ABD CEBRAN BASİL'E NEDEN BOYKOT UYGULADI?
İSLAM ÜLKELERİ, 10 Kasım 2020 08:52Amerika Hazine bakanlığı Cuma günü şöyle bir açıklamada bulundu:" Lübnan'ın eski dışişleri bakanı ve Özgür Ulusal Hareket lideri Cebran Basil, yaptırım listesine alınmıştır. " Amerika'nın bu girişimi birkaç noktadan önem taşımaktadır.

Amerikalılar Cebran Basil yaptırımının nedeninin onun Lübnan iktidar yapısındaki geniş çaplı yolsuzluğu olduğunu öne sürdü.
Amerika hazine bakanı Steven Mnuchin ise bu hususta şöyle bir açıklamada bulundu: " Basil'in başlıca örneği sayılan Lübnan'ın siyasi düzenindeki sistematik yolsuzluk halk yararına olduğu etkin devlet temellerinin yok olmasına yardımcı olmuştur."
Gerçekte Amerikalılar Basil'in ve gelecekte de diğer şahısları yaptırımlara tabi tutmakla sözde Lübnan'dan geniş çaplı yolsuzluğu yok etmek ve bu ülke halkına yardım etmek istiyorlar.
Buna rağmen Amerika'nın bu girişimi ve öne sürdüğü hedef de iddianın ötesine geçmemiştir. Aslında Amerika'nın bu girişiminin daha derin ve sağlam nedenleri bulunmaktadır. Bunun en önemli nedeni Cebran Basil ve başında bulunan partinin Lübnan Hizbullah Hareketi ile ilişkili olmasıdır.
Şimdi de Amerika Cebran Basil'i yaptırımlara tabi tutarak onun Lübnan Hizbullah hareketi ile ilişkilerini kesmek istiyor.
Bu doğrultuda Lübnan Özgür Ulusal Hristiyan Partisi başkanı Cebran Basil " Amerika'nın Paralı Askeri Değilim." diyerek Amerikalıların ondan Hizbullah Partisi ile ilişkilerini kesmesini istemişti.
Wall Street Journal gazetesi de daha önce bu yaptırımlardan hedefin Hizbullah hareketinin kısıtlanması olduğunu belirtti. Gerçekte Amerika Lübnan'daki siyasi süreci özellikle de Hizbullah'ın gücünün ve etkinliğinin artmasından memnun değildir. Sonuçta da yaptırım ve terörizmi destekleme bahanesi ile siyasi yenilgilerini telafi etmek ve Hizbullah'ın gücünün artmasını engellemek istiyor.
Cebran Basil'in Amerika tarafından yaptırımlara tabi tutulmasının bir başka amacı Lübnan'ın iç koşullarıdır. Lübnan son aylarda Hassân Diyab'ın başkanlığındaki geçici hükümet tarafından yönetilmektedir.
Saad El Hariri geçen ay içerisinde Lübnan'ın yeni başbakanı olarak tanıtıldı. Ancak şimdiye kadar Lübnan'da yeni kabineyi oluşturamamıştır.
Cebran Basil'in Saad El Hariri'ye karşı çıkması ve de onun gayrı siyasi kabine önerisini reddetmesi pratikte El Hariri'nin Lübnan'da yeni kabine oluşturma sürecini başarısızlığa sürükledi.
Bu yüzden görünen o ki Amerika Cebran Basil'i yaptırımlara tabi tutarak onu Saad El Hariri'yi kabine oluşturmakta uyum sağlamasına mecbur bırakmak istiyor. Bu ise Lübnan içişlerine açık müdahale sayılır.
Bu doğrultuda Lübnan Hizbullah Hareketi yayımladığı bildiride Amerika'nın Cebran Basil aleyhindeki yaptırımlarından güdülen hedefin Özgür Ulusal Hareketi Partisi başkanını Amerika'nın Lübnan'a dikteleri ve koştuğu koşulları kabul etmeye zorlamak yönünde olduğunu da belirtmiştir.
Özgür Ulusal Lübnan Hareketi Partisi de Amerika'nın bu Hristiyan parti başkanına yönelik yaptırımların intikam mahiyeti taşıdığını belirterek bu partinin yine de özgür şekilde karar alacağını ve dış baskılara karşı teslim olmayacağını belirtti.
Amerikalı bir makam da Cebran Basil'in boykot edilmesine işaretle bu yaptırımların tüm Lübnan siyasi güçlerine uyarı mahiyeti taşıdığını belirtti.
Bu çerçevede performanslarını değiştirmek istemeyen gruplar ve partiler hedefler alınmıştır. Onların Lübnan gösterilerine göz yummaları ve Beyrut'taki patlamayı da hiç saymaları istenmiştir.
Dikkat çeken son nokta ise Cebran Basil gibi kişilerin geleceğe dönük tedbirler olarak da sayılmasıdır. Amerikalılar bu tür girişimleri ile Lübnanlı şahsiyetlere Amerika çıkarları tersine hareket etmenin onlar için ağır sonuçları olabileceğini göstermek istiyor.
parstoday
İSLAM ÜLKELERİ, 10 Kasım 2020 08:52
Yorumlar (0)

