KORSAN İSRAİL ASKERLERİ KUDÜS'TE TİCARİ BİNALARI YIKTI
KUDÜS, 16 Kasım 2021 14:34İşgal altındaki Kudüs'te ırkçı tasfiye politikasına dayalı yahudileştirme faaliyetlerini şiddete başvurarak devam ettiren siyonist işgal yönetimi bugün (16 Kasım Salı) sabah da Kudüs'ün kuzeyinde, Er-Ram mıntıkasında bazı ticari binaları ruhsatlarının bulunmadığı gerekçesiyle yıktı.
Kalabalık bir askeri güç tarafından korunan ve siyonist işgal yönetimine ait olan dozerlerle iş araçları sabah saatlerinde Ebu Şehid Kavşağı civarında yer alan ticari binaları yıkmaya başladı. Bu arada işgal yönetimi bölgeye Filistinli ahalinin girmesini engellemek amacıyla bu bölgeyi "girilmez" askeri bölge ilan etti.
İşgal güçlerinin Kalendiya askeri kontrol noktası yakınında bulunan üç ticari binayı yıktığı, bunların birinin süpermarket, birinin sebze-meyve satış yeri, birinin de benzin istasyonu olarak kullanıldığı belirtildi.
Kudüs Hukuki Destek ve İnsan Hakları Merkezi adlı insan hakları kuruluşu, bu yılın birinci yarısında 63 binanın yıkılmasını belgelemişti. Merkez'in işgal rejiminin yıkım ve ırkçı tasfiye politikasıyla ilgili raporunda söz konusu yıkımların onlarca Filistinliyi göçe zorladığına dikkat çekildi.
Adı geçen insan hakları kuruluşu, bugün hâlâ Kudüs'te yaşayan çok sayıda Filistinlinin, evlerinin ruhsatsız olduğu iddiasıyla içinde yaşadıkları binaların yıkılma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi. İşgal rejimine bağlı olan belediyenin bu insanların ruhsat almak için yaptıkları tüm başvuruları reddettiği vurgulandı.
İşgal belediyesinin elemanları dün de Kudüs'ün El-İseviyye beldesinde birçok kapının duvarına yıkım tebliğnamesi asmış ve evlerin sahiplerinin belediyeye başvurmasını istemişti.
Kudüs'te ve Batı Şeria'da olduğu gibi Filistin'in 1948'de işgal edilmiş bölgesinde de işgal rejimi sık sık Filistinlilere ait evleri, dükkanları ve atölyeleri ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıkıyor.
Yahudi yerleşimciler için Filistinlilerin arazilerini gasp edip evler inşa eden, sonra işgal altındaki topraklarda yahudi nüfusun artırılması amacıyla dünyanın değişik ülkelerinden getirilen göçmen yahudilere çoğu zaman maliyetinden de düşük fiyatlarla satan işgal yönetimi Filistinlilerin ruhsat alabilmeleri için çok yüklü miktarlarda vergiler çıkarıyor ve çoğu zaman da müracaatlarının bütün şartlara uygun olmasına rağmen yine de ruhsat vermiyor. Ruhsatsız inşaat yapmaları durumunda da önce onları evlerini kendi elleriyle yıkmaya zorluyor; yıkmamakta direnmeleri durumunda ise belediye ekiplerini gönderip yıktırırken ev sahibini de en az 80 bin şekel yıkım masrafı ödemek zorunda bırakıyor.
Bir araştırma merkezinin hazırladığı rapora göre İsrail işgal yönetimi 1948'de yaşanan büyük felaketten sonra geçen süre içinde Filistinlilere ait 172 bin 900 evi yıktı ve bir milyon 324 bin Filistinliyi de tarihi Filistin topraklarından çıkmaya zorladı. Onlardan gasp ettiği arazilerin üzerine de dünyanın değişik bölgelerinden getirttiği beş milyondan fazla yahudi göçmeni yerleştirdi.
Filistin Enformasyon Merkezi
KUDÜS, 16 Kasım 2021 14:34
Yorumlar (0)