YİSRAEL KATZ'IN İZLEDİĞİ POLİTİKALAR SİYONİST ORDUDA KRİZ ÇIKARDI

img
YİSRAEL KATZ'IN İZLEDİĞİ POLİTİKALAR SİYONİST ORDUDA KRİZ ÇIKARDI

İbranice yayımlanan Maariv gazetesi, askeri analist Avi Aşkenazi’ye dayanarak, İsrail askeri kurumunda benzeri görülmemiş bir öfke ve gerginlik yaşandığını ortaya koydu.

Habere göre üst düzey subaylar, Yisrael Katz’ın izlediği politikayı sert şekilde eleştirerek, attığı adımların İsrail’in güvenliğine doğrudan bir tehdit oluşturduğunu belirtiyor.

Şihab'ın aktardığına göre, Aşkenazi, subayların bu gerçeklerin “kamuoyu ve işgal hükümetinin başındaki Benjamin Netanyahu tarafından çok geç olmadan anlaşılması gerektiğini” söylediklerini aktardı. Subaylar, mevcut gidişatın ordunun kendine ve profesyonelliğine olan güveninin çöküşüne yol açacağı uyarısında bulundu.

Bir subay, ordunun karakterinin “halkın ordusundan hükümetin ordusuna” dönüştüğünü belirterek, Katz’ın orduyu Likud merkezine bağlı bir siyasi şubeye dönüştürmeye çalıştığını ifade etti. Aynı subay, “Katz bir güvenlik bakanı değil, son derece düşük nitelikli bir siyasetçi. Genelkurmay Başkanlığı’nı Likud merkezine bağlı bir yapıya dönüştürmenin yollarını arıyor ve sadakatlerini garanti altına almak için yakınlarını, komşularını ve aile üyelerini görevlendirmeye çalışıyor.” dedi.

Aşkenazi, Katz’ın son dönemde onayladığı atamaların güvenlik kurumlarında geniş çaplı bir hoşnutsuzluk yarattığını belirtti. Özellikle, Mossad dışından bir ismin teşkilat başkanlığına getirilmesi, birçok subay tarafından “mantıksız” bulundu. Subaylar, böyle bir kişinin Mossad’ın çalışma yöntemlerini ve idari düzenini öğrenmesinin en az iki yıl süreceğine dikkat çekti.

Habere göre, “Katz geçen cuma akşamı orduyu demokratik bir devletin ordusundan ziyade Likud merkezine bağlı bir yapıya dönüştürmeyi başardı.” Üst düzey bir subay ise Katz’ın politikasını, orduyu parçalama ve siyasetin ordu saflarına nüfuz etmesine izin verme girişimi olarak nitelendirdi.

Raporda, Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir’in de benzer bir kaygıyı paylaştığı belirtildi. Zamir’in, “7 Ekim’de yaşanan hayal kırıklığından” orduyu korumaya ve Katz’ın orduyu “resmi ve profesyonel bir yapı olarak içeriden sabote etmesini” önlemeye çalıştığı ifade edildi.

Üst düzey subaylar, hava kuvvetleri ve donanma komutanlarının atanması meselesinin “büyük bir skandal” olduğunu, bunun Netanyahu’nun Katz’ı görevden alması için yeterli bir gerekçe oluşturduğunu dile getirdi.

Bir başka subay, ordunun artan cephelerdeki zorluklara (Gazze, Lübnan, Yemen, Batı Şeria ve Ürdün sınırı) hazırlanmak yerine asker açığını kapatmak amacıyla insan gücü arayışına yönelmesinden büyük endişe duyduğunu belirtti.

Üst düzey bir subay, Katz’ın orduya verdiği zararı “stratejik bir zarar” olarak nitelendirerek, “Binlerce subay ve asker artık şu soruyu soruyor: Ordu siyasi hesaplara göre şekillenen bir yapıya mı dönüştü? Bu orduda hâlâ bizim yerimiz var mı?” ifadelerini kullandı.

www.kudusgunu.com



Makaleler

Döviz Kurları

Güncel

Hava Durumu

Link kopyalandı!