DİRENİŞ EKSENİ GÜÇLERİ SİYONİST İSRAİL'İN ASKERİ UYDULARINA RAĞMEN BAŞARILI OPERASYONLAR YAPIYOR

İsrail askerî uyduları hakkında yapılan bir inceleme, Direniş’in ne kadar büyük ve tehlikeli aşamaları atlatarak operasyonlarını gerçekleştirdiğini gözler önüne seriyor. 

Görüntülenme: 176 Tarih: 04 Eylul 2024 22:33
DİRENİŞ EKSENİ GÜÇLERİ SİYONİST İSRAİL'İN ASKERİ UYDULARINA RAĞMEN BAŞARILI OPERASYONLAR YAPIYOR

El-Kanadek haber sitesi, İsrail rejiminin 1990'lardan bu yana çok sayıda askeri uyduyu casusluk aracı olarak kullanmakta olduğunu ve “düşmanları”, yani Direniş Ekseni güçleri ve ülkeleri hakkında bilgi edinmeye çalıştığını belirtti.

El-Kanadek’e göre, İsrail işgal ordusu elindeki uydulardan elde ettikleriyle yetinmeyip, 2022 istatistiklerine göre tek başına 239 askeri uyduya sahip olan Amerika Birleşik Devletleri'nin başını çektiği ve toplamda 3.400'den fazla uydusu bulunan Batı kampından da destek alıyor.

El-Kanadek, Aman İstihbarat Bölümü'nün ‘Birim 9900’ünün, 2007 yılında kurulan Uzay Merkezi veya Uydu Birimi (930) aracılığıyla İsrail askeri uydularının yönetiminden sorumlu olduğunu bildirdi.

Site, söz konusu birimin işgal ordusunun çeşitli birimlerine ve İsrail istihbarat servislerine, bu birimlerin faaliyet gösterdiği çeşitli alanlar için ihtiyaç duydukları görsel istihbaratı da sağladığını kaydetti.

Bu nedenle, özellikle Lübnan ve Filistin'deki Direniş Ekseni güçleri ve ülkelerinin bu uydulara karşı koymada çok büyük bir zorlukla karşı karşıya kaldıkları belirtildi.

El-Kanadek, tüm bunlara rağmen saldırı ve savunma operasyonlarının hazırlıklarını gizlemeyi başaran direniş güçlerinin bu konuda büyük başarılar elde ettiğini söylüyor.

İsrail medyasına göre uydu birimi, bir hedefin canlı yayınlanması özelliğinin yanı sıra her gün yüzlerce ve binlerce uydu görüntüsü sağlamakta.

Bu askeri uydular hangileridir ve İsrail bunları nasıl kullanıyor?

El-Kanadek bu konuda şu bilgileri paylaşıyor:

İsrail şu anda çeşitli casusluk görevleri için ‘Ofek’ ailesinden 8 uydu ve spektrum ve radyo frekansı izleme için iki ‘Iris’ uydusu kullanmakta.

Ofek uyduları işgal altındaki Filistin ve çevresindeki ülkelerin üzerinden yaklaşık 6 kez geçmekte.

Ofek uyduları (hepsi 2.000 kilometreden daha az irtifada ve 90 dakikalık yörünge uçuş süresine sahip alçak ay yörüngesinde):

1- Fotoğrafik gözlem için ‘Ofek 5’ (2002'den beri aktif). En eski fotoğraf uydusu olup bu yıl Şubat ayında yörüngeden kaybolduğu bildirildi.

2- ‘Ofek 7’ fotoelektrik gözetim (2007'den beri aktif). Kontrol istasyonuna yüksek kaliteli görüntüler gönderebilmekte ve kameralarının piksel başına 70 cm çözünürlüğe sahip olduğu tahmin edilmekte.

3- ‘Ofek 8 - Texar SAR’ (2008'den beri aktif ancak 3 Temmuz 2024'te yörüngeden kaybolduğu bildirildi).

4- Fotovoltaik gözlem için ‘Auvik 9’ (2010'dan beri aktif). Geliştiricilerine göre bu uydu, daha geniş bir alan taraması ve daha iyi çözünürlükle daha hızlı bir şekilde görüntü alınmasını sağlıyor. Fotografik çözünürlük piksel başına yarım metre ile 70 cm arasında değişmekte.

5- SAR radar algılaması için ‘Ofek 10’ (2014'ten 14 Temmuz 2024'e kadar aktif). Onlarca santimetre büyüklüğündeki nesneleri algılayabiliyordu.

6- Fotoelektrik gözlem için ‘Ofek 11’ (2016'dan beri aktif ve 9 Haziran 2024'te yörüngeden kaybolduğu bildirildi): Gelişmiş bir hiperspektral Jüpiter görüntüleme sistemi taşıyordu. Fotoğrafik çözünürlük piksel başına 50 cm'dir ve görüntü başına yaklaşık 15 km'lik bir görüş alanı yakalayabilmekte (600 km yükseklikteki bir uydu için).

7- Fotoelektrik gözetim için ‘Ofek 16’ (2020'den beri aktif). Ofek 11'e benzer daha gelişmiş bir fotoelektrik gözetleme uydusu. 450 km yükseklikten piksel başına 35 cm çözünürlükle yaklaşık 15 km'lik bir alanı görüntüleyebilen Elbit Al-Op tarafından üretilen yüksek çözünürlüklü multispektral bir kameraya sahip.

8- Radar algılaması için ‘Ofek 13’ (2023'ten beri aktif). Bu uydu, aydınlıkta, karanlıkta, bulutların arasından ve neredeyse her türlü hava koşulunda görüntü üretebilme özelliğine sahip.

‘SAR’ teknolojisi, sadece fotoğraf çeken bir kameraya sahip olan optik uyduların aksine, nesnelerin 2D görüntülerini veya 3D rekonstrüksiyonlarını oluşturmak için kullanılmakta.

2022 yılında İsrail medyasında yer alan bazı haberlere göre, İsrail-ABD ortak projesi kapsamında onlarca nanosatellit kullanılarak binlerce kilometrelik alanın birkaç dakika içinde fotoğrafı çekilebilecek: “Dünyanın herhangi bir noktasının görüntüsü birkaç dakika içinde sağlanabilir” ve işlenen görüntü bir saat içinde İsrail ordusunun Genelkurmay Başkanlığı'na iletilebilir.

Bu projenin ek bir “faydasının” da belirli geniş alanların otomatik olarak izlenmesi, bu alanlarda meydana gelen küçük değişikliklerin otomatik olarak rapor edilmesi ve operatörlerin ve kod çözücülerin uyarılması olduğu iddia ediliyor.

Bu özelliğin, özellikle Lübnan'daki manevralar sırasında, ilgili araziyi analiz ederek tank taburları için “doğru” ve “en güvenli” ilerleme yollarını görselleştirip tanımlayarak tabur ve tugay komutanlarına yardımcı olacağı ve saha komutanlarının “doğru” manevra yollarını seçmelerine yardımcı olacağı belirtiliyor.

El-Kanadek, İsrail ordusunun merkezi ekranında, ordu tarafından halihazırda işletilen uyduların listesi, takip edilen ülkelerin üzerinde olacakları belirli zamanlar ve tahmini “harekete geçme zamanı” penceresiyle birlikte sürekli olarak görüntülendiğine de dikkat çekiyor.

YDH

Yorumlar