RUS UZMAN ZİNİN: TÜRKİYE FİLİSTİNLİLERE DESTEKTEN BAŞKA BİR DURUŞ SERGİLEYEMEZ
, 28 Ağustos 2019 01:52
Türkiye ve İsrail arasındaki 'Doğu Kudüs' tartışmasını değerlendiren Rus uzman Zinin, Türkiye’nin Filistin-İsrail çatışmasıyla ilgili duruşunun, kendini Doğu ve Batı arasında köprü olarak görmesi ve Müslüman ülkelerdeki etkisini artırmasıyla ilgili olduğunu söyledi.
Bunun ileri görüşlü bir duruş olduğunu dile getiren Zinin, bu duruşun Arap ülkelerinde sempati uyandırdığını ve gelecekte Arap dünyası ile farklı alanlardaki işbirliğini güçlendirmeye yardımcı olacağını söyledi.
Uzman, "Türkiye gerçekten de Doğu ve Batı arasında bir tür aracı olarak hizmet ediyor, Müslüman ülkelere Batı’nın ileri teknolojilerini sağlıyor. Türkiye’nin Filistinlilere desteği, Hamas’a destekten koparılamaz. Türkiye bu sayede politika, ekonomi ve ticarette primler elde ediyor" ifadelerini kullandı.
İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz’ın ilan ettiği Türkiye karşıtı önlem paketinin Türkiye’ye hiçbir zararı olmayacağı, aksine belli kazanç sağlayacağından emin olduğunu ifade eden Zinin, "Elbette söz konusu 'önlem paketi' Türkiye’de belli bir tepkiye yol açacak. Türkiye bu tepkiyle bir kez daha Filistinlilerin yanında olduğunu net bir şekilde gösterecek. Türkiye yine bunu, politik amaçlarına yararlı bir şekilde kullanabilecek ve NATO üyesi olması ve Avrupa Birliği ile belli ilişkilere sahip olmasına rağmen Batı dünyasında Filistin davasını ilerletmeye çalıştığını gösterecek" yorumunda bulundu.
İsrail’de bu tür önlem paketinin hazırlanmasının, ABD’nin desteği olmadan mümkün olmadığına dikkat çeken Rus uzman, bunun, onsuz da çok soğuk olan Türk-Amerikan ilişkilerini daha da kötüleştireceğini belirterek, bu konuda şu değerlendirmede bulundu:
"Türkiye’ye karşı koyan sadece İsrail değil. Burada bir nevi üçgen gözlemleniyor: ABD, İsrail ile ortaklaşa Türkiye’ye karşı. Amerikalıların Suriye sorunuyla ilgili duruşu, Kürt oluşumlara verdiği destek göz önünde bulundurulduğunda Ankara ve Washington arasındaki ilişkiler son zamanlarda yumuşak tabirle hiç de pürüzsüz değil. ABD’nin Kürt oluşumlara desteği, Türkiye’de son derece olumsuz tepki yarattı. Bu da Türkiye’yi bazı anti-Amerikan tedbirlere itiyor. ABD’nin İsrail’in müttefiki olmasının da bunda bir etkisi var. Özellikle ABD’nin, İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ve yüzyılın anlaşması hazırlandıktan sonra. Türkiye, bu tedbirleri kınayan ve sert bir dille eleştiren ilk ülkelerden biriydi. ABD, İsrail’e desteğini ne kadar uzatırsa Washington ve Ankara arasındaki ilişkilerde negatif o kadar çok olur."
sputnik
Yorumlar (0)

İSRAİL ORDUSUNUN AKSA TUFANI'NDAKİ BAŞARISIZLIĞI RAPORLAŞTIRILDI

SURİYE İSLAMİ DİRENİŞ CEPHESİNDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

İSLAMİ CİHAD'TAN ŞUCAİYYE KATLİAMINA TEPKİ

HAMAS'TAN İSLAM DÜNYASINA SİTEM

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANLIĞINDAN GAZZE UYARISI

GAZA NEEDS BREAD HASHTAG'İ TREND OLDU

GAZZE İÇİN KÜRESEL GENEL GREV

SİYONİST İSRAİL EKONOMİSİ ÇÖKÜŞTE

GENERAL HÜSEYİN SELAMİ: HER SENARYOYA HAZIRIZ

KASSAM TUGAYLARI ASDOD'U FÜZELERLE VURDU

GAZZE'DE YETİM SAYISI 39 BİNİ GEÇTİ

GAZZE DOSTU FEVZİYE ŞENOĞLU ÖZGÜR

ABDULBARİ ATVAN TRUMP'A NEDEN TEŞEKKÜR ETTİ?

EBU UBEYDE NETANYAHU'YU UYARDI

RONEN BAR'DAN NETANYAHU'YA SUÇLAMA

EL HUSİ: GAZZE HALKINI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

GAZZE'DE 232 GAZETECİ ŞEHİT EDİLDİ

İSRAİL'İN SURİYE'YE SALDIRILARINA HTŞ'DEN SADECE SİTEM

DÜNYA MÜSLÜMAN ALİMLER BİRLİĞİ'NDEN GAZZE ÇAĞRISI

SİYONİST İSRAİL LÜBNAN'DA HAMAS LİDERİNİ ŞEHİT ETTİ

HİZBULLAH'TAN SURİYE VE YEMEN BİLDİRİSİ

FİLİSTİNLİ ALİMLER BİRLİĞİ'NDEN GAZZE İÇİN KIYAM ÇAĞRISI

HAMAS'TAN GAZZE İÇİN SEFERBERLİK ÇAĞRISI

HAMAS SURİYE VE YEMEN'E DÜZENLENEN SALDIRILARI KINADI

ABD YEMEN'E KARŞI SIĞINAK DELİCİ BOMBALAR KULLANIYOR

HAMAS İSRAİL'İN OYUNUNU BOZDU

HAMAS UNRWA'NIN KLİNİĞİNE DÜZENLENEN SALDIRIYI KINADI

DÜNYA GAZZE'DEKİ SOYKIRIMA SESSİZ

GAZZE SINIR KAPILARININ DERHAL AÇILMASI ÇAĞRISI

YEMEN GAZZE SAVUNMASI İÇİN YÜZLERCE ŞEHİT VERDİ

HÜSEYİN HAC HASAN'DAN ABD'YE SUÇLAMA

MISIR KONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE REFAH KAPISI AÇILSIN EYLEMİ

İSTANBUL'DA DÜNYA KUDÜS GÜNÜ YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLENDİ

HAMAS: GAZZE'DE BÜTÜN EKMEK FIRINLARI KAPANDI

HİZBULLAH KOMUTANI HASAN BEDR ŞEHİT OLDU

HAMANEY: SİYONİST REJİM FİLİSTİN'DEN TEMİZLENECEKTİR

KASSAM VE KUDÜS TUGAYLARI SALDIRILARINI NEDEN DURDURDU?

SAMİ EBU ZUHRİ'DEN GAZZE İÇİN SİLAHA SARILMA ÇAĞRISI

HALİL EL HAYYE: DİRENİŞİN SİLAHI KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR
