BATI ŞERİA'DA MAHMUD ABBAS ZULMÜ
BATI YAKA , 12 Mart 2025 12:58Batı Şeria’da, Filistin Yönetimi’ne bağlı güvenlik güçlerinin şubat ayı boyunca 100’den fazla insan hakkı ihlalinde bulunduğu rapor edildi.

YDH'nin haberine göre, Siyasi Tutuklu Aileleri Komitesi, Filistin Yönetimi’nin Batı Şeria’da İsrail işgaline karşı direnen ve muhalif görüşteki Filistinlilere yönelik 100’den fazla hak ihlali gerçekleştirdiğini açıkladı.
Komitenin yaptığı açıklamaya göre, geçtiğimiz ay siyasi tutuklulara ve Batı Şeria’daki vatandaşlara yönelik baskılar gözle görülür şekilde arttı.
Temel Hak ve Özgürlüklere Yönelik Baskılar
Açıklamada, keyfi gözaltılar, fiziksel şiddet ve insan hakları ihlalleri şeklinde toplam 116 vakanın kaydedildiği ve bu durumun, temel özgürlüklerin baskı altına alınmaya devam ettiğini gösterdiği belirtildi.
Komite, bu ihlallerin çeşitli biçimlerde gerçekleştiğini, özellikle siyasi aktivistlerin ve direnişçilerin hedef alındığını vurguladı. Ayrıca, bu uygulamaların İsrail’in Batı Şeria’daki saldırılarının yoğunlaştığı bir dönemde sistematik bir baskı politikasının parçası olduğuna dikkat çekildi.
Komitenin açıklamasında, artan gözaltı ve işkence vakalarının, Filistin Yönetimi ile İsrail arasındaki güvenlik koordinasyonunun bir sonucu olduğu ve muhalefeti susturmaya yönelik bir girişim olarak değerlendirildiği ifade edildi.
Ulusal ve uluslararası insan hakları kuruluşlarına çağrıda bulunan komite, Filistin Yönetimi’ne bu uygulamalara son vermesi için baskı yapılmasını ve sorumluların hesap vermesi gerektiğini vurguladı.
Şubat Ayında Gerçekleşen Hak İhlalleri
Gözaltılar:
Filistin Yönetimi’ne bağlı güvenlik güçleri, ay boyunca 81 kişiyi gözaltına aldı. Bu durum, muhalif kesimleri hedef alan gözaltı politikasının sürdüğünü gösteriyor. Cenin şehri ve kampı 36 gözaltı vakası ile başı çekerken, Tubas 15, Nablus 11, Tulkerim 7 ve Ramallah 3 gözaltı ile takip etti. Kalkilya, Selfit, El-Halil ve Beytüllahim bölgelerinde ise toplam 9 gözaltı vakası kaydedildi.
Fiziksel Şiddet ve İşkence:
Filistin Yönetimi’ne bağlı güvenlik güçlerinin vatandaşlara yönelik 5 doğrudan fiziksel saldırı gerçekleştirdiği ve gözaltı merkezlerinde 5 tutuklunun işkenceye maruz kaldığı rapor edildi.
Sağlık Hizmetlerine Erişim Engeli:
Bazı tutuklular, tıbbi ihmal ve işkence nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşadı. Ay boyunca en az 3 tutuklunun sağlık durumunun kötüleştiği belgelendi.
Direnişçilere Yönelik Baskılar:
Şubat ayında direniş gruplarıyla 4 çatışma yaşandı. Bu durum, Filistin Yönetimi’nin Batı Şeria’daki askeri ve halk direnişine yönelik baskıyı artırdığını ortaya koyuyor.
Ev Baskınları:
Filistin güvenlik güçleri, 4 kez vatandaşların evlerine baskın düzenledi ve 5 başarısız gözaltı girişiminde bulundu.
Gösterilere Müdahale:
Ramallah’ta direnişe destek amacıyla düzenlenen barışçıl bir yürüyüş güvenlik güçleri tarafından engellendi. Bu müdahale, ifade özgürlüğünü ve temel hakları kısıtlama çabası olarak değerlendirildi.
Öne Çıkan Olaylar
Şubat ayında yaşanan en dikkat çekici ihlallerden biri, siyasi tutuklu Suheyb Ebu Muveys’in eşi Şuruk İzzeddin’in evine baskın düzenlenerek gözaltına alınması oldu. İzzeddin, iki gün sonra serbest bırakıldı.
Bir diğer olayda ise Birzeit Üniversitesi öğrencisi Aric Avavde, direnişe destek veren bir gösteriye katıldığı için gözaltına alındı ve üç gün sonra serbest bırakıldı.
Komite, Filistin Yönetimi’nin baskı politikalarının, Batı Şeria’daki halkın direnişini bastırmayı amaçladığını belirterek uluslararası toplumun bu ihlallere karşı harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
BATI YAKA , 12 Mart 2025 12:58
Yorumlar (0)

