HİZBULLAH'TAN HAMAS'A TAM DESTEK

Lübnan Hizbullah Hareketi, İngiltere hükümetinin Hamas kararını şiddetle kınadı. 

Görüntülenme: 1021 Tarih: 22 Kasım 2021 01:03
HİZBULLAH'TAN HAMAS'A TAM DESTEK

Lübnan Hizbullah Hareketi, İngiltere hükümetinin Filistin İslami Direniş Hareketi'ni (Hamas) "terör" listesine almak istemesini şiddetle kınadı.

İngiliz hükümetine kararı gözden geçirme çağrısında bulunan Hizbullah, İngiltere'nin bu yanlış karardan vazgeçmesi gerektiğini kaydetti.

İngiltere'nin bu yöndeki planını gündeme getirmesi münasebetiyle açıklama yapan Hizbullah, İngiltere'nin kararını "yanlış ve zalimane" olarak nitelendirdi.

Açıklamada; "Bu karar, Siyonist düşmana ve onun politikalarına tam destek sağlayan İngiltere'nin skandal tutumunun devamıdır." ifadeleri kullanıldı.

Böyle bir kararın dirençli Filistin halkı ve Hamas hareketi üzerinde hiçbir etkisi olmayacağı kaydedilen açıklamada; "İngiliz hükümetinin Hamas'a karşı aldığı karar, Filistinli grupların nihai zaferi ve işgalden kurtuluşu yönündeki iradeyi artırıyor." denildi.

Hamas'tan İngiltere'ye 'terör örgütü' Yanıtı

İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel'in, Hamas'ın terör örgütü ilan edileceği yönündeki açıklamalarına karşı "geniş çaplı hareket" başlattıklarını açıkladı.

İngiltere'nin kararının Filistin direnişi üzerinde "faydasız ve etkisiz" olacağını belirten Heniyye, "Bu karara karşı çıkmak, sınırlandırmak ve kınamak için geniş çaplı hareket başlattık." ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin Hamas'ı terör örgütü ilan etmesinin Filistin halkına yönelik "yeni bir saldırı" olacağını kaydeden Heniyye, söz konusu açıklamayı; "İsrail'e yönelik önyargılı bir adım" olarak niteledi.

Heniyye ayrıca, "Karar, uluslararası hukuka ve Filistinlilerin özgürlük ve bağımsızlık yolunda direnme ve mücadele haklarına aykırıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Filistinli Gruplardan İngiltere'ye Tepki

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel'in Hamas'ın terör örgütleri listesine alınmasına dair kararı sebebiyle Gazze'de dün olağanüstü bir toplantı düzenleyen Filistin direniş grupları İngiltere hükümetinin kararını kesin bir şekilde reddettiklerini ve kınadıklarını dile getirdiler.

Açıklamada; Hamas'ın Filistin'in yapısının ayrılmaz bir parçası ve Filistin halkının bağımsızlık mücadelesi için yürütülen ulusal faaliyetlerinin ana unsurlarından oluşan bir yapı olduğu vurgulandı.

Filistin'deki direniş grupları, İngiltere'yi  vakit geçmeden işgale ve onun cinayetlerine karşı çıkan, İngiliz halkının da çoğunluğunu oluşturan özgür düşünceli kesimin tavrını göz önünde bulundurarak kararından derhal geri dönmeye, uğursuz Balfour deklarasyonu ile işlediği hatasını telafi edecek adımlar atmaya çağırdı.

İngiltere İç İşleri Bakanı Priti Patel, 19 Kasım Cuma günü yaptığı açıklamada; Hamas'ı terör listesine dahil edeceğini duyurmuş ve bu örgüte yardım edenleri teröre destek suçlamasıyla en az on yıl hapis cezasıyla tehdit etmişti.

TESNİM HABER AJANSI 

Yorumlar