KATİL NETANYAHU ZOR DURUMDA (ANALİZ)

Siyonist rejim İsrail’in işgalindeki topraklar bu hafta da geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi başbakan Benyamin Netanyahu ve kabinesi karşıtı gösterilere sahne oldu. 

Görüntülenme: 458 Tarih: 16 Mart 2023 19:41
KATİL NETANYAHU ZOR DURUMDA (ANALİZ)

İşgal topraklarında Netanyahu’nun yeniden iktidara gelmesi ve en radikal isimleri kabinesinde toplaması ve yargıda sözde reform kararı ile yargı bağımsızlığını ihlal etmesi,  Siyonist toplumunun geniş çaplı infial ve tepkiye sebebiyet vermiştir.
İşgal edilen Filistin topraklarında kriz giderek yoğunlaşarak daha geniş boyutlar kazanmaktadır. Öyle ki rejim başkanı bile, işgal topraklarında yaşanan olaylar ve gelişmelerden endişe ve kaygılarını artık gizleyemiyor, nitekim defalarca bu bağlamda uyarıda bulunmuştur.
İşgal topraklarındaki hali hazırda yaşanan olayların esas nedeni, sağcı gruplar ve partilerin toplum ve hükûmeti, kendi aşırıcı düşünce ve bakışları çerçevesinde yönetme çabalarından duyulan endişe ve kaygılardır. Bu aşırıcılık, gelinen aşamada, yargının yetki alanını daraltma şeklinde görünmekte.
İşgal rejimi parlamentosu ve kabinesi, yargı sisteminde reform için harekete geçmiştir. Geçtiğimiz hafta Knesset, bu bağlamda ilk tasarıyı 47 hayır oya karşı 63 evet oyuyla onayladı. Bu karar uyarınca yargı sisteminin yargıç ve hâkim atama dâhil yetki alanı azaltılarak, buna karşı kabinenin yetkisi artacaktır. 
Netanyahu kabinesi, bu tasarıyı, reform olarak nitelerken, ancak karşı çıkanlar, bunu yargıya karşı bir darbe olarak görmekte. Karşı çıkanlar ve eleştirenler, bu karar ile yargı sisteminin bağımsızlığının yok olacağını savunuyor. Diğer yandan, eleştirenler, Netanyahu ve kabine üyelerinin bu karar ile kendi yolsuzluk davalarını kapatmaya ve kendilerine dokunulmazlık kazanmaya çalıştığına inanıyor. Bu görüş ayrılığı, Siyonist rejim kabinesini yeni bir krize sürüklemiştir.
Diğer önemli bir konu da, on binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen gösterileri, İsrail rejimindeki siyasi çatlağın giderek büyümekte olduğu şeklinde yorumlamak gerek. Eski başbakanlar Yair Lapid ve Beni Gants başta olmak üzere Netanyahu’nun siyasi rakipleri itirazlara öncülük etmekte. Bu nedenle, bu itirazlar bir nevi siyasi kavga olarak da görülebilir. Haaretz gazetesi, Netanyahu’ya karşı gösteriler devam ederken, kabine üyelerinin yargı tarafından başbakanlığın kifayetsizliğinin ilan edilmesine engel olacak bir tasarıyı hazırlamakta olduğunu duyurdu.
Diğer önemli bir mesele de, bu itirazların işgal topraklarında siyaset ve güvenlik arenasının ne kadar düzensiz ve kırılgan olduğunu ortaya koymuş olmasıdır, öyle ki, bu itirazların ardından işgal topraklarında iç savaş çıkabileceğine dair endişeler artmakta. İşgal topraklarındaki protestolar, kargaşa ve çatışmaya dönüşmekte. Bu doğrultuda, eylemciler sokak ve caddelerde ateş yakıp, yolları kapatıyor. Polis de şimdiye kadar onlarca eylemciyi gözaltına almıştır.
Siyonist rejim başbakanı Benyamin Netanyahu yaptığı açıklamada, muhalefetin, yumruk ile geriletilmesine vurgu yaparken, İşçi Partisi de başbakan aleyhinde bu sözleri nedeniyle dava açtı.
Böylece, bu gösteri ve eylemlerin görünüşteki sebebi, yargı sisteminde Netanyahu kabinesinin reform yapması olsa da, gerçek nedeni, İsrail’in radikalleşme yolunda hareket etmesidir. Muhalefet ve karşı çıkan taraflar artık İsrail’in varlığının tehdit altında olduğuna inanıyorlar. İşte bugün işgal topraklarında görünenler, Siyonist rejimin bir nevi çıplak yüzünü ortaya koymakta.

parstoday

Yorumlar