HAMANEY: SİYONİST REJİM FİLİSTİN'DEN TEMİZLENECEKTİR

KASSAM VE KUDÜS TUGAYLARI SALDIRILARINI NEDEN DURDURDU?

SAMİ EBU ZUHRİ'DEN GAZZE İÇİN SİLAHA SARILMA ÇAĞRISI

HALİL EL HAYYE: DİRENİŞİN SİLAHI KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR

ŞEYH NAİM KASIM'DAN SİYONİST İSRAİL'E UYARI

OCHA: GAZZE'DE GIDA VE TIBBİ MALZEME STOKLARI BİTMEK ÜZERE

GAZZE'DE SOYKIRIM SÜRÜYOR

SİYONİST ORDU CENİN'DE 3250 EVİ YIKTI

MISIR ELÇİLİĞİ ÖNÜNDE REFAH KAPISI EYLEMİ

ANKARA DÜNYA KUDÜS GÜNÜ EYLEMİ (VİDEO-FOTO)

MUSTAFA AYDIN YAZDI: TÜRKİYE VE İRAN'IN FİLİSTİN POLİTİKALARI

AHMED MUHAMMEDİ: KUDÜS GÜNÜ DİRENİŞ BAYRAĞINI CANLI TUTMA GÜNÜDÜR

HAMANEY'DEN DÜNYA KUDÜS GÜNÜ ÇAĞRISI

DİRENİŞ CEPHESİ BİLEŞENLERİ FİLİSTİN DİRENİŞİNİN YANINDA

ANKARA DÜNYA KUDÜS GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASINA DAVET

MALATYA DÜNYA KUDÜS GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASINA DAVET

İSMAİL BEKAİ: DÜNYA GAZZE İÇİN AYAĞA KALKMALI

SİYONİST İSRAİL ORDUSUNDA KRİZ BÜYÜYOR

HAMAS'TAN GENEL SEFERBERLİK ÇAĞRISI

SİYONİST İSRAİL NASIR HASTANESİNE SALDIRDI

SALAH EL BERDEVİL ŞEHİT OLDU

YEMEN BEN GURİON HAVALİMANINI VURMAYA DEVAM EDECEK

SİYONİST İSRAİL GAZZE'DE KALICI İŞGAL PEŞİNDE

HAMANEY: İSLAM ÜMMETİ SİYONİST REJİME KARŞI BİRLİK OLMALI

HAMAS: ATEŞKESİ NETANYAHU ENGELLİYOR

HAMANEY: SİYONİST VARLIK YOK OLACAKTIR

KEMAL KEMAHLI NATO İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ÖNÜNDE KONUŞTU

EBU UBEYDE'DEN DÜNYA MÜSLÜMANLARINA ÇAĞRI

İŞGALCİ İSRAİL'DEN GAZZE'NİN KUZEYİNE KARA HAREKATI

OCHA: GAZZE'DE İNSANİ KRİZ DERİNLEŞİYOR

YEMEN BEN GURİON HAVALİMANINI BALİSTİK FÜZE İLE VURDU

FİLİSTİNLİ GRUPLARDAN ABD'YE TEPKİ

YEMEN'DEN İSRAİL'E FÜZE SALDIRISI

NETANYAHU YİNE TEHDİT ETTİ

HİZBULLAH'TAN GAZZE AÇIKLAMASI

KUDÜS TUGAYLARI SÖZCÜSÜ EBU HAMZA ŞEHİT OLDU

SİYONİST İSRAİL ORDUSU GAZZE HALKINI YENİDEN GÖÇE ZORLUYOR

MUSTAFA EL BERGUSİ'DEN ARAP VE İSLAM DÜNYASINA ELEŞTİRİ

HAMAS'TAN KATİL NETANYAHU HÜKÜMETİNE TEPKİ
