SİYONİST İSRAİL'İN GÜNEY SURİYE PLANI
SİYONİST REJİM, 01 Mart 2025 00:40''İsrail'in değerlendirdiği seçeneklerden biri, Şam'daki merkezi yönetimle olan ilişkisine bakılmaksızın, güney Suriye’de kendisine bağlı bir "kanton" kurmak olarak öne çıkıyor.''

YDH'nin haberine göre, siyonist İsrail, Suriye'deki Heyet Tahrir eş-Şam lideri Ebu Muhammed el-Colani’nin (yeni kimliğiyle Ahmed Şaraa) İsrail karşıtı olmadığına dair dolaylı mesajlarını temkinle değerlendiriyor ve güney Suriye'deki çıkarlarını koruma yönünde strateji izlemeye devam ediyor.
El-Ahbar yazarı Yahya Dabuk’a göre, Colani'nin yeni rejimin İsrail için tehdit oluşturmayacağı yönündeki güvenceleri, Tel Aviv’i güney Suriye’de kendisine bağlı bir "kanton" oluşturma planlarından vazgeçirmiyor. İsrail, bu bölgenin güvenlik ve istikrar açısından stratejik önem taşıdığını düşünüyor ve Colani’nin Şam’daki kontrolünün sürdürülebilir olup olmadığı konusunda şüphe duyuyor. Bu doğrultuda, gelecekteki olası değişimlere karşı önlemler alarak, yeni rejimin İsrail'e düşman olmamasını sağlamaya yönelik adımlar atıyor.
Dikkat çeken bir gelişme olarak, Suriye’deki geçici rejimin lideri Ahmed Şaraa, İsrail’e dolaylı bir mesaj göndererek, Tel Aviv’in Suriye topraklarındaki varlığını ve askeri operasyonlarını anlamlandıramadığını ifade etti. Şaraa, yeni yönetimin geçmişte İsrail'e düşman olan rejimler gibi hareket etmeyeceğini ve Hizbullah gibi "İbrani Devletini" yok etmeyi amaçlayan yapılarla aynı çizgide olmadığını vurguladı.
Bu açıklamalar, Şaraa’nın Suriyeli Dürzi cemaati temsilcileriyle yaptığı bir görüşme sırasında geldi. İsrail ise aynı Dürzi topluluğu üzerinden Şaraa ve güçlerine, başkent Şam’ın güneyine yayılmaları halinde doğabilecek sonuçlar konusunda bir uyarı göndermişti. Bu uyarı, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun, Dürzi toplumu için tehditlere karşı bir "koruma" taahhüdü verdiği açıklamalarıyla örtüşüyordu. Ancak, Şaraa’nın güvenceleri Tel Aviv tarafından kabul görecek mi?
İsrail, Esed yönetiminin düşüşünden ve Şaraa’nın Şam’da kontrolü ele almasından bu yana yeni rejime karşı net bir düşmanlık sergilemedi. Aksine, Suriye'deki dönüşümleri kendi stratejik çıkarları açısından fırsat olarak görerek olumlu bir tutum sergiledi. İsrail, uzun yıllardır hedeflediği bölgesel çıkarlarını gerçekleştirme şansı yakaladığını düşünüyor.
Tel Aviv'in perspektifinden bakıldığında, Şaraa mevcut Suriye koşullarında en uygun seçeneklerden biri olarak değerlendiriliyor. Eğer Şaraa, yönetimi üzerindeki etkinliğini sürdürebilirse, İsrail'in en önemli güvenlik çıkarlarının devamlılığını sağlayabilir. Özellikle İsrail, Şaraa'nın mevcut ve gelecekte oluşabilecek tehditleri bertaraf edebileceğine inanıyor.
Ancak İsrail'in, Suriye'nin geleceğine dair birçok soru işareti bulunuyor. Tel Aviv, Şaraa liderliğindeki yeni yönetimin ülke üzerinde tam ve sürdürülebilir bir kontrol sağlayabileceğine dair ciddi şüpheler taşıyor. İç ve dış dengeler, çeşitli zorluklar ve karşıt çıkarlar nedeniyle Şaraa’nın yalnızca tüm Suriye’yi değil, Şam’daki merkezi yönetimi bile tam anlamıyla kontrol etmesi zor görünüyor.
Bu nedenle, İsrail hızlı ve ani adımlar atmaktan kaçınıyor. Bunun yerine, güçlü, yetkin ve istikrarlı bir merkezi yönetim kurulana kadar veya yeni rejim unsurları arasında yeni bir iç çatışma çıkana kadar, Suriye’deki doğrudan müdahale seçeneklerini güçlendirme yoluna gidiyor.
Bu bağlamda İsrail'in değerlendirdiği senaryolardan biri, Şam’daki merkezi yönetimle olan ilişkisine bakılmaksızın, güney Suriye’de kendisine bağlı bir “kanton” oluşturmak. Böyle bir yapı, Suriye'deki olası yönetim değişikliklerinden bağımsız olarak İsrail’in güvenlik çıkarlarını korumasına yardımcı olabilir.
Gerçekte, İsrail’in sahada uygulamaya koyduğu plan, büyük bir dirençle karşılaşmadan bu “komşu kanton” üzerinde doğrudan ve dolaylı kontrol sağlamaya yönelik görünüyor. Aynı zamanda, geri kalan bölgelerde diğer aktörlerin yeni Suriye’yi şekillendirmesine müdahale etmiyor. Tel Aviv, güneyde oluşturduğu fiili durumun, ülkenin merkezi yönetimiyle çelişmeyeceğine inanıyor.
İsrail’in bu yaklaşımı, kuzeyde Kürt unsurlarla geliştirdiği stratejilere benzer bir model üzerine kurulu. Böylece, güney Suriye’deki operasyonlarını güvenlik ve istikrar açısından tatmin edici bir seçenek olarak değerlendiriyor ve sahada uygulanabilir bir çözüm olarak görüyor.
Bu strateji, gelecekte değişebilecek ittifaklara veya belirsiz güvence mesajlarına bel bağlamaktan ziyade, daha somut ve kontrol edilebilir bir yöntem olarak ön plana çıkıyor. Şaraa’nın son dönemde Dürzi heyetiyle yaptığı görüşmelerde ortaya koyduğu mesajlar, Suriye’nin gelecekte İsrail ile normalleşme sürecine dahil olabileceğine dair işaretler taşıyor olsa da, bu öngörülerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belirsizliğini koruyor.
Bu nedenle, Şaraa'nın güvenceleri ve verdiği mesajlar, İsrail’i planlarını değiştirmeye ikna etmek için yeterli görünmüyor. Tel Aviv, mevcut fırsatı değerlendirerek, uzun süredir hedeflediği parçalama planlarını hayata geçirmeye devam edecek.
Öte yandan, İsrail’in nihai hedefi, Suriye’de İsrail karşıtı olmayan ve tehditleri ortadan kaldırabilecek bir rejimin oluşmasıdır. Bu rejim, İsrail ile doğrudan normalleşme sürecine girsin ya da girmesin, Tel Aviv’in güvenlik kaygılarını giderebilecek bir yapıya sahip olmalıdır.
Bu yaklaşım, İsrail'in geçmişte Suriye'ye yönelik izlediği politikadan farklı bir stratejiye dayanıyor. Daha önce İsrail, Suriye'nin parçalanmasını teşvik ederek belirli bölgeleri doğrudan ya da dolaylı olarak kendi kontrolüne alma yolunda baskı uyguluyordu. Ancak günümüzde, güneyde oluşturduğu fiili kontrol alanıyla, Suriye’nin gelecekteki siyasi şekillenmesini beklemeyi ve buna göre hareket etmeyi tercih ediyor.
SİYONİST REJİM, 01 Mart 2025 00:40
Yorumlar (0)

ABDULLAH EL BERGUSİ AĞIR İŞKENCE ALTINDA

EBU UBEYDE'DEN MESAJ VAR

MAVİ MARMARA GAZİSİ MEHMET TUNÇ'TAN HÜKÜMETE MAERSK ÇAĞRISI

EURO-MED'TEN GAZZE İÇİN ÖNEMLİ UYARI

ENSARULLAH'IN HAYFA LİMANINI VURMASI NE ANLAMA GELİYOR?

MAERSK GEMİSİNE VE NATO'YA HAYIR DEMEK İÇİN MALATYA'DA BULUŞUYORUZ

KATİL NETANYAHU AZERBAYCAN'A GİDECEK

GAZZE'DEKİ AŞİRETLERDEN TÜM DÜNYAYA ACİL YARDIM ÇAĞRISI

BM: GAZZE'DE DURUM FELAKET BOYUTUNDA

HTŞ FİLİSTİN İSLAMİ CİHAD LİDERLERİNİ TUTUKLADI

İSRAİLLİ YETKİLİ: ABD-İRAN GÖRÜŞMELERİ İSRAİL'İN PLANINI KISITLAYABİLİR

YAİR LAPİD: İSRAİL YENİ BİR FELAKETE SÜRÜKLENİYOR

ABD YEMEN'E SALDIRDI: 12 ŞEHİT

EYAL ZAMİR: SURİYE'DE KALACAĞIZ

MEHDİ EL MEŞAT: GAZZE'YE DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK

MİCHAEL MİLSTEİN: İSRAİL GAZZE’DE BATAKLIĞA SAPLANDI

MAARİV GAZETESİ: HAMAS ASKERİ ZAYIFLIĞINI AVANTAJA DÖNÜŞTÜRÜYOR

ABD YEMEN'DE SİVİL HEDEFLERİ VURUYOR

SİYONİST İSRAİL GÜNEY LÜBNAN'A SALDIRILARINI SÜRDÜRÜYOR

FİLİSTİN İNSAN HAKLARI MERKEZİ'NDEN GAZZE UYARISI

ŞEYH NAİM KASIM: DİRENİŞ SİLAHINI BIRAKMAYACAK

SEYYİD ABDULMELİK EL HUSİ'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

UNRWA'DAN IRKÇI İSRAİL'E SUÇLAMA

OCHA GAZZE RAPORUNU YAYINLADI

ISRAEL KATZ SİYONİST İSRAİL'İN YENİ İŞGAL STRATEJİSİNİ AÇIKLADI

SİYONİST İSRAİL GAZZE'NİN ÜZERİNE 40 BİN BOMBA ATTI

EURO-MED: GAZZE'DE KITLIK TEHLİKESİ ALARM VERİYOR

ABD YEMEN'İ VURDU: 58 İŞÇİ ŞEHİT OLDU

ÜRDÜN BATI ŞERİA'YA SİLAH SEVKİYATINI ENGELLİYOR

SİYONİST ORDUDA YEDEK ASKER KRİZİ

İSRAİLLİ ESİR NETANYAHU'YU SUÇLADI

HAMAS LÜBNAN'DA VE ÜRDÜN'DE HEDEFTE

GAZZE'DE İNSANİ KRİZ DERİNLEŞİYOR

HASAN HATIR'DAN MESCİD-İ AKSA UYARISI

İRAN: SURİYE HÜKÜMETİNE YARDIM ETMEYE HAZIRIZ

ITAMAR BEN GVİR İBRAHİM CAMİİ'NE BASKIN DÜZENLEDİ

İRAN ABD'YE AİT ASKERİ ÜSLERİ GÖZÜNE KESTİRDİ

SİYONİST SUBAYLAR NETANYAHU'DAN SAVAŞIN SONA ERDİRİLMESİNİ İSTEDİ

HİZBULLAH JOSEPH AOUN'UN AÇIKLAMALARINA CEVAP VERDİ
