AMERİKA'NIN YEMEN SAVAŞINDAKİ ROLÜ (ANALİZ)

Amerika ve Batılı ülkelerin tüm insanseverlik sloganlarına rağmen bu ülkeler Suudi Arabistan'ı Yemen halkı karşısına cinayet işlemekte desteklemektedir. Suudi komutasındaki koalisyon güçleri ise Yemen'i bombardıman etmeye devam etmektedir. Bu doğrultuda Senatör Bernie Sanders ve Amerika temsilciler meclisi üyesi Ro Khana yayımladıkları bildiride Suudi Arabistan'ın Amerika'nın yardımı ile Yemen'i bombardıman ettiğini itiraf etti. 

Görüntülenme: 1102 Tarih: 08 Aralık 2021 23:39
AMERİKA'NIN YEMEN SAVAŞINDAKİ ROLÜ (ANALİZ)

Bu iki kongre üyesi  Suudi Arabistan'ın Yemen'e müdahalesi ve savaş alevlerini körüklemesinin dünyada en büyük insani felakete yol açtığını belirtip Amerika hükümetinden Suudi Arabistan'a baskı yaparak Yemen savaşını bitirmeye ve bu ülkenin kuşatılmasının son bulmasını istediler. 
Suudi Arabistan'ın Yemen'e karşı savaşı 2015'te başladı ve yüz binlerce Yemenlinin  ölmesi ve yaralanmasına rağmen 4 milyon Yemenlinin evinden barkından olmasında rağmen hala devam etmektedir.  Suudi Arabistan'ın  askeri tacizi ve açtığı savaş  Yemen altyapılarının yüzde 85'ini tahrip etti ve bu ülkeyi çok ciddi bir gıda ve ilaç eksikliği ve kıtlığı ile karşı karşıya bıraktı. 
Birleşmiş Milletler Teşkilatı genel sekreter insani işler yardımcısı Marthin Griffiths  Yemen'deki insani durumu felaket niteleyerek şu açıklamada bulundu: " Yemen dünyada en kötü insani krizle karşı karşıyadır. "
Suudi Arabistan ve ortakları  Amerika ve Batılı ülkelerin desteklerinden ve lojistiğinden yararlanarak Yemen'i bombardıman etmeye devam etmektedirler. Buna rağmen Biden hükümeti son dönemde  Yemen savaşını bitirme vaadinde bulundu ve  Suudilere taarruzi silahların teslim edilmesini engelleyeceğini iddia etti. Ancak tüm vaatlere rağmen Amerika'nın Suudi Arabistan'ı silah satışları ve siyasi ve ekonomik ilişkileri devam ettirme çerçevesindeki destekleri devam etmektedir.  Guardian gazetesi bu hususta şöyle yazdı: " Biden hükümeti  Yemen'e yönelik taarruzi askeri operasyonların son bulmasına dair iddiasının aksine  böyle bir girişime yanaşmadı ve krizin devam etmesine müsaade etti. 
Halihazırda Amerika'nın savunma alanındaki müteahhitleri Yemen'e saldıran Suudi uçaklarına hizmet sunmaktadırlar.  Amerika  son dönemde  Suudi Arabistan'a yeni silahların satılacağını duyurdu.  Yayımlanan istatistikler  Amerika ve Suudi Arabistan arasında Mart 2015'ten beri imzalanan silah anlaşmalarının  değerinin yaklaşık 28 milyar 500 milyon dolar değerinde olduğunu bunlardan 1 milyar 200 milyon dolarlık 20 anlaşmanın  Joe Biden başkanlığı döneminde ve mevcut yılda imzalandığını gösteriyor.  Amerika'nın Riyad'ı her alanda desteklemesine rağmen  ancak Suudi koalisyonu güçleri hala  Yemen savaş alanında büyük yenilgiler almaktadırlar. 
Ensarullah siyasi bürosu üyesi Abdülvahhab El Mahbeşi şu açıklamada bulundu: " Amerika  bölgedeki tüm kozlarını özellikle de Yemen savaşı ile ilgili kozlarını kaybettiğini düşünüyor.
 Birleşmiş Milletler Teşkilatına bağlı kurumlar ve kuruluşlar özellikle de Dünya Sağlık Örgütü ve UNİCEF defalarca Yemen'a saldırganların saldırı sonucunda bu ülke halkının büyük bir kıtlık ve insani felaket ile karşı karşıya kaldığını bildirmiştir. 
Yemen tam gücü ile saldırganlar ve tacizciler karşısında dirense de  bu ülkenin ekonomik koşullarının iyi olmadığı söylenmelidir.  Birçok bölgesinde ise insanlar yoksulluk ve hastalık ile mücadele etmek zorunda kalmıştır.  Koronavirüs pandemisi ve ilaç ve tedavi ihtiyacı ise  bu ülke vatandaşlarının birçoğu için büyük bir sorundur. Uluslararası kurum ve kuruluşların raporlarına göre bu ülkede milyonlarca insan sadece bir adım kıtlıktan uzaktadır. 
Bu koşullar altında  iki Amerika kongre üyesi  Biden'ın Suudi Arabistan'ı Yemen savaşında destekleme politikasını eleştirerek  bu siyasetin devam etmesi hususunda uyarılarda bulunmuşlardır.  Bu uyarıların ise pratikte sonuca gideceği düşünmemelidir. Bu kanlı ve eşitsiz savaşı sona erdirmek için laftan daha fazlası gerektiği aşikardır. 
Parstoday

Yorumlar