KEMAL KEMAHLI: MUSA EBU MERZUK HİZBULLAH’A SİTEM Mİ ETTİ?
HAMAS, 31 Ekim 2023 14:56Aksa Tufanı Savaşı’nın tüm şiddetiyle devam ettiği bu kritik günlerde ajanslar ve haber siteleri HAMAS liderlerinden Musa Ebu Merzuk’un El Cezire’nin canlı yayınında Hizbullah'a sitem ettiğine dair haberleri servis ettiler.
![KEMAL KEMAHLI: MUSA EBU MERZUK HİZBULLAH’A SİTEM Mİ ETTİ?](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/kemal-kemahli-yazdi-hamas-liderlerinden-musa-ebu-merzuk-hizbullah-a-sitem-mi-etti-40830.jpg)
Bismillah.
Aksa Tufanı Savaşı’nın tüm şiddetiyle devam ettiği bu kritik günlerde dün ajanslar ve haber siteleri HAMAS liderlerinden Musa Ebu Merzuk’un El Cezire’nin (Al Jazeera Live) canlı yayınında (https://www.youtube.com/watch?v=cc0uLL_ic8Q) Hizbullah’a sitem ettiğine dair haberleri okuyucularına servis ettiler.
Bu haberin yayılmasının ardından bazı kardeşlerimiz bana bu haberin doğruluğunu sordu. Bendeniz de Lübnan’dan bir akademisyene konuyu sordum. Fakat cevap gecikince kendim bu haberi; Türkçe, Arapça ve Farsça haber sitelerinden araştırmaya başladım.
Çünkü eğer haber, alt paragrafta Anadolu Ajansı’ndan alıntıladığım gibiyse, Direniş Cephesi dostları arasında bir rahatsızlığa ve fitneye yol açabilirdi.
Anadolu Ajansı ve birçok haber sitesi Ebu Merzuk’un açıklamalarını şu şekilde tercüme etmişti: ‘"Hizbullah'tan ve Batı Şeria'daki kardeşlerimizden çok şey bekliyorduk. (Mahmud Abbas liderliğindeki) Filistin yönetimindeki kardeşlerimizin tutumundan utanç duyduk." https://www.aa.com.tr/tr/dunya/hamas-yoneticisi-ebu-merzuk-hizbullahtan-cok-sey-bekliyorduk/3037550
Araştırmalarım sonucunda, haber metninin Hizbullah ile ilgili bölümünün hem yanlış tercüme edildiğini ve hem de haberi yazarken konuşmanın siyak ve sibakına riayet edilmediğini gördüm.
En üstte El Cezire’nin youtube kanalından verdiğim linkte HAMAS liderlerinden Doktor Musa Ebu Merzuk’u skype üzerinden canlı yayına alan sunucu, 21:17 dakikadan itibaren, ‘Hizbullah ve Hizbullah dışındaki müttefiklerinizden beklentileriniz nedir?’ diye soruyor.
Ebu Merzuk, 21:36’dan itibaren verdiği cevapta Hizbullah’ın, İran’ın veya Ensarullah’ın adını anmadan genel ifadeler kullanarak şunları söylüyor: ‘Kendimize güveniyoruz ve tüm dostlarımızı bu çatışmada bize katılmaya davet ediyoruz, ancak kelimenin tam anlamıyla şiddetli, kudretli, kibirli ve terörist bir düşmanın önünde savaştayken YARGIÇ olarak duramayız ve sonra BAŞKALARINI YARGILAYAMAYIZ. Uzağı yakınlaştırmak ve yakına tutunmak istiyoruz ve bu savaşa herhangi bir OLUMSUZLUK YANSITMAKLA İLGİLENMİYORUZ ve son derece NAZİK BİR KONUŞMADA ve TÜM ELEŞTİRİ İFADELERİNDEN UZAKTA herkesle birlikte olmak zorundayız, HERKESİN onur savaşına UMDUĞUMUZ KADAR DEĞİL, TAKDİR ETTİKLERİ ÖLÇÜDE KATILMASINI İSTİYORUZ.’
