BBC SİYONİST REJİMİN HİZMETİNDE

BBC'nin, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere insani yardım için fon toplamak amacıyla büyük bir ulusal çağrının başlatılmasını engellediği ortaya çıktı. 

Görüntülenme: 143 Tarih: 09 Eylul 2024 09:06
BBC SİYONİST REJİMİN HİZMETİNDE

Quds News Network’un bildirdiğine göre, BBC, Afetler Acil Durum Komitesi'nin (DEC) Gazze için yaptığı çağrıyı, geçmiş yıllardaki ret kararlarını tekrarlayarak engelledi.

İngiltere'nin önde gelen 15 yardım kuruluşundan oluşan DEC, Gazze'deki korkunç insani krizi ele almayı amaçlıyor. Ancak BBC, yardımların ulaştırılmasına ilişkin “kaygıları” gerekçe göstererek, fakat söz konusu bu kaygıların nedenini açıklamayarak, çağrının ulusal bir çağrı “kriterlerini” karşılamadığını iddia ediyor.

Gazeteci Jonathan Cook'a göre, DEC içindeki kaynaklar gecikmenin asıl nedeninin BBC'nin İsrail yanlılarının “tepkisinden korkması” olduğunu söylüyor.

Quds News, BBC'nin bu tutumunun, çağrıyı yayınlamayı kabul eden diğer kanallarla keskin bir tezat oluşturduğunu ve yayıncının, Gazze’deki soykırımla ilgili tartışmalı pozisyonunu daha da öne çıkardığını belirtti.

Haberde, DEC'in ulusal bir çağrı başlatmak için üç ana kriteri olduğu kaydedildi: Felaketin ölçeği ve aciliyeti acil uluslararası insani yardımı haklı çıkarmalı, ulusal bir çağrı için uygun ölçekte etkili yardım sağlama yeteneği ve davaya yönelik mevcut veya potansiyel kamu sempatisi.

Quds News, mevcut tartışmanın ikinci kriter üzerinde, yani “İsrail politikaları nedeniyle ciddi şekilde kısıtlanmış olan Gazze'ye yardım ulaştırmanın uygulanabilirliği” konusunda yoğunlaştığını kaydetti.

Geçtiğimiz Ekim ayında Gazze'de soykırımın başlamasından bu yana, çoğunluğu sivil olmak üzere 41 binden fazla insan öldürüldü. Yaklaşık 2 milyon insan yerinden edildi ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı sıkı kuşatma nedeniyle gıda, su ve ilaç gibi temel kaynaklarda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Birleşmiş Milletler ve çeşitli yardım kuruluşları insani felaketin giderek kötüleştiği uyarısında bulundu.

Haberin devamında DEC hakkında şu bilgiye yer verilmekte: “1963'te kurulan DEC, yıllar içinde 2.2 milyar sterlin toplayarak uzun bir başarılı çağrı geçmişine sahip. İngiltere'nin önde gelen yayıncılarını içeren hızlı müdahale ağı, desteği hızlı ve etkili bir şekilde harekete geçirmek üzere tasarlanmıştır.”

Quds News, BBC ile yaşanan mevcut çıkmaza rağmen, diğer kanalların çağrıyı desteklemeye kararlı olduğunu vurguladı.

Bir DEC sözcüsü, Gazze'deki felaket durumuyla ilgili “derin endişelerini” dile getirerek, “değişken koşulların ve karmaşık yardım erişim sorunlarının çağrıyı başlatmak için önemli zorluklar oluşturduğunu” belirtti. Bağışları ve yardım dağıtımını en üst düzeye çıkarmak için “zamanlamanın önemini” vurguladı.

BBC ise “tarafsızlık” ve “yerleşik kriterleri” gerekçe göstererek çağrının yayınlanma olasılığının halen incelenmekte olduğunu belirtti.

Bu “temkinli” yaklaşım, BBC'nin insani ihtiyaçlara öncelik vermek yerine siyasi baskılara boyun eğdiğini söyleyenler de dahil olmak üzere çeşitli çevrelerden eleştiri aldı.

YDH

Yorumlar