SİYONİST MEDYADAN NETANYAHU'YA ESİR TAKASI ELEŞTİRİSİ

Esir takası müzakerelerine katılan İsrail heyetinin üyeleri, Netanyahu'nun masada olan anlaşma önerisine yeni koşullar ekleyerek kriz yaratmayı amaçladığına dikkat çekti. 

Görüntülenme: 254 Tarih: 27 Temmuz 2024 08:04
SİYONİST MEDYADAN NETANYAHU'YA ESİR TAKASI ELEŞTİRİSİ

Esir takası anlaşması için müzakere yürüten İsrail heyetinin üyeleri, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun şu anda masada olan anlaşma önerisine eklediği koşulların, 'kriz yaratmayı amaçladığına' işaret ederek bunun anlaşmayı geciktirebilecek ve rehinelerin hayatına mal olabilecek riskli bir hesap olduğunu belirtti.

Kamu yayın kuruluşu KAN ve Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan kaynaklar, “(Netanyahu) pozisyonunu sertleştirirse Hamas'ın çözüleceğini düşünüyor ama esirlerin hayatları üzerine tehlikeli bir kumar oynuyor. Daha fazla zaman yok," ifadesini kullandı.

Kaynaklar, Netanyahu'nun 'ABD gezisi öncesinde beklentiler yaratarak rejimin pozisyonunu güçlendirmeyi amaçladığını' kaydetti.

Ayrıca kaynaklar, ”Netanyahu tek başına hareket ediyor ve pozisyonu müzakerelerin başlamasına izin vermiyor. Bir anlaşma isteyip istemediği belli değil," diye ekledi.

Netanyahu üç hafta önce, Hamas'a iletilen ve mayıs sonunda ABD Başkanı Joe Biden tarafından detaylandırılan son resmi öneride özellikle belirtilmeyen dört müzakere edilemez talepte bulundu.

Bu talepler arasında Filistin direnişinin Gazze'nin kuzeyine dönmesini engelleyecek bir mekanizma ve Gazze-Mısır sınır koridorunun İsrail kontrolünde kalmaya devam etmesi yer alıyor.

Netanyahu, Hamas'ın İsrail'in teklifinde istediği 29 değişikliği sunduğunu belirtmişti. Başbakanın ayrıca Biden'dan, önerilen üç aşamalı anlaşmanın 42 günlük ilk aşamasından sonra İsrail'in savaşı prensipte yeniden başlatma hakkına sahip olacağına dair yazılı bir taahhüt istediği bildirildi.

Netanyahu şu anda ABD'de bulunuyor ve Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in yanı sıra cuma günü Florida'da eski ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi.

YDH

Yorumlar