Ebu Merzuk’un açıklamalarını aktarmaya devam edeceğim. Fakat araya şu yorumumu sıkıştırmak istiyorum: Gördüğünüz gibi El Cezire’nin sunucusu, Ebu Merzuk’un ağzından Hizbullah ile ilgili net bir cümle almak istiyor. Bunu anlayan Ebu Merzuk genel, dikkatli ve mantıklı ifadelelerle başta Hizbullah olmak üzere Direniş Cephesi’nin diğer unsurlarının aldıkları kararları yargılayamayacağını ve herkesin bu savaşa kendi takdir ettiği ölçüde katılacağını söylüyor.
Devam edelim…
Bu cevaptan tatmin olmayan El Cezire sunucusu, 23:13’te Ebu Merzuk’un sözünü keserek, Hizbullah ile ilgili sorusunu daha bir üstüne basarak soruyor.
Doktor Musa Ebu Merzuk, bu soruya 23:45’te Hizbullah’ın ve Hamas’ın adını zikretmeden şu şekilde cevap veriyor: ‘Doğrudur, İNSANLAR bu savaşta MÜTTEFİKLERİMİZDEN ve BATI ŞERİA’daki kardeşlerimizden çok şey bekliyordu….’ Cümlenin Arapçası şu şekilde: ‘litekid ennas kanu yeteakkaun min hulefaina …’
Gördüğünüz gibi, BEKLENTİ HAMAS’ın değil İNSANLARIN, cümlede HİZBULLAH ifadesi değil MÜTTEFİKLERİMİZ (Hulefaina) ifadesi geçiyor.
Fakat başta Anadolu Ajansı olmak üzere tüm haber siteleri, açıklamanın tercümesini, ‘Hizbullah’tan çok şey bekliyorduk’ şeklinde vermiş. Halbuki Ebu Merzuk kamuyonun beklentisini dile getirmiş. Hatta AA’nın Arapça sitesi de haberde, Arapça ‘Hulefaine’ kelimesi yerine ‘Hizbullah’ kelimesini kullanarak ve yine Ennas (İnsanlar) kelimesini çıkararak büyük bir hataya imza atmış. (Arapça haberin linkini yazının sonuna ekledim.)
Maalesef bu yanlış tercüme edilmiş haber üzerine dünden bu yana insanların kafasına binbir kuşku ve gönüllerine binbir vesvese girdi.
AA’nın ve diğer haber sitelerinin bu yanlışı düzelteceğini ümit ediyoruz.
Şu anda gönlü Gazzeli, Batı Şerialı, Kudüslü ve Lübnanlı mücahitlerin başarısı için çarpan, yüce Allah’a göz yaşları içinde yalvaran tüm Müslümanlar müsterih olsun ki, DİRENİŞ CEPHESİ’nin tüm unsurları arasında muazzam bir uyum ve ahenk vardır.
Direniş Cephesi nihai zafere doğru emin adımlarla ilerlemektedir.
Kemal Kemahlı 31.10.2023
kudusgunu.com
HAMAS, 31 Ekim 2023 14:56
Yorumlar (1)
Nadir
Allah razı olsun bir yanlış ve kumpas tercümeyi düzeltiniz31 Ekim 2023 14:56![KUMARBAZ TRUMP HAMAS'I TEHDİT ETTİ](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/kumarbaz-trump-hamas-i-tehdit-etti-43776.jpg)
KUMARBAZ TRUMP HAMAS'I TEHDİT ETTİ
![SEYYİD ABDULMELİK EL HUSİ'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/seyyid-abdulmelik-el-husi-den-onemli-aciklamalar-43775.jpg)
SEYYİD ABDULMELİK EL HUSİ'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
![MAHMUD MERDAVİ'DEN İSRAİL'İN BATI ŞERİA'DAKİ İHLALLERİNE TEPKİ](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/mahmud-merdavi-den-israil-in-bati-seria-daki-ihlallerine-tepki-43774.jpg)
MAHMUD MERDAVİ'DEN İSRAİL'İN BATI ŞERİA'DAKİ İHLALLERİNE TEPKİ
![SİYONİSTLER BATI ŞERİA'DA 40 BİN FİLİSTİNLİYİ YERİNDEN ETTİ](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/siyonistler-bati-seria-da-40-bin-filistinliyi-yerinden-etti-43773.jpg)
SİYONİSTLER BATI ŞERİA'DA 40 BİN FİLİSTİNLİYİ YERİNDEN ETTİ
![HAMAS İHLALLER NEDENİYLE ESİR TAKASINI ASKIYA ALDI](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/hamas-ihlaller-nedeniyle-esir-takasini-askiya-aldi-43772.jpg)
HAMAS İHLALLER NEDENİYLE ESİR TAKASINI ASKIYA ALDI
![İRAN’DA İSLAM İNKILABI YILDÖNÜMÜ GÖRKEMLİ YÜRÜYÜŞLERLE KUTLANDI](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/iran-da-islam-inkilabi-yildonumu-gorkemli-yuruyuslerle-kutlandi-43771.png)
İRAN’DA İSLAM İNKILABI YILDÖNÜMÜ GÖRKEMLİ YÜRÜYÜŞLERLE KUTLANDI
![HALİL EL HAYYE: TRUMP'IN PLANI BAŞARISIZ OLACAK](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/halil-el-hayye-trump-in-plani-basarisiz-olacak-43770.jpg)
HALİL EL HAYYE: TRUMP'IN PLANI BAŞARISIZ OLACAK
![HTŞ MİLİTANLARI LÜBNAN’A NEDEN SALDIRIYOR?](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/hts-militanlari-lubnan-a-neden-saldiriyor-43769.jpg)
HTŞ MİLİTANLARI LÜBNAN’A NEDEN SALDIRIYOR?
![HAMAS: FİLİSTİN HALKI TEHCİRE KARŞI DİRENECEK](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/hamas-filistin-halki-tehcire-karsi-direnecek-43768.jpg)
HAMAS: FİLİSTİN HALKI TEHCİRE KARŞI DİRENECEK
![PEZEŞKİYAN ÜST DÜZEY HAMAS HEYETİ İLE GÖRÜŞTÜ](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/pezeskiyan-ust-duzey-hamas-heyeti-ile-gorustu-43767.jpg)
PEZEŞKİYAN ÜST DÜZEY HAMAS HEYETİ İLE GÖRÜŞTÜ
![KASSAM TUGAYLARI 3 SİYONİST ESİRİ DAHA SERBEST BIRAKTI](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/kassam-tugaylari-3-siyonist-esiri-daha-serbest-birakti-43766.jpg)
KASSAM TUGAYLARI 3 SİYONİST ESİRİ DAHA SERBEST BIRAKTI
![HAMAS HEYETİYLE GÖRÜŞEN HAMANEY’DEN GAZZE İÇİN ÖNEMLİ ÇAĞRI](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/hamas-heyetiyle-gorusen-hamaney-den-gazze-icin-onemli-cagri-43765.jpg)
HAMAS HEYETİYLE GÖRÜŞEN HAMANEY’DEN GAZZE İÇİN ÖNEMLİ ÇAĞRI
![HAMANEY TRUMP'A ANLADIĞI DİLDEN KONUŞTU](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/hamaney-trump-a-anladigi-dilden-konustu-43764.jpg)
