DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NDEN GAZZE UYARISI

img
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NDEN GAZZE UYARISI

Dünya Sağlık Örgütü, kış mevsiminin yaklaşmasıyla Gazze’deki sağlık ve insani felaketin daha da ağırlaşacağı uyarısında bulundu.

Tesnim'in haberine göre, Siyonistlerin Gazze’deki ateşkesi defalarca ihlal etmesi ve işgalci rejimin Gazze’ye yönelik vahşi saldırıları ile kuşatmasının sürmesi ve şiddetlenmesiyle, bu bölgenin halkı geçen yıldan bu yana devam eden büyük bir insani felaketi yaşamayı sürdürüyor. Felaketin her aşamasında yeni boyutları ortaya çıkıyor.

Bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütü, Gazze Şeridi’ndeki yerinden edilmiş kişilerin ağır yaşam ve sağlık koşullarına dikkat çekerek, sonbahar mevsiminin yaklaşması ve yağışların başlamasıyla bölgedeki sağlık felaketinin daha da ağırlaşacağı uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütünün İşgal Altındaki Filistin Toprakları Temsilcisi Reinhold van Doren, Gazze Şeridi’nde suyun kabul edilemez kalitede olması ve kirlenmesinin hâlâ temel sorunlardan biri olduğunu belirterek, halkın ihtiyaç duyduğu asgari miktarda suya dahi erişemediğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü temsilcisi, bu kirliliğin akut ishal vakalarındaki önemli artışla eş zamanlı yaşandığını belirtti. Akut ishal vakalarının mart ayında yaklaşık 27 bine iken ağustos ayında 48 binin üzerine çıktığını söyledi.

Van Doren, yağış ve kış mevsiminin yaklaşmasıyla risklerin daha da artacağına dikkat çekerek, Gazze nüfusunun büyük bölümünün kalabalık kamplarda ve geçici çadırlarda yaşadığını, ayrıca birkaç metre yüksekliğe ulaşan çöp yığınlarının bulunduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric de bu kapsamda Gazze’deki insani durumun kötüleştiği konusunda uyarıda bulunarak, “Yağış mevsimine hazırlık Gazze’de acil bir önceliktir. Bağışçılardan desteklerini artırmalarını, İsrailli yetkililerden ise insani yardım operasyonlarını engelleyen kısıtlamaları azaltmalarını istiyoruz.” dedi.

Dujarric, yağışların yerinden edilmiş kişilerin çadırlarında ciddi su baskınlarına yol açabileceği ve kanalizasyon, çöp ile kirli suyu insanların uyuduğu, yemek pişirdiği ve çocuklarına baktığı alanlara taşıyarak kirlenmeye bağlı hastalık riskini artırabileceği uyarısında bulundu.

BM yetkilisi, Gazze’nin sağlık sisteminin zaten zayıflamış ve hastalık salgınlarıyla mücadele edemez durumda olduğu bir dönemde, önümüzdeki koşulların haşerelerin, sivrisineklerin, küflerin ve bakterilerin artmasına da yol açabileceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü, daha fazla kalıcı barınak sağlanması, miktar ve kalite açısından sürdürülebilir su tedarikinin güvence altına alınması, atık yönetimi sistemlerinin geliştirilmesi ve hastalıkların nedenlerinin hızlı biçimde tespit edilmesi için gerekli laboratuvar ekipmanlarının temin edilmesi çağrısında bulundu.

Örgüt, Gazze’ye yönelik kuşatma nedeniyle gerekli laboratuvar ve teşhis malzemelerinin bölgeye girişinin hâlâ mümkün olmadığını açıkladı.

İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) raporuna göre, her üç aileden yaklaşık ikisi, zorlu hava koşulları nedeniyle hızla kullanılamaz hâle gelen çadırlarda veya geçici barınaklarda yaşıyor. Zira bu barınaklar öncelikle kısa süreli kullanım için tasarlanmış durumda. Bu arada daha dayanıklı barınakların Gazze Şeridi’ne ulaştırılması da çok sayıda engelle karşı karşıya bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü, soğuk ve yağışlı mevsimin yaklaşmasıyla yerinden edilmiş kişilerin içinde bulunduğu ağır koşullar konusunda uyarıda bulunarak, geçen kış Gazze’deki ailelerin yüzde 70’inden fazlasının sellerden etkilendiğini söyledi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), sağlık koşullarının kötüleşmesi nedeniyle Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerinde ve yerinden edilmiş kişilerin çadırlarında fare ve kemirgenlerin sürekli artması konusunda uyarıda bulunarak, bu krizle mücadele için gerekli kaynakların sağlanması gerektiğini açıkladı.

Gazze Şeridi’ndeki hükümete bağlı Enformasyon Ofisinin daha önce yayımladığı verilere göre, işgalci rejim ordusu, Ekim 2023’te Gazze Şeridi’ne yönelik soykırım savaşının başlamasından bu yana Gazze’nin sivil altyapısının yüzde 90’ından fazlasını tamamen yok etti. Birleşmiş Milletler ise ilk değerlendirmelere göre bu altyapının yeniden inşa maliyetini yaklaşık 70 milyar dolar olarak tahmin etti.

www.kudusgunu.com 



Makaleler

Döviz Kurları

Güncel

Hava Durumu

Link kopyalandı!