İKİNCİ İNTİFADADA NELER OLDU?

İsrail işgal rejimi eski Başbakanı Ariel Şaron’un 1000 güvenlik görevlisiyle Mescidi Aksa’yı basması üzerine 28 Eylül 2000 tarihinde İkinci İntifada Kudüs’te başladı.  

Görüntülenme: 1934 Tarih: 28 Eylul 2020 06:16
İKİNCİ İNTİFADADA NELER OLDU?

İsrail işgal rejimi eski Başbakanı Ariel Şaron’un 1000 güvenlik görevlisiyle Mescidi Aksa’yı basması üzerine 28 Eylül 2000 tarihinde İkinci İntifada Kudüs’te başladı. 

Filistin’in resmi rakamlarına göre, 2. İntifada’da 4 bin 412 Filistinli şehit oldu, 48 binden fazla kişi de yaralandı. İsrail'in kaybı ise bin 69 ölü, 4 bin 500 de yaralıydı. Bunlar arasından Yahudi yerleşimciler de bulunuyordu.

İkinci İntifada sırasında Siyonist İsrail ordusu, Batı Şeria ve Gazze’de çok sayıda baskın düzenledi. Özellikle de Koruyucu Duvar Operasyonu ile İsrail işgal yönetimi, Filistin topraklarını uzun süre sıkı bir kuşatma altına aldı. 

Diğer yandan, İsrail’in 1948’deki saldırıları sonucu evsiz kalan Filistinliler için Filistin’in Batı Şeria bölgesindeki Cenin’de kurulan Cenin mülteci kampı, 3 Nisan 2002 gecesi İsrail ordusunun havadan ve karadan saldırılarına maruz kaldı. 

Saldırılar sonucu yerle bir olan kampta binlerce insan evsiz kalırken 1.300 masum sivil katledildi. Ve bu olay, İkinci İntifada'nın en büyük olaylarından biri olarak kayda geçti. 

Ayrıca 2002 yılında işgalci İsrail, Batı Şeria içinde aldatıcı şekilde bir güvenlik çiti olarak adlandırdığı bir duvar inşa etmeye başladı. Bu Filistinlilerin şehirlerin ve köylerini birbirinden ayıran ırkçı ayrım duvarıydı.

İntifada'nın patlak vermesiyle birlikte Filistinliler ile İsrailliler arasındaki siyasi ilişkiler, Camp David Zirvesinin de başarısız olmasıyla durma noktasına geldi. 

İntifada’nın başlamasından yaklaşık bir yıl sonra, 26 Ekim 2001’de İsrail’in Sderot yerleşim merkezi, Gazze’deki direnişçiler tarafından ilk yerli füzeyle vuruldu. Filistin direnişi o tarihten sonra füze kapasitesini artırdı. İsrail’in en büyük kentleri Filistinlilerin füze menzilinde girdi.

Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde, 8 Şubat 2005'te İsrail ile Filistin arasında varılan bir barış anlaşmasıyla İntifada sona erdi.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar