GAZZE SAVAŞI VE KORSAN İSRAİL'DE İÇ KRİZ (ANALİZ)
GAZZE, 21 Ocak 2024 23:15Siyonist rejimin Gazze'ye karşı savaşının devam etmesi bu rejimin iç sorunlarını yoğunlaştırarak artırdı.
Siyonist rejimin Gazze Şeridi'ne karşı yürüttüğü savaşın üzerinden 106 gün geçti. Bu savaşın şimdiye kadar Filistinliler açısından pek çok sonucu oldu ama Siyonist rejim de bu savaştan pek çok kayıp yaşadı. Bu bağlamda ekonomik, sosyal ve politik zararlardan söz edilebilir.
Ekonomik olarak 106 günlük savaşın Siyonist rejime maliyeti çok yüksek oldu. Economist gazetesi son raporunda Gazze savaşının İsrail ekonomisi üzerindeki etkilerini şöyle yazdı: "Bu savaş, İsrail rejiminin savunması ve ekonomik durumu üzerinde zararlı ve yıkıcı etkilerini uzun yıllar boyunca dayatacaktır."
Economist dergisi raporunun devamında şunları yazdı: Gazze'deki savaşın fahiş ekonomik maliyeti yalnızca Aralık ayında 4 milyar 500 milyon dolara (GSYİH'nın yüzde birine eşdeğer) ulaşmakla kalmadı, aynı zamanda 2023'te vergi gelirlerinde de yüzde 8'lik bir azalma oldu.
Ekonomik açıdan bir diğer önemli nokta ise savaşın etkilerinin sadece savaş zamanıyla ilgili olmamasıdır, şöyle ki 2024 ve sonraki yıllarda bu rejimin ekonomisine birçok etkisi olacak. The Economist yazısını şöyle sürdürdü: "İsrail rejiminin ekonomisi, bu savaşın bitiminden yıllar sonra bile bunun bedelini ödemek zorunda kalıyor."
"JP Morgan Chase" bankası geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir raporda şunları yazdı: "İsrail’in ekonomi hacmi, Gazze savaşı nedeniyle bu yılın son çeyreğinde (2024) yüzde 11 oranında küçülecek."
Siyonist rejim İsrail ekonomisi, en son 2020 yılında ve Corona'nın yayılmasından sonra küçülmüştü.
Bazı analizler, Gazze savaşının İsrail rejiminin ekonomisine etkisinin, ölümcül Corona virüsünün bu rejimin ekonomisine olumsuz etkilerinden bile daha büyük olacağını gösteriyor.
Sosyal açıdan da, işgal altındaki topraklarda Siyonist esirlerin ailelerinin Binyamin Netanyahu'nun kabinesine karşı gösterilerine tanık olunuyor. Siyonist esirlerin aileleri, onların durumlarının dikkate alınmamasını protesto etmek için 18 Ocak günü Tel Aviv'deki ana yollardan Ayalon'u kapattı. Netanyahu'nun kabinesi Siyonist esirlerini serbest bırakmak için tek bir yolu seçti, o da Gazze'ye karşı savaşın devamı. Geçen son 106 günde sadece 70 Siyonist esir serbest bırakıldı, o da savaş yolu ile değil.
Aslında Siyonist rejim savaş yoluyla esirlerini geri almayı başaramayınca 7 günlük geçici ateşkes yapmak zorunda kaldı ve bu 7 gün içinde 70 esir serbest bırakıldı. Şimdi İsrail savaş kabinesi esirlerin tutulduğu yerin yanına bile yaklaşamazken savaş yoluyla onların özgürlüğünü gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu nedenle esir aileleri gösteriler düzenleyerek esirlerin sağlığından duydukları endişeyi ve Netanyahu kabinesinin performansından duydukları memnuniyetsizliği dile getiriyor. Bu nedenle esir aileleri gösteriler düzenleyerek esirlerin sağlığından duydukları endişeyi ve Netanyahu kabinesinin performansından duydukları memnuniyetsizliği göstermeye çalışıyorlar.
Siyasi açıdan halkla Netanyahu'nun kabinesi arasındaki uçurumlar daha da derinleşirken, halkın ve eleştirmenlerin başbakanın görevden alınması yönündeki talep ve baskısı da arttı.
Bu arada Siyonist rejim kabinesindeki derin ve yoğun ihtilafları da gözardı etmemek gerekir. Şimdiye kadar haber çevreleri kabine toplantılarda bakanlar arasındaki görüş ayrılıkların kavgaya dönüştüğüne dair bir çok haber yayımladılar.
Tüm bu sebeplerden dolayı Gazze savaşı sonucunda Netanyahu kabinesinin son bir yıldaki en kırılgan ve hassas döneminde olduğu söylenebilir.
parstoday
GAZZE, 21 Ocak 2024 23:15
Yorumlar (0)