HİZBULLAH KOMUTANI HASAN BEDR ŞEHİT OLDU

HAMANEY: SİYONİST REJİM FİLİSTİN'DEN TEMİZLENECEKTİR

KASSAM VE KUDÜS TUGAYLARI SALDIRILARINI NEDEN DURDURDU?

SAMİ EBU ZUHRİ'DEN GAZZE İÇİN SİLAHA SARILMA ÇAĞRISI

HALİL EL HAYYE: DİRENİŞİN SİLAHI KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR

ŞEYH NAİM KASIM'DAN SİYONİST İSRAİL'E UYARI

OCHA: GAZZE'DE GIDA VE TIBBİ MALZEME STOKLARI BİTMEK ÜZERE

GAZZE'DE SOYKIRIM SÜRÜYOR

SİYONİST ORDU CENİN'DE 3250 EVİ YIKTI

MISIR ELÇİLİĞİ ÖNÜNDE REFAH KAPISI EYLEMİ

ANKARA DÜNYA KUDÜS GÜNÜ EYLEMİ (VİDEO-FOTO)

MUSTAFA AYDIN YAZDI: TÜRKİYE VE İRAN'IN FİLİSTİN POLİTİKALARI

AHMED MUHAMMEDİ: KUDÜS GÜNÜ DİRENİŞ BAYRAĞINI CANLI TUTMA GÜNÜDÜR

HAMANEY'DEN DÜNYA KUDÜS GÜNÜ ÇAĞRISI

DİRENİŞ CEPHESİ BİLEŞENLERİ FİLİSTİN DİRENİŞİNİN YANINDA

ANKARA DÜNYA KUDÜS GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASINA DAVET

MALATYA DÜNYA KUDÜS GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASINA DAVET

İSMAİL BEKAİ: DÜNYA GAZZE İÇİN AYAĞA KALKMALI

SİYONİST İSRAİL ORDUSUNDA KRİZ BÜYÜYOR

HAMAS'TAN GENEL SEFERBERLİK ÇAĞRISI

SİYONİST İSRAİL NASIR HASTANESİNE SALDIRDI

SALAH EL BERDEVİL ŞEHİT OLDU

YEMEN BEN GURİON HAVALİMANINI VURMAYA DEVAM EDECEK

SİYONİST İSRAİL GAZZE'DE KALICI İŞGAL PEŞİNDE

HAMANEY: İSLAM ÜMMETİ SİYONİST REJİME KARŞI BİRLİK OLMALI

HAMAS: ATEŞKESİ NETANYAHU ENGELLİYOR

HAMANEY: SİYONİST VARLIK YOK OLACAKTIR

KEMAL KEMAHLI NATO İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ÖNÜNDE KONUŞTU

EBU UBEYDE'DEN DÜNYA MÜSLÜMANLARINA ÇAĞRI

İŞGALCİ İSRAİL'DEN GAZZE'NİN KUZEYİNE KARA HAREKATI

OCHA: GAZZE'DE İNSANİ KRİZ DERİNLEŞİYOR

YEMEN BEN GURİON HAVALİMANINI BALİSTİK FÜZE İLE VURDU

FİLİSTİNLİ GRUPLARDAN ABD'YE TEPKİ

YEMEN'DEN İSRAİL'E FÜZE SALDIRISI

NETANYAHU YİNE TEHDİT ETTİ

HİZBULLAH'TAN GAZZE AÇIKLAMASI

KUDÜS TUGAYLARI SÖZCÜSÜ EBU HAMZA ŞEHİT OLDU

SİYONİST İSRAİL ORDUSU GAZZE HALKINI YENİDEN GÖÇE ZORLUYOR

MUSTAFA EL BERGUSİ'DEN ARAP VE İSLAM DÜNYASINA ELEŞTİRİ
