Filistin Yönetimi son iki haftadır Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik saldırgan eylemlerini genişletti ve Siyonist düşmana olan bağlılığını mümkün olduğu kadar kanıtlamaya çalışıyor. Amerikan’ın ayak izleri Filistin Yönetiminin Batı Şeria'da, özellikle Cenin şehri ve kampında başlattığı kapsamlı askeri operasyonlarda görülüyor.
Filistin Yönetiminin Cenin'deki askeri planının perde arkası
Lübnan'daki el-Ahbar gazetesi bazı bilgili kaynaklardan alıntı yaparak şunu yazdı: Filistin Yönetiminin Cenin'deki kapsamlı askeri operasyonu yalnızca bu şehirdeki direniş eylemlerine bir tepki değildi daha ziyade bölgesel ve uluslararası güçler arasındaki önceden planlama ve koordinasyonun sonucudur.
Kapalı kapılar ardında yaşanan tartışmalar nedeniyle Mahmud Abbas başkanlığındaki Yönetimin Cenin'de on birinci gününe giren bu askeri operasyonu sadece hikayenin başlangıcı ve Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde, özellikle de Filistin silahlı direnişinin ağırlık merkezlerinde kapsamlı kampanyalar yürütülecek.
Filistin Yönetimi, Batı Şeria'daki varlığını ve etkinliğini kanıtlamaya çalışıyor ve Donald Trump başkanlığındaki bir sonraki Amerikan hükümetinin teveccühünü satın almayı planlıyor. Bu arada yeni ABD hükümeti tarafından Ebu Mazen (Mahmud Abbas) yönetimine herhangi bir siyasi veya ekonomik vaatte bulunulmadı.
Veriler, Mahmud Abbas'ın, Filistin Yönetimi güvenlik servisleri tarafından Cenin ve kampları üzerinde tam kontrol sağlanması yönünde kesin bir karara sahip olduğunu gösteriyor. Cenin'deki askeri operasyona karşı çıkan bu yönetimin subay ve güvenlik personelinin görevden alınması emrini verdi.
Filistin Yönetiminin Cenin'e yönelik saldırılarında Amerika'nın açık izleri
Ancak Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'daki askeri hareketlerinde ABD'nin rolü hakkında Amerikan web sitesi Axios, Filistin Yönetimi yetkililerinin askeri operasyonlar başlamadan önce Cenin'deki eylemlerini Amerikalılarla koordine ettiğini belirtti.
ABD güvenlik koordinatörü Mike Wenzel de Filistin Yönetiminin güvenlik yetkilileriyle görüşerek Cenin'deki eylemleri hakkında bilgi aldı. Bunun sonucunda Amerika, İsrail'den Yönetime bir dizi teçhizat ve silah sağlamasını talep etti.
Öte yandan İbranice yayın yapan Walla internet sitesinde de aynı bağlamda şu duyuru yapıldı: Filistin Yönetiminin Cenin'deki askeri operasyonları Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan başta olmak üzere bazı Arap ülkeleri tarafından memnuniyetle karşılandı.
Bilgili kaynaklara göre Washington'un Cenin'deki Filistin Yönetiminin askeri operasyonundaki rolü, bu yönetimin güvenlik servisleriyle koordinasyon sağlamakla sınırlı değil. Bunun yerine ABD, Cenin'deki söz konusu operasyonlar için mali fon ve askeri teçhizat sağlamada rol oynuyor.
İşte bu nedenle Joe Biden liderliğindeki mevcut Amerikan hükümeti, Filistin Yönetimi'nin Cenin'de faaliyet gösteren güvenlik güçlerinin maaşlarını ödeyebilmesi için işgalci rejimden vergi gelirlerinin bir kısmını Filistin Yönetimi'ne vermesini istedi. Amerika ayrıca İsrail'den Yönetimin istediği silahları kendisine vermesini istedi.
Amerikalı ve İsrailli Filistinli kaynaklardan alıntı yapan İbranice internet sitesi Walla, Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'daki silahlı direniş gruplarının bu yönetimi devireceğinden endişe duyduğunu belirtti. Filistin Özerk Yönetiminin üst düzey bir yetkilisi de Cenin'deki askeri operasyonun bu yönetim için bir ölüm kalım meselesi olduğunu söyledi.
