PAPA İLE RUS ORTADOKS KİLİSESİ'NİN İKİNCİ TARİHİ GÖRÜŞMESİ KUDÜS'TE OLACAK
KUDÜS, 12 Nisan 2022 14:391054'te Hristiyanlığı parçalayan Büyük Bölünme'den sonra bu Papa ile Rus Ortodoks Kilisesi'nin lideri arasındaki ikinci görüşme olacak.
İki kaynak Pazartesi günü Reuters’e verdiği demeçte, Vatikan, Papa Francis’in Haziran ayındaki Lübnan ziyaretini uzatma olasılığını araştırıyor, böylece Kudüs'e uçarak orada Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını destekleyen Rus Ortodoks Patriği Kirill ile görüşebilir.
Bu, ikinci buluşmaları olacak. İlki, 2016'da Küba'da, 1054'te Hristiyanlığı Doğu ve Batı şubelerine ayıran Büyük Bölünme'den bu yana bir papa ile Rus Ortodoks Kilisesi'nin lideri arasındaki ilkti.
75 yaşındaki Kirill, dünya çapındaki Ortodoks Kilisesi'ni parçalayan ve ilahiyatçıların ve akademisyenlerin eşi görülmemiş bir iç isyanı başlatan bir pozisyon olan Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini tüm gücüyle kutsadı.
İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan kaynaklar, planın 12-13 Haziran'da Lübnan’a gidecek olan 85 yaşındaki Papa’nın 14 Haziran sabahı Ürdün’ün başkenti Amman’a uçması olduğunu söyledi.
Kaynaklar, Kirill ile görüşmesi için oradan aynı gün Kudüs'e bir helikopterle gideceği ve oradan da Roma'ya döneceğini söyledi.
Bir kaynak, yolculuğun neredeyse kesin göründüğünü, diğeri ise bunun bir olasılık olduğunu söyledi.
Geçen hafta Malta gezisinden dönen Francis, Kirill ile bu yıl Ortadoğu'da bir yerde buluşmayı umduğunu söyledi ancak nerede olduğunu söylemedi.
Kirill, Moskova'nın Ukrayna'da "özel bir askeri operasyon" dediği şeyi sürdürürken Pazar günü Rusları yetkililerin etrafında toplanmaya çağırdı.
Patrik daha önce Moskova'nın Ukrayna'daki eylemlerini savunan açıklamalar yapmıştı ve savaşı çökmekte olduğunu düşündüğü liberal Batı kültürüne karşı bir siper olarak görüyordu.
Interfax haber ajansının aktardığına göre Kirill, Moskova'daki bir vaazda, "Yetkililer de dahil olmak üzere, Anavatanımız için bu zor zamanda birleşmemize Rab yardım etsin" dedi.
Rusya, güney komşusunun askeri yeteneklerini azaltmak ve tehlikeli milliyetçi olarak adlandırdığı Neo-Nazi insanların kökünü kazımak için 24 Şubat'ta Ukrayna'ya on binlerce asker gönderdi.
Francis zaten bu terminolojiyi reddetmiş ve buna savaş adını vermişti.
Francis, savaş başladığından beri, örneğin 25 Mart'taki özel bir küresel barış etkinliği sırasında olduğu gibi, dualarında Rusya'dan yalnızca açıkça bahsetti. Ancak işgal, saldırganlık ve vahşet kelimelerini kullanarak Rusya'nın eylemlerine karşı olduğunu açıkça belirtti.
Pazar günü, papa Ukrayna'da bir Paskalya ateşkesi çağrısında bulundu ve Rusya'ya açık bir atıfta bulunarak, "bir moloz yığınına" bir zafer bayrağı dikmenin değerini sorguladı.
/The Jarusalem Post-Tercüme ve edit: İsrailpost
KUDÜS, 12 Nisan 2022 14:39
Yorumlar (0)