MAYIS AYINDA 677 FİLİSTİNLİ ESİR ALINDI

İşgal altındaki Kudüs kenti, geçtiğimiz mayıs ayında akla ziyan hak ihlallerine ve savaşı andıran hadiselere tanıklık etti. İsrail işgali ve Yahudi yerleşimcilerin istilası altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Bab el-Amud (Şam) Kapısı'nda başlayan gerilimler, bilahare tarihi Şeyh Cerrah Mahallesi’ne de sıçradı. 

Görüntülenme: 1342 Tarih: 08 Haziran 2021 17:14
MAYIS AYINDA 677 FİLİSTİNLİ ESİR ALINDI

İşgal güçleri ve fanatik Yahudilerin Ramazan ayındaki baskınlarına tepki olarak başlayan olaylar, çok kısa sürede Mescidi Aksa ve Kudüs’ü himaye amaçlı bir kasırgaya dönüştü.

Kudüs'ün kuzeyinde yer alan Kefer Akab beldesi sakinlerinden Şahir Ebu Hadice, 16 Mayıs tarihinde Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki Kerem el-Cauni girişinde bulunan işgal güçlerine yönelik gerçekleştirdiği araçlı eylem sırasında vurularak şehit oldu. Aynı tarihlerde ve yine aynı beldeden 17 yaşındaki Zühdi et-Tavil, bıçaklama girişiminde bulunurken işgal güçleri tarafından şehit edildi.

İsrail'in ihlallerini takip eden Vadi Hilve Bilgi Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, işgal güçleri, yalnızca mayıs ayında aralarında çocuk, engelli ve kadınların da bulunduğu 677 Filistinliyi gözaltına aldı. 

Açıklamada, söz konusu tutuklamaların kahir ekseriyetinin Bab el-Amud Kapısı ve Şeyh Cerrah Mahallesi’nde meydana geldiğine işaret edildi.

İşgal makamları, İsrail Savaş Bakanı'nın doğrudan kararıyla 11 Filistinli hakkında idari tutukluluk kararı verdi. İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 6 aya kadar alıkoyabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor. Filistinliler İsrail'in bu uygulamasını "keyfi tutukluluk" olarak isimlendiriyor. 

Ayrıca terörist İsrail makamları, birçok Filistinli esir ve özgürleştirilmiş eski esirin, Kudüs ve işgal altındaki 48 Toprakları’nda yer alan sağlık merkezleri ile hastanelerde tedavi görmelerini güvence altına alan sağlık sigortasından yararlanmasını yasakladı.

Öte yandan Kudüs’teki İslami Vakıflar Dairesi’nin aktardığı bilgilere göre, İsrail işgal güçleri, mayıs ayında 270 Filistinliyi, Mescidi Aksa'dan uzaklaştırma cezasına mahkum etti. 

İsrail işgal güçleri, Mescidi Aksa'nın gönüllü bekçileri olarak bilinen birçok murabıtın yanı sıra, Harem-i Şerif'in hizmetlerini yürüten Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'ne bağlı korumaları ve görevlileri de çeşitli nedenler ileri sürerek gözaltına alıyor, bazılarına da Mescidi Aksa'dan uzaklaştırma cezası veriyor.

Filistinli uzmanlar, işgalci İsrail’in, alim, hatip, vakıf görevlileri ve vatandaşları Mescidi Aksa’dan uzaklaştırmasına tepki göstererek söz konusu uygulamaların tehlikeli bir sürece yol açtığı uyarısında bulundu.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar