BATI ŞERİA'DA ESİR SAYISI 10 BİNİ GEÇTİ
BATI YAKA , 10 Eylul 2024 16:54İnsan hakları kuruluşları, İsrail hapishanelerindeki tutuklu sayısının Gazze'ye yönelik savaşın başlamasından bu yana 10.600'e yükseldiğini, bu sayıya Gazze'den esir alınan savaş esirlerinin dahil olmadığını belirtti. Kadın esirlerin sayısının ise 24'ten 95'e çıktığı, bunların arasında 24'ünün idari tutuklu olduğu bildirildi.
Filistin Esirler Heyeti ve Filistin Esirler Kulübü'nün bugün (10 Eylül Salı) yaptığı ortak açıklamada, işgal güçlerinin dün akşamdan itibaren Batı Şeria'da en az 14 Filistinliyi tutukladığı ifade edildi.
Açıklamada, sabah saatlerinde Batı Şeria'da tutuklananlar arasında bir şehidin annesi, bir kız ve bir çocuğun yanı sıra eski tutukluların da bulunduğu belirtildi. Bu tutuklama verileri, işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’ten gelen verileri içeriyor; ancak 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'den tutuklananların sayısını içermiyor. Gazze'den tutuklananların sayısının binlerle ifade edildiği kaydediliyor.
Açıklamada, Filistin Esirler Kulübü, İsrail hapishanelerindeki idari tutuklu kadın sayısının, El-Halil'den üç kadın hakkında daha idari tutuklama kararı verilmesiyle birlikte 24'e yükseldiği belirtildi.
Filistin Esirler Kulübü ayrıca, İsrail hapishanelerinde 95 kadının tutuklu olduğunu ve bu sayının sadece insan hakları kuruluşlarına bildirilen verileri içerdiğini, çoğunun Damun Hapishanesi'nde tutulduğunu belirtti. Bu kadınlar arasında Gazze'den üç kadın bulunuyor, bunlardan ikisi anne ve kızı. Ayrıca 6 gazeteci, 2 avukat, şehit ve yaralı kardeşleri, eski tutuklular ve hamile bir kadın olan Cihad Gavanime de kadın esirler arasında yer alıyor.
Filistin Esirler Kulübü, Gazze'deki tutukluların sayısının bilinmediğini ve zorla kaybettirilme suçlarının devam etmesi nedeniyle kamuoyuna yansıyan sayıların eksik olduğunu vurguladı.
Hukuki verilere göre, İsrail makamları "yasa dışı savaşçı" yasasında değişiklikler yaparak Gazze'deki tutukluları bu yasaya göre gözaltında tutuyor. Bu yasa kapsamında Gazze'deki tutuklular doğrudan orduya bağlı tutuluyor ve Uluslararası Kızılhaç ya da avukatlarla iletişim kurmaları engelleniyor. İsimleri ve tutukluluk koşulları açıklanmıyor.
Yasada yapılan değişiklikler, herhangi bir kişinin 75 güne kadar herhangi bir yargı merciine çıkarılmadan gözaltında tutulmasına ve 6 aya kadar avukatla görüşme yasağı getirilmesine imkan veriyor. Ayrıca, "1996 Tutuklama Yasası"nda yapılan değişikliklerle, her defasında 45 gün süreyle tutukluluk süresi uzatılabiliyor ve bu süreçte yargı denetimi olmaksızın kötü muamele ve işkence uygulamalarının devam ettiği belirtiliyor.
Bu değişiklikler çerçevesinde hapishane yönetimi, güvenlik tutuklularına yönelik asgari yaşam alanı sağlayarak, odalarından çıkmalarını, güneş görmelerini, kıyafet değiştirmelerini, tırnak ve sakallarını kesmelerini ve banyo yapmalarını yasaklıyor.
Filistin Enformasyon Merkezi
BATI YAKA , 10 Eylul 2024 16:54
Yorumlar (0)