SİYONİST GENERAL İZAK BRİK: İSRAİL ÇÖKÜYOR

İsrail'in kaybettiği gerçeğini defaatle dile getiren İsrailli general İzak Brik, bu kez de rejimin askeri, ekonomik ve sosyal dokusunun bozulduğunu ve çökmekte olanın İsrail olduğunu açıklıyor. 

Görüntülenme: 165 Tarih: 04 Eylul 2024 22:34
SİYONİST GENERAL İZAK BRİK: İSRAİL ÇÖKÜYOR

İsrail ordusunun zırhlı birliklerinde komutanlık yapan İzak Brik'in Haaretz'de yer bulan analizi İsrail'in esirler konusundaki ölümcül hatalarının ardındaki istikrarsızlıklar toplamına ışık tutuyor.

İzak Brik, Hamas'la varılacak bir rehine anlaşmasının ardından işgal güçlerinin Gazze'den çekilmesinin mağlubiyet ve teslimiyet anlamına geleceğini savunanların siyasi ve askeri kademeler tarafından manipüle edildiklerini öne sürüyor.

İzak Brik'e göre, halihazırda mağlup olan İsrail ve kaybedilen Gazze savaşı gerçekliği göz önüne alındığında, Netanyahu ve kabinesi, başarısız bir savaşı sürdürmek için kamuoyu desteğinden ve meşruiyet kazanmak amacıyla yayılan klişelerden besleniyor. 

İsrailli general, bir kez daha vurgulayarak savaşın hedefleri olan “Hamas'ı çökertmek” ve “askeri baskı yoluyla tüm rehineleri serbest bırakmak” hedeflerine ulaşılamadığını bildiriyor.

Başarısız stratejileri tekrar tekrar denemeyi seçen İsrail, Brik'e göre, Hamas'ı değil kendisini çökertecek.

İsrailli general, İsrail ordusunun gün geçtikçe zayıfladığını, ölen askerlerin sayısının arttığını buna karşın Hamas'ın gittikçe güçlendiğini kaydetti.

Askere alınan İsraillilerin yorgun düştüğünü ve bazılarının eğitimi bıraktığını ekleyen İzak Brik, İsrail ordusu yedek askerlerinin içerisinde muhalefetin arttığını da hatırlatıyor.

Bu toplamda, İzak Brik, İsrail'in hem güneyde hem kuzeyde zayıf düştüğünü ifade ediyor; rejimin hem ekonomik hem toplumsal istikrarsızlık içinde olduğunu belirtiyor; yıpratma savaşından ciddi zararlar gördüğünü de vurguluyor.

Buna ek olarak, İsrail ordusunun Lübnan ya da Batı Şeria gibi başka bölgelere yönlendirilmesi gerekliliği, orduyu Gazze'den asker çekmeye ve onları çeşitli sıcak noktalara konuşlandırmaya zorlayacak.

İzak Brik bu aciliyetin güçlüğünü de ''İsrail ordusunun çok cepheli bir savaş için yeterli gücü yok'' diyerek açıklıyor.

İzak Brik'e göre, ''gün gelecek İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde kalamayacak çünkü Hamas hem yüzlerce kilometre uzunluğundaki yeraltı tünel kentinde hem de yer üstünde Gazze'yi tamamen kontrol ediyor olacak.''

İsrail ordusu tünellerin sadece küçük bir kısmını yok edebildi, Brik'e göre, bu küçük kısım ''yüzde birkaçı kadar''

Aynı durum Philadelphi ve Netzarim koridorlarının altındaki tüneller için de geçerli; Hamas şu anda bile Sina'dan Gazze Şeridi'nin kuzey ve güney kesimlerine ikmal için bu tünelleri kullanıyor.

Brik, ''bu durumda İsrail ordusunun Hamas'ı yenmesi ve çökertmesi mümkün değildir'' diyor.

''Zayıflamış bir ordu ve alternatifsizlik nedeniyle operasyonları durdurmanın ya da güçleri başka bir yere yönlendirmenin İsrail'in havlu attığının'' göstergesi olacağını söyleyen Brik, ''akıllı olmak ve hasta olmadan önce ilacı almak en iyisi.'' diyor.

Brik'e göre, ''rehinelerin serbest bırakılması için İsrail şimdi bir anlaşmaya varmalı''

Brik'e göre tutukluları eve geri getirmenin tek yolu anlaşma, İsrail'in izlemesi gereken yol bu ve rejimin uygulanabilir başka bir alternatifi kalmamıştır.

İsrailli general, ayrıca, Gazze'deki çatışmaların durdurulmasının Hizbullah'la çatışmaların azalmasını sağlayabileceğini ve ''donanımsız olan İsrail ordusunun çok cepheli bir bölgesel savaş riskinden uzaklaşabileceğini'' düşünüyor.

İzak Brik Haaretz'deki analizini şu sözleriyle sonlandırıyor:

''Bu barışçıl aralıkta ordumuzu yeniden inşa etmeye, ekonomiyi canlandırmaya, İsrail'in uluslararası konumunu güçlendirmeye ve toplumsal birliği teşvik etmeye odaklanabiliriz. İçinde bulunduğumuz çıkmaza katkıda bulunan siyasi ve askeri liderliğin elden geçirilmesi ve ileriye dönük yeni bir rota çizilmesi elzemdir.''

YDH

Yorumlar