HİZBULLAH'IN OPERASYONLARI İŞGALCİ İSRAİL'İN SAĞLIK SİSTEMİNİ KRİZE SOKTU

Hizbullah'ın operasyon düzenlediği bölgelerden tahliye edilen yerleşimciler, sağlık krizleriyle boğuşuyor. İsrail'in sağlık kurumları, aşırı yüklenmeden şikayetçi. 

Görüntülenme: 173 Tarih: 09 Eylul 2024 09:11
HİZBULLAH'IN OPERASYONLARI İŞGALCİ İSRAİL'İN SAĞLIK SİSTEMİNİ KRİZE SOKTU

Son çatışmaların ardından on binlerce İsrailli yerleşimci işgal altındaki kuzey topraklarından Taberiye bölgesine göç etmek zorunda kaldı.

Bu kitlesel göç bir sağlık krizine yol açtı, yerel sağlık tesisleri özellikle yaşlı nüfus olmak üzere hasta akınıyla başa çıkmakta zorlanıyor.

Hastanelere başvuran tahliye edilenlerin oranı, bölge nüfusundaki temsil oranlarına kıyasla oldukça yüksek. Bölgede tıp doktorluğu yapan Dr. Eyal Fuchs bu durumun halk sağlığı hizmetlerinin kesintiye uğraması, düzenli tıbbi gözetim eksikliği, kronik rahatsızlıkların alevlenmesi ve stres ve kaygı gibi bir dizi faktöre bağlı olduğunu belirtti.

Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan Fuchs, "Stres hastalığı kötüleştiriyor, hastalık da stresi tetikliyor. Bu kısır döngü özellikle yerinden edilmiş nüfus arasında belirgin," ifadelerini kullandı.

Sağlık hizmeti sağlayıcıları, yerinden edilen hastaların yerel nüfusa kıyasla daha uzun süre hastanede kaldığını bildiriyor.

Bu durum büyük ölçüde hastane sonrası bakımı destekleyecek geçici konaklama yerlerinin yetersizliğinden kaynaklanıyor.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan bir sağlık çalışanı, gazeteye verdiği demeçte "Kuzeydeki bir yerleşimden nakledilen ileri derecede kanserli bir hastamız var. Hastane hizmetlerine erişimi olmadığı için son günleri gereksiz yere zorlaştırılıyor," diye konuştu.

YDH

Yorumlar