İsrail neden Filistin Özerk Yönetiminin çöküşü konusunda uyarıda bulunuyor?
Bu arada Siyonistler hâlâ Batı Şeria'daki durumun patlaması ve Yönetimin kontrolü kaybetmesi ihtimalinden ve Filistinli direniş gruplarının Batı Şeria'ya hakim olmasından endişe ediyorlar. İsrail'in Filistin Yönetiminin çökme olasılığına ilişkin uyarılarının amacı, bir yandan bu örgütleri direniş gruplarına karşı daha da kışkırtmak, diğer yandan da siyasi ve işgalci rejimin Batı Şeria'ya karşı harekete geçebileceği askeri eylemlere zemin hazırlamaktır.
Siyonist rejimin Kanal 14'ü Salı günü şunları belirtti: İsrailli bir güvenlik yetkilisi, 2025'in Batı Şeria'da tehlikeli bir dönüm noktası olabileceğini ve bölgede her şeyin altüst olabileceğini söyledi. Bu nedenle İsrail'in hızla Batı Şeria'yı ele geçirmeye hazır olması gerekiyor.
Bu uyarılar, Filistin Yönetimi Cenin'deki askeri operasyonu yoğunlaşmaya devam ederken gündeme getiriliyor. Aynı zamanda işgalciler Batı Şeria'nın farklı bölgelerine günün her saatinde şiddetli saldırılar gerçekleştiriyor. Aynı zamanda Siyonist yetkililer, tıpkı Gazze Şeridi gibi Batı Şeria'yla da ilgili adımlar atmak istediklerini defalarca dile getirdi.
Batı Şeria büyük bir savaş alanına dönüşüyor
Buna paralel olarak Siyonist ordu Batı Şeria'da yeni teknoloji sistemlerini konuşlandırmaya hazırlanıyor. İbranice yayın yapan medya ise Batı Şeria'nın büyük bir savaş alanına dönüşeceğini belirtiyor.
Siyonist Ordu Radyosu, İsrail ordusunun nihayet Batı Şeria'da teknolojik sistemleri (otomatik ateş sistemleri dahil) konuşlandırmaya başladığını ve onlarcasını yerleşim yerlerinin girişlerine konuşlandıracağını belirtti.
Batı Şeria'da tırmanan gerilimin gölgesinde Cenin'deki genel grev üst üste dördüncü gününde de devam ediyor ve bu şehirdeki ve kamptaki gençler, Cenin'in Filistin Yönetimi kuşatmasını kırmak için büyük bir kampanya başlattı.
Ayrıca son birkaç gün içinde Tulkerm vilayetindeki bölgelerde direnişi ve Cenin Tugaylarını destekleyen ve Filistin Yönetiminin Cenin'deki askeri operasyonlarını kınayan kitlesel halk gösterilerine tanık olundu.
Batı Şeria'da gerilimin tırmanması ve Filistin halkının büyük kayıplara uğramasına rağmen, başta güvenlik görevlileri olmak üzere Filistin Yönetimi yetkilileri, Siyonist rejimle koordinasyonun azaltılması ve durdurulması yönündeki tüm taleplere olumsuz yanıt verdi.
Bu alandaki bilgili kaynaklar, Filistin Yönetiminin Siyonist rejimin talepleri doğrultusunda Cenin'deki direniş gruplarını ortadan kaldırmaya çalıştığını özellikle işgalcilerin ve Filistin Yönetiminin Cenin'deki direniş çalışmalarını sonlandırmaya yönelik diğer çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığını belirtiyor.
Gözlemcilere göre Filistin Yönetiminin güvenlik servisleri Batı Şeria'nın işleriyle ilgilendiğini ve durumun patlamasını önlemek iddialarıyla, özellikle Batı Şeria'nın kuzeyindeki direniş savaşçılarını takip etmek için kapsamlı önlemler uyguluyor. Ancak bu sürecin devam etmesi ve Filistin halkının Filistin Yönetimine karşı artan öfkesi, eninde sonunda bu yönetimin çöküşüne yol açacak ve Batı Şeria'daki direnişi bastıramamakla kalmayıp aksine direniş dalgasını Batı Şeria'nın kuzeyinden tüm bölgeye yayacak.
tesnim