DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail’in Dünya Sağlık Örgütü'ne ait iki ekibin kuzey Gazze'ye ulaşmasını bir kez daha engellediğini belirtti.
Ghebreyesus, “X” platformunda yaptığı paylaşımda, işgal güçlerinden zorunlu göç emri vermeyi durdurmalarını ve hastanelere müdahaleden kaçınmalarını talep ederek; “Kuzey Gazze’de neredeyse hiç sağlık hizmeti kalmadı; insanların gidebileceği bir yer yok.” ifadesine yer verdi.
Ayrıca, işgal güçlerinden insani yardım görevlilerine kolaylık sağlamalarını talep ederek, “Çünkü hayatlar buna bağlı.. İsrail’i ateşkes için adım atmaya çağırıyoruz, bu çatışmada sıkışıp kalan herkesin barışa ihtiyacı var” dedi.
Aralarında İngiliz, Fransız, Amerikan ve İsviçreli organizasyonların da bulunduğu 18 uluslararası yardım kuruluşu yaptıkları ortak bir açıklamada, kuzey Gazze'deki artan gerilimin insani bir felakete yol açacağı konusunda uyardı.
Kuruluşlar, İsrail’in kuzey Gazze'deki Filistinlileri zorla göç ettirmesinin insani durumu daha da kötüleştireceğini ve yardım operasyonlarını engelleyeceğini ifade etti.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, bu sabah Birleşmiş Milletler ve uluslararası topluma, İsrail işgal güçlerine baskı yapılması ve hastanelere yakıt sağlanmasına izin verilmesi için “son yardım çağrısı" yaptı.
Sağlık Bakanlığı, Gazze’nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi'ndeki durumu “felaket” olarak nitelendirerek, gelecek saatlerin, yakıt tükenmesi ve işgalin kuzeydeki hastanelere yakıt ulaşımını engellemesi nedeniyle yoğun bakım ünitesindeki birçok çocuğun hayatı açısından kritik olacağını belirtti.
Kuzey Gazze'deki hastanelerin günlük 12 bin litre yakıta ihtiyaç duyduğu, aynı miktarın güneydeki hastaneler için de geçerli olduğu ancak İsrail'in uygulamaları nedeniyle bu miktarın sürekli sağlanamadığı ifade edildi. Bu durum, hastane yetkililerini düşük kapasitede elektrik üretiminde kullanılan küçük jeneratörleri devreye sokmaya zorladı.
7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail işgali, Gazze'ye elektrik akışını kesti ve yaklaşık 100 megavat enerji sağlayan elektrik santrali, yakıt girişinin engellenmesi nedeniyle bir aydan fazla bir süre önce durdu. Bu durum, geniş çaplı göç dalgasının yaşandığı bölgede Gazze'nin karanlığa bürünmesine neden oldu.
İsrail'in Gazze'ye yönelik olarak, Amerika'nın tam desteğiyle sürdürdüğü soykırım savaşı ikinci yılına girdi ve bu süreçte çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 139 binden fazla kişi şehit ve yaralı olurken, 10 bin kişi kayboldu ve altyapıda büyük yıkım meydana geldi.
Filistin Enformasyon Merkezi