HAMANEY TRUMP'A ANLADIĞI DİLDEN KONUŞTU
![MALATYA’DAN 6 YILDIR YÜKSELEN SES: KÜRECİK KAPATILSIN](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/malatya-dan-6-yildir-yukselen-ses-kurecik-kapatilsin-43763.jpg)
MALATYA’DAN 6 YILDIR YÜKSELEN SES: KÜRECİK KAPATILSIN
![İMAM HUMEYNİ VE İMAM HAMENEY'İN FİLİSTİN DİRENİŞİNE ETKİSİ](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/imam-humeyni-ve-imam-hameney-in-filistin-direnisine-etkisi-43762.jpg)
İMAM HUMEYNİ VE İMAM HAMENEY'İN FİLİSTİN DİRENİŞİNE ETKİSİ
![HERZİ HALEVİ BAHALATZ'DAKİ SUBAYLARINI CEZALANDIRDI](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/herzi-halevi-bahalatz-daki-subaylarini-cezalandirdi-43761.jpeg)
HERZİ HALEVİ BAHALATZ'DAKİ SUBAYLARINI CEZALANDIRDI
![HAMAS'TAN FİLİSTİNLİ GRUPLARA ÇAĞRI](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/hamas-tan-filistinli-gruplara-cagri-43760.jpg)
HAMAS'TAN FİLİSTİNLİ GRUPLARA ÇAĞRI
![UNICEF GAZZE RAPORUNU AÇIKLADI](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/unicef-gazze-raporunu-acikladi-43759.png)
UNICEF GAZZE RAPORUNU AÇIKLADI
![İRAN'DAN TRUMP'IN GAZZE AÇIKLAMASINA SERT TEPKİ](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/iran-dan-trump-in-gazze-aciklamasina-sert-tepki-43758.jpg)
İRAN'DAN TRUMP'IN GAZZE AÇIKLAMASINA SERT TEPKİ
![PEZEŞKİYAN İSRAİL'İN İDDİALARINI YALANLADI](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/pezeskiyan-israil-in-iddialarini-yalanladi-43757.jpg)
PEZEŞKİYAN İSRAİL'İN İDDİALARINI YALANLADI
![FİLİSTİNLİ GRUPLAR TRUMP'IN AÇIKLAMALARINA TEPKİ GÖSTERDİ](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/filistinli-gruplar-trump-in-aciklamalarina-tepki-gosterdi-43756.jpg)
FİLİSTİNLİ GRUPLAR TRUMP'IN AÇIKLAMALARINA TEPKİ GÖSTERDİ
![NATO'YA VE ÜSLERİNE HAYIR DEMEK İÇİN MALATYA'DA BULUŞUYORUZ](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/nato-ya-ve-uslerine-hayir-demek-icin-malatya-da-bulusuyoruz-43755.jpg)
NATO'YA VE ÜSLERİNE HAYIR DEMEK İÇİN MALATYA'DA BULUŞUYORUZ
![AKSA TUFANI SİYONİST PROJEYİ ÇÖKERTTİ](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/aksa-tufani-siyonist-projeyi-cokertti-43754.jpg)
AKSA TUFANI SİYONİST PROJEYİ ÇÖKERTTİ
![BATI ŞERİA'DA ŞEHADET OPERASYONU](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/bati-seria-da-sehadet-operasyonu-43743.jpeg)
BATI ŞERİA'DA ŞEHADET OPERASYONU
![HAMANEY GAZZE ZAFERİNİ KUR'AN- I KERİM’E GÖRE DEĞERLENDİRDİ](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/hamaney-gazze-zaferini-kur-an-i-kerim-e-gore-degerlendirdi-43742.jpg)
HAMANEY GAZZE ZAFERİNİ KUR'AN- I KERİM’E GÖRE DEĞERLENDİRDİ
![NASRALLAH’IN CENAZE MERASİMİ 23 ŞUBAT’TA](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/nasrallah-in-cenaze-merasimi-23-subat-ta-43741.jpg)
NASRALLAH’IN CENAZE MERASİMİ 23 ŞUBAT’TA
![FİLİSTİNLİ ESİRLER GÖRDÜKLERİ İŞKENCELERİ ANLATTI](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/filistinli-esirler-gordukleri-iskenceleri-anlatti-43740.jpeg)
FİLİSTİNLİ ESİRLER GÖRDÜKLERİ İŞKENCELERİ ANLATTI
