GAZZE TÜNELLERİ SİYONİST ORDUYU ÇARESİZ BIRAKTI

Gazze tünellerini “örümcek ağına” benzeten İsrailli subaylar ve yetkililer bu konudaki çaresizliklerini dile getirdiler. 

Görüntülenme: 261 Tarih: 29 Temmuz 2024 07:09
GAZZE TÜNELLERİ SİYONİST ORDUYU ÇARESİZ BIRAKTI

İsrail, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde dokuz ayı aşkın bir süredir devam eden yıkıcı savaşın ardından, Hamas tarafından geliştirilen yeraltı tünellerindeki “örümcek ağını” tam olarak anlayamadığını itiraf etti.

İsrailli Kanal 12'nin yaptığı bir haberde ismi açıklanmayan İsrailli yetkililer ve subaylar, tünellerin, Hamas'ın İsrail ordusuna karşı “organize bir savunma savaşı” yürütmesini sağladığını söyledi.

İsmi açıklanmayan yetkililerden biri, “Bu bir örümcek ağı gibi, bir tüneli keserseniz, alternatif tüneller otomatik olarak ortaya çıkar ve bu devam edebilir” dedi.

Kanal 12'nin aktardığına göre, bir başka yetkili de “Tünel ağını hâlâ tam olarak anlamış değiliz ve tüm tünel projesi üzerinde kesin ve mutlak bir kontrolümüz yok” dedi.

İsrail kanalı ayrıca, başka kaynaklara dayanarak, Hamas savaşçılarının bu tünelleri sürpriz saldırılar düzenlemek için etkin bir şekilde kullandıklarını, yeraltında kaybolmayı ve aynı anda birden fazla yerden saldırmayı başardıklarını söyledi.

Filistinli direniş grubunun tünelleri Gazze boyunca güç ve lojistik ekipman taşımak için kullandığını belirten yetkililer, ağın çökertilmesi ve güvenliğin yeniden tesis edilmesinin uzun süreli ve sürekli bir çatışmayı gerektireceğini öne sürdü.

“27 Ekim 2023'te Şerit'e kara harekatı başladığında, İsrail ordusu Hamas'ın yeraltından organize bir savunma savaşı yürütme kabiliyetiyle karşılaştı” denilen haberde, ismi ve rütbesi açıklanmayan bir subaydan alıntı yapıldı.

Hamas'ın Gazze'de savunma amaçlı 360 kilometreden fazla yeraltı geçidi inşa ettiği tahmin ediliyor.

İsrail rejiminin geçen yıl ekim ayından bu yana yerleşim bölgesine yönelik saldırılarının hedeflerinden biri de labirent yapının yıkılmasıydı.

Ancak İsrail rejimi geçtiğimiz dokuz ay boyunca Hamas'ın tünel sistemi hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmadığını itiraf etti.

İsrail gazetesi Haaretz cuma günü, İsrail ordusunun Gazze'deki tünelleri deniz suyuyla doldurmaya yönelik pahalı bir planı olan “Atlantis Projesi’nin terk edildiğini” ve “başarısızlığa uğradığını” bildirmişti.

Haberde, “Atlantis'in terk edildiği ortaya çıktı; artık kullanılmıyor ve ordudaki hiç kimse bu pahalı projeden, eğer varsa, ne fayda sağlandığını söyleyemiyor” denilmişti.

YDH

Yorumlar