ABD Başkanı Donald Trump, S-400 alımını bahane ederek sürekli tehdit ettiği Türkiye’ye yönelik birçok yaptırımın da içinde bulunduğu savunma bütçesini onayladı.
ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’ye yaptırımların da yer aldığı 2020 savunma bütçe tasarısını, Maryland eyaletindeki Andrews Hava Üssü’nde imzaladı. S-400’lerle ilgili CAATSA yaptırımları, F-35 uçaklarının teslimatının engellenmesi ve Rumlara uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasını içeren tasarı, aynı zamanda 8 Ocak’ta İstanbul’da açılışı planlanan Türk Akımı Doğalgaz Hattı ile Rusya’nın Kuzey Akımı-2 projesine yönelik yaptırımları da içeriyor.
Türkiye, ABD’nin bu yaptırım kararına mütekabiliyet çerçevesinde gerekli karşılığı vermeli ve yarım asırdır ABD’nin kullanımında olan İncirlik ve Kürecik Radar Üssü’nün kapılarına kilit vurmalı. Zira geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin yaptırım kararı alması durumunda “Gerekirse İncirlik’i de kapatırız, kapatılması gerekiyorsa Kürecik’i de kapatırız” demişti.
S-400 ALAN TÜRKİYE’YE F-35 VERİLMEYECEK
Tasarıda, Ankara’nın S-400 hava savunma sistemlerini alım işlemlerine devam ettiği gerekçesiyle Türkiye’ye F-35 uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor. Aynı zamanda, Türkiye’ye ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası kapsamında yaptırım uygulanması gerektiği ifade ediliyor.
TÜRKİYE’NİN SİPARİŞLERİ İÇİN 440 MİLYON DOLARLIK FON
Bütçenin, ‘Ulusal Savunma Stratejisi Kapsamında Modernizasyon Programlar’ kısmında ise Türkiye’nin F-35 uçaklarına ilişkin bir detay yer alıyor. Buna göre, “Türkiye tarafından sipariş edilen uçakların alımı için 440 milyon dolarlık” fon ayrılması öngörülüyor.
TÜRKİYE, F-35 PROGRAMINDAN ÇIKARILACAK
Tasarı, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasını öngörüyor. Ayrıca tasarıda, Savunma Bakanlığı’na, F-35 üretim bantları olan Lot 12, 13 ve 14 kapsamında, Türkiye’nin siparişlerinin en üst seviyeye çıkararak üretime sokması ve ABD Hava Kuvvetleri için yapılandırılarak satın alması için ek fon sağlıyor.
TÜRK AKIMI VE KUZEY AKIMI-2’YE YAPTIRIMLAR
Tasarıda, Rus enerji ihracatına katkı sağlayan enerji boru hatlarının inşasında çalışan bazı gemi şirketlerine yaptırım uygulanması şartı da getiriliyor. Bütçe tasarısında, “Bu yasanın kanunlaşmasından sonra 60 günde ve sonraki her 90 günde Dışişleri Bakanlığı, Hazine Bakanlığı’na danışarak, Kuzey Akımı-2 ve Türk Akım projeleri veya bu projelerin yerine inşa edilecek diğer projelerin inşası için deniz seviyesinden 100 fit ve üzeri derinliğe boru hattı döşeyen gemilerin tespitine ilişkin raporu, ilgili Kongre komitelerine sunacaktır” ifadeleri yer alıyor.
RUMLARA SİLAH AMBARGOSU KALKIYOR
Tasarıda Türkiye’yi ilgilendiren bir diğer madde ise, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne yönelik silah ambargolarının kaldırılması. Tasarı, söz konusu ambargoların kaldırılmasını öngörüyor ancak Rumlara silah satış ve transferlerine sınırlamalar getiriyor. Tasarıya göre ABD Başkanı, Rumlara ‘para aklama denetimleri konusunda ABD ile çalıştığını’ ve ‘Rus askeri gemilerinin adaya bakım ve yakıt ikmali için demirlememesi için gerekli adımları attığını’ Kongre’nin ilgili komitelerine teyit etmediği sürece ambargolar kaldırılmayacak.
İSRAİL, YUNAN VE RUMLARLA ENERJİ-ASKERİ İŞBİRLİĞİ
İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs ile birlikte Doğu Akdeniz’deki enerji iş birliğini kolaylaştırmak için ABD-Doğu Akdeniz Enerji Merkezi’nin kurulması öngörülüyor. Yunanistan’a 3 milyon dolar ‘dış askeri finansman’ desteği talep edilen tasarıda, ‘Uluslararası Askeri Eğitim ve Talim Yardımı’ başlığı altında Yunanistan’a 2020 yılı için 1.3 milyon, 2021 yılı için 1.5 milyon ve 2022 için 1.8 milyon dolar; Kıbrıs’a ise 2020’de 200 bin, 2021’de 500 bin ve 2022’de ise 750 bin dolar yardımın aktarılması hesaplanıyor.
YUNANİSTAN VE RUMLARA “KORUMA”
Buna ilaveten Rumların münhasır ekonomik bölgesine ve Yunanistan’ın hava sahasına ilişkin herhangi bir müdahalenin ABD Dışişleri Bakanlığı ve diğer ilgili mekanizmalarca tespit ve rapor edilmesi de tasarıya eklenen maddeler arasında yer aldı.
UKRAYNA’YA 300 MİLYON DOLARLIK ASKERİ YARDIM
Bütçe yasasında ABD’de bu dönemde Başkan Donald Trump hakkında başlatılan azil soruşturmasının odağını oluşturan Ukrayna’ya askeri yardım da yer alıyor. 2020 yılı için Ukrayna’ya güvenlik yardımı bağlamında 300 milyon dolarlık yardım öngörülüyor. Bu yardımın Ukrayna’ya seyir füzeleri ve gemi-savar füze gibi silahlar dahil olmak üzere savunma amaçlı teçhizatları kapsadığı belirtiliyor.
ÇİN VE RUSYA TEHDİDİ
Yasada Çin’in yurt dışındaki yatırımları ve Rusya ile askeri ilişkileri konusunda rapor hazırlanması dahil olmak üzere Çin’den gelebilecek olası tehditlere çözüm geliştirilmesine yönelik bir dizi madde yer alıyor. Yasada ABD Kongresi’nin, “meşru haklarını savunan” Hong Kong halkını desteklediği de vurgulanıyor.
KUZEY KORE İLE İŞ YAPAN BANKALARA TAKVİYE YAPTIRIM
Bütçe yasasında Kuzey Kore’nin nükleer silah geliştirmesine kapsamlı bir yaklaşım çağrısı yapılıyor, ABD’nin Kore Yarımadası’nda bulunan askerlerine yönelik olarak oluşturduğu tehdidin altı çiziliyor. Bütçe yasası kapsamında Kuzey Kore’den kömür, maden ve tekstil ürünlerinin ithalatı ve ihratacatının yanı sıra bazı petrol ürünlerinin ve ham petrolün ithalat ve ihracatı yasaklanıyor. Kuzey Kore ile iş yapan bankalara da takviye bazı yaptırımlar getiriliyor. Tasarı kapsamında, Savunma Bakanı, ABD’nin ulusal güvenlik çıkarına olduğunu doğrulamadıkça, Güney Kore’deki ABD askerlerinin sayısının 28,500’ün altına çekilmesi de yasaklanıyor.
MİLLİ GAZETE
Yorumlar (0)