ABD'DEN HİZBULLAH UYARISI

Biden yönetimi İsrail'i, Mecdel Şems'teki saldırısı nedeniyle Hizbullah'ı vurması halinde 'durumun kontrolden çıkacağı' konusunda uyardı. 

Görüntülenme: 272 Tarih: 29 Temmuz 2024 00:59
ABD'DEN HİZBULLAH UYARISI

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi işgal altındaki Golan Tepeleri'nde yer alan Mecdel Şems kasabasındaki saldırıyı gerekçe göstererek Hizbullah'ın vurması halinde 'durumun kontrolden çıkacağı' uyarısını yaptı.

Axios'a konuşan İsrailli ve Amerikalı yetkililer, İsrail güvenlik kabinesinin 12 çocuk ve gencin ölümüne neden olan roket saldırısına verilecek askeri yanıtı görüşmek üzere pazar günü toplandığını ve Lübnan'ın başkentinde saldırı düzenleme alternatifinin de bulunduğunu söyledi.

Siyonist rejim, saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutarken aralarında Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in de bulunduğu Amerikalı yetkililer roketin Hizbullah'a ait olduğunu iddia etmişti.

Hizbullah ise suçlamaları net bir dille reddetmişti.

ABD'li ve İsrailli yetkililer, Lübnan sınırında topyekûn bir savaşın her iki tarafta da büyük bir yıkıma yol açacağı ve bölgesel bir savaşa neden olabileceği konusunda hemfikir.

İsrailli bir yetkili, cumartesi günü Başkan Biden'ın kıdemli danışmanı Amos Hochstein'ın İsrail Savaş Bakanı Yoav Gallant ile görüştüğünü ve kendisine İsrail'in Hizbullah'a karşı kendini savunma hakkı olduğunu, fakat topyekûn bir savaştan kaçınması ve sivil kayıpları en aza indirmesi gerektiğini söylediğini aktardı.

İsrailli yetkili, Hochstein'ın rejim ordusuna Beyrut'u vurması halinde Hizbullah'ın İsrail'e uzun menzilli füzelerle karşılık vereceği ve bunun da gerilimin daha da tırmanmasına yol açacağı endişesini dile getirdiğini kaydetti.

Amerikalı bir yetkili, "İsrail ordusunun Beyrut'u vurmasının Hizbullah için potansiyel bir kırmızı çizgi olduğunu kesinlikle düşünüyoruz," değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, dünkü açıklamasında Mecdel Şems olayından Hizbullah'ı sorumlu tuttu.

Watson, "Bu onların roketiydi ve kontrol ettikleri bir bölgeden fırlatıldı. Bu saldırı evrensel olarak kınanmalıdır, iddiasında bulunarak Washington yönetiminin, direniş eksenine karşı İsrail'i desteklediğini anımsattı.

Sözcü, Biden yönetiminin aynı zamanda İsrail-Lübnan sınırında 'tüm saldırıları kesin olarak sona erdirecek ve sınırın her iki tarafındaki vatandaşların güvenli bir şekilde evlerine dönmelerini sağlayacak' diplomatik bir çözüm üzerinde çalıştığını öne sürdü.

İsrail Başbakanlığına göre dün güvenlik kabinesi üç saat süren bir toplantının ardından Başbakan Benyamin Netanyahu ve Gallant'a İsrail'in vereceği yanıtın kapsamı ve zamanlaması konusunda karar verme yetkisi tanıdı.

İsrailli yetkililer, güvenlik kabinesi ve ordunun Hizbullah'a karşı şimdiye kadar yapılandan çok daha güçlü bir karşılık verme niyetinde olduğunu, fakat topyekûn bir savaştan da kaçınmak istediklerini ifade etti.

Ayrıca yetkililer, rejimin vereceği karşılığın Hizbullah'la birkaç gün sürecek ve kontrol altına alınması zor yüksek yoğunluklu çatışmalara yol açacağı görüşünde.

Bir yetkili, "Her iki tarafın da şimdiye kadar attıklarından bir adım daha ileri gidecekleri açık ama uçuruma düşmekten kaçınabilecekleri belli değil," diye konuştu.

Mossad Başkanı David Barnea, dün Roma'da CIA Başkanı Bill Burns, Katar Başbakanı Muhammed Bin Abdurrahman es-Sani ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamşl ile İsrail'in güncellenmiş teklifini görüşmek üzere bir araya gelmişti.

İsrail tarafı, "Toplantıda taraflar İsrail'den iletilen taslak anlaşmaya ilişkin açıklamaların yer aldığı belgeyi ele aldı. Ana konulara ilişkin müzakereler önümüzdeki günlerde devam edecek," bilgisini vermişti.

YDH

Yorumlar