ABD'DEN HİZBULLAH UYARISI

Washington'da konuşan isimsiz bir üst düzey Amerikalı yetkili, İsrail ile Hizbullah arasında Lübnan'da çıkabilecek bir savaşın yıkıcı ve öngörülemeyen sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. 

Görüntülenme: 185 Tarih: 10 Eylul 2024 04:37
ABD'DEN HİZBULLAH UYARISI

Axios'un haberine göre Washington'da konuşan isimsiz bir üst düzey Amerikalı yetkili, Hizbullah tehdidine karşı kolay bir çözüm olmadığını vurgulayarak, can kaybı ve maddi hasarı önlemenin en etkili yolunun diplomasi olduğunu belirtti.

Aralarında eski Washington yönetimi üyeleri Dennis Ross ve Elliot Abrams ile ABD'nin eski İsrail büyükelçileri Tom Nides ve David Friedman'ın da bulunduğu isimlerin katıldığı iki günlük Orta Doğu Amerika Diyaloğu (MEAD) zirvesinde konuşan yetkili, "Hizbullah'ı tamamen yok ederek her şeyi çözeriz" düşüncesinin gerçekçi olmadığını ifade etti.

Yetkili, "Bu kadar kolay değil. Sihirli bir formül yok. Karşı tarafı tamamen ortadan kaldırmak mümkün değil. Üstelik İsrail, ağır bedeller ödeyip hedeflerine ulaşamama riskiyle karşı karşıya kalabilir," diye ekledi.

İsrailli gazeteci Barak Ravid'in aktardığına göre yetkili, sınırdaki gerilimi azaltmak için askeri müdahale yerine diplomatik çözüm yollarının tercih edilmesi gerektiğini savundu.

Yetkili, "Savaş laboratuvar ortamında gerçekleşmez. Bu bir oyun değil. İsrail ordusunun kabiliyetlerinden şüphe duymuyorum, ancak çatışmanın her iki taraf için de ciddi sonuçları olacağını göz önünde bulundurmalıyız," dedi.

Yetkili ayrıca, savaş durumunda uluslararası toplumun devreye girerek şu anda elde edilebilecek olana benzer bir diplomatik çözüme ulaşmak için çaba göstereceğini öne sürdü.

YDH

Yorumlar