ESİR TAKASINI SİYONİST İSRAİL ENGELLİYOR

 

Görüntülenme: 1589 Tarih: 08 Nisan 2020 07:44
ESİR TAKASINI SİYONİST İSRAİL ENGELLİYOR

İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birimi üyelerinden Musa Dudin, fanatik Yahudilerin desteklediği sağ bloğun başını çeken Likud partisinin başkanlığı görevini yürüten İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, bilindiğinin aksine İsrailli vatandaşların canını hiçe saymakta olduğunu belirtti.
 
Filistin Enformasyon Merkezi'ne konuşan Hamas’ın Filistinli Esirler Komitesi sorumlusu Dudin, “Esir takası anlaşmasının gerçekleşmemesinin baş sorumlusu işgalci İsrail Başbakanı Netanyahu’dur” İfadelerini kullandı.
 
İslami Direniş Hareketi (Hamas)'ın Gazze Sorumlusu Yahya es-Sinvar’ın esir anlaşması konusundaki duruşuna değinen Dudin, “Hamas lideri kardeşim es-Sinvar’ın yaklaşımı, esirler hususunda direniş hareketimizin gösterdiği derin hassasiyetin tezahürüdür. Filistinli esirlerin serbest bırakılması için kamuoyunun ve insanların önünde gerçekleri ortaya koymaya çalışarak büyük sorumluluk üstleniyoruz” şeklinde konuştu.
 
2011 yılında Hamas ile işgal rejimi arasında sağlanan ve "Özgürlerin Vefası" ismiyle tarihe geçen esir takası anlaşması kapsamında özgürlüğüne kavuşan Hamas üyelerinden Dudin, “Bir esir takası girişiminden bahsetmiyoruz, direnişin gösterdiği bir isteklilikten bahsediyoruz. Topraklarımızı işgal eden İsrail’in samimi ve ciddi bir niyet göstermesi şartıyla elimizdeki Siyonist askerler konusunda belirli bir bölümde esnek olabileceğimizi söylüyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
Esir takası anlaşması için birilerinin aracı olmasına gerek olmadığına işaret eden Dudin, Hamas’ın Gazze sorumlusunun açıklamalarına bütün dünyanın şahit olduğunu belirterek, “Top artık İsrail’in sahasındadır. Bugünden itibaren gereken adımları atması gerekiyor” dedi.
 
Dudin, Filistinli esirleri özgürlüklerine kavuşturmak için ciddi şekilde çaba harcandığını söyledi.
 
Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları tarafından 2014 yazında esir alınan İsrail askerlerine karşılık Hamas'ın İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli esirleri kurtarmak için girişimleri sürerken Hamas müzakerelerin ilerlemesi için daha önceki esir takasında serbest bırakıldıktan sonra tekrar tutuklanan esirlerin serbest bırakılmasını şart koşuyor.
 
Şu ana kadar esir anlaşması mutabakatı sağlanamadı 
 
Yerel basında daha önce de İsrail işgal rejimi ile Hamas arasında esir takası anlaşması için dolaylı görüşmeler yapıldığına yönelik birçok haber yer almış ancak iki taraf arasında herhangi bir mutabakat sağlanamamıştı.
 
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Nisan 2016'da elinde 4 İsrail askeri olduğunu açıklamış, askerlerin durumu hakkında ise bilgi vermemişti.
 
İsrail, önce söz konusu askerlerden Hadar Goldin ve Oron Şaul'un 2014'teki Gazze savaşında öldüğünü duyurmuş, ancak Savunma Bakanlığı Haziran 2017'de askerlerin durumunu "kayıp ve esir" olarak değiştirmişti.
 
İsrail tarafı ayrıca biri Etiyopya asıllı Avraham Mengistu diğeri Arap olmak üzere 2 vatandaşının daha Gazze'de olduğunu ileri sürmüştü.
 
Hamas ile İsrail arasında 18 Ekim 2011'de yapılan takas anlaşmasıyla 2006'da esir alınan İsrail askeri Gilad Şalit'e karşılık bin 27 Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı.
 
Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar