GAZZE'DE OKULLAR AÇILAMADI

Filistin Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanlığı, Gazze Şeri̇di̇'nde 630 binden fazla öğrenci̇nin Pazartesi̇ günü okullarına dönemedi̇ğini bildiriyor. 

Görüntülenme: 170 Tarih: 09 Eylul 2024 09:05
GAZZE'DE OKULLAR AÇILAMADI

Yerel kaynaklara göre, Filistin Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanlığı bugün, Pazartesi günü Facebook sayfasında bir açıklama yaptı.

Açıklamada, ''Yeni bir öğretim yılı, tamamlanmamış bir öğretim yılının yıkıntıları üzerinde başlıyor.'' denildi.

Bakanlık, 10 binden fazla şehit öğrenci, 15 binden fazla yaralı öğrenci ve Gazze Şeridi'ni terk etmek zorunda kalan 19 binden fazla öğrenci olduğunu doğruladı.

Bakanlık, Şerit'teki öğretmen kadrolarından 400'ünün şehit olduğunu, okul ve üniversitelerin %90'ının yıkıldığını belirtti.

Açıklamada 39 bin öğrencinin lise sınavlarına girmekten, 58 bin öğrencinin ise birinci sınıfa devam etmekten mahrum bırakıldığı belirtildi.

İsrail bir ay içinde Gazze'de 16 okulu bombaladı

İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş siviller için sığınaklara dönüştürülen okulları hedef alan sistematik politikasında tehlikeli bir tırmanış olduğununun belgelendiği açıklandı.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yapılan açıklamaya göre İsrail, Ağustos ayının başından bu yana Gazze Şeridi'nde sığınak olarak kullanılan 16 okulu bombalayarak 217 Filistinlinin ölümüne ve çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yüzlerce kişinin yaralanmasına neden oldu.

En son saldırıda, Cumartesi gece yarısı Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye el-Nazla'daki Halime el-Sediye Okulunu hedef alan İsrail hava saldırılarını belgelediğini söyledi. 

Binada zorla yerinden edilmiş yüzlerce insan barınıyordu. 

Açıklamada, “Uluslararası sessizlik ve soykırım suçunu durdurmak için etkili önlemler alınmaması nedeniyle Washington ve birçok Avrupa ülkesinin suç ortaklığı, İsrail'i doğrudan ve dolaylı öldürme ve zorla yerinden etme yoluyla Filistinlilere yönelik soykırım planlarını sürdürmeye teşvik ediyor” denildi.

Gazze Şeridi'ndeki okullar, İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'de başlattığı ölüm ve yıkım kampanyasından bu yana yerinden edilmiş yaklaşık iki milyon Filistinlinin barınması için kullanılıyor.

''Bir okul bombalandığında umut ölür''

Uluslararası Eğitimi Saldırılardan Koruma'nın yayınlanan bildirisinde İcra Direktörü Yasemin Şerif'in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

''Gazze'de okul binalarının yaklaşık %90'ı hasar görmüş ya da yıkılmıştır. UNRWA'ya göre aslında eğitim sistemi çökmüş durumda. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre bu korkunç felaket 41 binden fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu. Bir okul bombalandığında umut ölür. Çocuklar sınıflarından kaçırılıp modern köleliğin ve istismarın akıl almaz biçimlerine itildiklerinde, barış ve eşitlik hayalimiz yok olur. Öğretmenler öğretmekten korktuğunda, toplumumuz tehlikeye girer.''

Kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların 339. gününde işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine yönelik, şehit ve yaralıların ölümüyle sonuçlanan saldırıları devam ediyor.

İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Emir bin el-As Okulunu hedef alan hava saldırısında dört Filistinli hayatını kaybetti, aralarında çocukların da bulunduğu 20 kişi yaralandı. 

Şeyh Rıdvan mahallesinde bulunan okulda yerinden edilmiş Filistinliler barınıyordu. 

Görgü tanıkları İsrail savaş uçaklarının okul içindeki bir ibadet alanını vurduğunu bildirdi. 

İsrail'in son 24 saat içinde Gazze'de düzenlediği saldırılarda en az 33 Filistinli hayatını kaybetti, bunlardan sekizi yerinden edilmiş insanların barındığı bir okula düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in geçen yıl Ekim ayı başından bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere ölen Filistinlilerin sayısının 41 bine yaklaştığını açıkladı.

YDH

Yorumlar