MESCİD-İ AKSA'NIN SİYONİSTLER TARAFINDAN YAKILMASININ YILDÖNÜMÜ (ANALİZ)
KUDÜS, 22 Ağustos 2023 14:5321 Ağustos (hş 30 Mordad) günü dünya camiler günü olarak adlandırmıştır, bunun sebebi ise 56 yıl önce Müslümanların ilk kıblesi olan Aksa camisinde yaşanan olaydır.
Mescid-i Aksa, bundan 53 yıl önce 21 Ağustos 1969'da fanatik Michael Dennis Rohan tarafından kundaklanarak yakıldı. Mescidin güney kesimindeki "Kıble Mescidi" olarak bilinen doğu bölgesinde meydana gelen yangında,caminin 1500 mertekarelik alanı, aralarında "Selahaddin el-Eyyübi'nin Minberi" olarak bilinen tarihi eser de olmak üzere tüm eserler yanıp kül oldu, cami çatısı yıkıldı.
Yangının kontrol altına alınması ardından Siyonist rejim yangının Avusturya asıllı bir turist tarafından çıkarıldığını belirtti; tutuklanması ardından göstermelik bir mahkemede akıl hastası olduğu iddia edilerek serbest bırakıldı.
Kudüs'ün doğusunu da işgal eden Filistin'in işgalinin 1967'deki 6 gün savaşıyla tamamlanmasından bu yana Siyonist yetkililer, Mescid-i Aksa'yı her zaman yıkmaya çalıştı. Mescid-i Aksa'nın yıkılmasından amaç, yerine bir mabet yapılmasına zemin hazırlamaktır. Bu konu sürekli aşırı Siyonistler tarafından izlenirken aşırı Netanyahu kabinesinin gündeminde yer alıyor.
Yangın uluslararası kınamaya yol açtı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 1969'da toplandı ve İsrail rejimini kınayan 271 sayılı kararı kabul etti.
İşgalci Kudüs rejiminin ve onun Batılı destekçilerinin propagandalarına aldırış etmeyen İslam ülkelerinde halk, Siyonist rejimin bu eylemine karşı kitlesel gösteriler düzenledi. İslam dünyasını ve İslam kutsallarını tehdit eden tehlikelerle mücadele etmek için İslam hükümetleri de harekete geçerek "İslam Konferansı Teşkilatı"nı kurdular.
Mescid-i Aksa, İslam dininde yüksek kutsallık sayılan ve önem bakımından Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebi'den sonra yer alan bir camidir. Rivayete göre İslam Peygamberi -sav- oradan miraca çıkmıştır. Kuran'da Mescid-i Aksa olarak bahsedilen, Mescid-i Aksa'nın tüm külliyesi, Kubbet-üs-Sahra, Kubbet-üs-Silsile, Mervani Mescidi ve kubbeleri, mihrapları, yolları, kuyuları, göletler, revaklar ve köprülerin yanı sıra diğer antik ve eski parçalar. Mescid-i Aksa'nın çatılı kısmı bu külliyenin güneyinde yer almaktadır. Mescid-i Aksa, ortasında doğrudan kubbeye ulaşan geniş bir revak bulunan dikdörtgen bir yapıdır.
Siyonist rejim Mescid-i Aksa'nın yıkılmasını stratejik bir hedef olarak görüyor ve ona zarar vermek için mümkün olan hiç bir fırsatı kaçırmıyor. Çoğu partinin katılımıyla Netanyahu'nun aşırı hükümetinin kurulmasının ardından Mescid-i Aksa'ya yönelik tehditler arttı fakat Filistin halkının uyanıklığı ve Filistin direniş güçlerinin caydırıcılığı, şu ana kadar bu tehditlerin hayata geçirilmesini engelledi.
Öte yandan Dünya Cami Günü, caminin rolünü ve statüsünü modern haliyle yeniden canlandırmak için bir fırsattır. Her dinin ve mezhebin sembolleri ve işaretleri vardır; Son semavi din olan İslam, caminin dış ve mekânsal sembol ve mezhepler arasındaki konumuna ve kurallarına büyük önem vermiştir. Nitekim İslam inkılabı lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamenei bu konuda şöyle buyuruyor: Camide İslami kriterler, saf ibadetin heyecan ve tutkusu, temiz, sağlıklı ve akılcı yaşamın coşkusu ile birleşmiş ve insan ve toplumu, İslami kriterlere yaklaştırmaktadır.
Cami, kuruluşundan bu yana Resûlullah'ın -sav- risaletini yerine getirilmesinde önemli bir merkez, gelişmelerin, hizmetlerin kaynağı ve ilahi mesajların iletildiği bir üs olarak değerlendirilmiştir. Hali hazırda caminin çeşitli alanlarda kapsamlı faaliyetleri bulunmaktadır ve bu faaliyetler ve işlevler ne kadar çeşitli olursa, o kadar çekici olur ve başta gençler olmak üzere toplumun tüm kesimleri tarafından geniş bir kitle tarafından memnuniyetle karşılanacaktır. Bunun sonucu ise dini inançların artması, boş zamanların tamamen sağlıklı bir İslami ve dini ortamda faydalı bir şekilde harcanması, toplum düzeyinde canlılık ve sosyal katılımın yaratılmasıdır.
parstoday
KUDÜS, 22 Ağustos 2023 14:53
Yorumlar (0)