 762’ye, yaralı sayısı ise 137 bin 656’ya ulaştı.
Ayrıca, 18 Mart 2025’te ateşkesin bozulmasından bu yana 7 bin 200 şehit ve 25 bin 615 yaralı kayıtlara geçti.
Son 24 saatte insani yardıma ulaşmaya çalışırken 9 kişi şehit oldu, 78 kişi yaralandı. Yardım merkezlerinde hedef alınan ve “geçim şehitleri” olarak adlandırılan toplam can kaybı 782’ye, yaralı sayısı ise 5 bin 101’e yükseldi.
İsrail işgal güçleri, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de sivillere yönelik sistematik saldırılarını sürdürerek Filistin halkına karşı katliamlarını derinleştiriyor.