![GAZZE SİVİL SAVUNMA SÖZCÜSÜNDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/gazze-sivil-savunma-sozcusunden-onemli-aciklamalar-43739.jpg)
GAZZE SİVİL SAVUNMA SÖZCÜSÜNDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
![HİZBULLAH MUHAMMED DAYF İÇİN TAZİYE MESAJI YAYINLADI](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/hizbullah-muhammed-dayf-icin-taziye-mesaji-yayinladi-43738.jpg)
HİZBULLAH MUHAMMED DAYF İÇİN TAZİYE MESAJI YAYINLADI
![SOCAR SİYONİST İSRAİL'İN AÇIK DENİZ GAZ SAHASINA YATIRIM YAPIYOR](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/socar-siyonist-israil-in-acik-deniz-gaz-sahasina-yatirim-yapiyor-43737.jpg)
SOCAR SİYONİST İSRAİL'İN AÇIK DENİZ GAZ SAHASINA YATIRIM YAPIYOR
![BİR GRUP FİLİSTİNLİ ESİR DAHA ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/bir-grup-filistinli-esir-daha-ozgurlugune-kavustu-43736.jpg)
BİR GRUP FİLİSTİNLİ ESİR DAHA ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU
![KASSAM TUGAYLARI 3 SİYONİST ESİRİ DAHA SERBEST BIRAKTI](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/kassam-tugaylari-3-siyonist-esiri-daha-serbest-birakti-43735.jpg)
KASSAM TUGAYLARI 3 SİYONİST ESİRİ DAHA SERBEST BIRAKTI
![HALİL EL HAYYE AKSA TUFANI SAVAŞI HAKKINDA KONUŞTU](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/halil-el-hayye-aksa-tufani-savasi-hakkinda-konustu-43734.jpg)
HALİL EL HAYYE AKSA TUFANI SAVAŞI HAKKINDA KONUŞTU
![SURİYE HALK DİRENİŞ GRUBU SİYONİST ASKERLERE İLK KURŞUNU SIKTI](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/suriye-halk-direnis-grubu-siyonist-askerlere-ilk-kursunu-sikti-43733.jpg)
SURİYE HALK DİRENİŞ GRUBU SİYONİST ASKERLERE İLK KURŞUNU SIKTI
![MUHAMMED DAYF'IN EŞİ GADİR SİYAM İLK KEZ KONUŞTU (VİDEO)](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/muhammed-dayf-in-esi-gadir-siyam-ilk-kez-konustu-43732.jpg)
MUHAMMED DAYF'IN EŞİ GADİR SİYAM İLK KEZ KONUŞTU (VİDEO)
![İSRAİL: İRAN HİZBULLAH'A TÜRKLER VASITASIYLA PARA GÖNDERİYOR](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/israil-iran-hizbullah-a-turkler-vasitasiyla-para-gonderiyor-43731.jpg)
İSRAİL: İRAN HİZBULLAH'A TÜRKLER VASITASIYLA PARA GÖNDERİYOR
![YÜZLERCE MISIRLI REFAH SINIR KAPISINDA TRUMP'I PROTESTO ETTİ](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/yuzlerce-misirli-refah-sinir-kapisinda-trump-i-protesto-etti-43730.jpg)
YÜZLERCE MISIRLI REFAH SINIR KAPISINDA TRUMP'I PROTESTO ETTİ
![TUĞGENERAL RIZA NAKDİ: GAZZE SİYONİSTLERİ BAŞARISIZLIĞA UĞRATTI](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/tuggeneral-riza-nakdi-gazze-siyonistleri-basarisizliga-ugratti-43729.jpg)
TUĞGENERAL RIZA NAKDİ: GAZZE SİYONİSTLERİ BAŞARISIZLIĞA UĞRATTI
![DEVRİM MUHAFIZLARI MUHAMMED DAYF HAKKINDA BİR BİLDİRİ YAYINLADI](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/devrim-muhafizlari-muhammed-dayf-hakkinda-bir-bildiri-yayinladi-43728.jpg)
DEVRİM MUHAFIZLARI MUHAMMED DAYF HAKKINDA BİR BİLDİRİ YAYINLADI
![UNRWA'DAN İSRAİL'E FİLİSTİN ÇAĞRISI](https://www.kudusgunu.com/resimler/icerikler/unrwa-dan-israil-e-gazze-cagrisi-43727.jpg)