SİYONİST REJİM EKONOMİSİ FELÇ OLDU

Gazze savaşı, siyasi, güvenlik, askeri ve sosyal maliyetlerinin yanı sıra Siyonist rejime ağır ve telafisi mümkün olmayan ekonomik bedellere de yol açtı. 

Görüntülenme: 214 Tarih: 12 Temmuz 2024 03:58
SİYONİST REJİM EKONOMİSİ FELÇ OLDU

Siyonist ordunun Gazze Şeridi'ne saldırmasından önce bu rejimin ekonomisi şiddetli enflasyondan muzdaripti ve şimdi 9 aydan fazla süren bu savaşın ardından krizin boyutu daha da ağırlaştı.

Parstoday'in yayımladığı bu yazıda İsrail rejiminin Gazze savaşı sonrasında yaşadığı ekonomik krize bir göz attık:

Savaşın ekonomik etkileri nedeniyle İsrail'in kredi notu düştü

Gazze'ye yönelik saldırıların başlamasının ardından Siyonist rejim birçok ekonomik bedele maruz kaldı ki bunlardan en sonuncusu Moody's'in kredi notunun 30 yıl aradan sonra ilk kez düşürülmesi oldu. Moody's, tahvil piyasası analizi, menkul kıymet borsası, kriz yönetimi ve yatırım fonu yönetimi hizmetleri sağlayan bir Amerikan finans ve ticari hizmetler şirketidir. Moody's, İsrail'in bu kuruluşun derecelendirme programına katılmasından bu yana, ilk kez rejimin kredi notunu A2'ye düşürdü ve bunun, Siyonist rejim için orta ve uzun vadedeki güvenlik riskleri başta olmak üzere jeopolitik risklerin yüksek seviyesinden kaynaklandığını açıkladı.

 

Gazze savaşı sonucunda Siyonist rejimin kabinesinin borcunun artması

Siyonist rejimin kabinesinin borcu da savaş nedeniyle arttı ve 2023'ün üçüncü çeyreği sonunda yaklaşık 1,08 trilyon şekele (294,2 milyar dolar) ulaştı; görünüşe göre o tarihten itibaren, savaş ihtiyaçları için verilen krediler ve toplanan bağışlar da artmıştır.

 

Kızıldeniz'in Siyonist rejim açısından güvensiz olması nedeniyle ulaşım maliyetlerinin artması

Siyonist rejimin Gazze'de işlediği suçlar ve bu bölgeyi abluka altına almasının ardından Yemen silahlı kuvvetleri, işgal altındaki topraklara giden gemilerin geçişini engelleyerek onları hedef alacağını duyurdu. Son haftalarda yoğunlaşan bu saldırılar, Siyonist rejimin ticaretinin yüzde 90'dan fazlasının denize bağımlı olması nedeniyle rejime ağır bir ekonomik maliyet yükledi.

 

Turizm gelirinde azalma

İşgal altındaki topraklardaki turist sayılarına ilişkin araştırma, 1995 ile 2023 yılları arasında işgal altındaki toprakları yılda ortalama 2,5 milyon kişinin ziyaret ettiğini, bunun zirvesinin ise 4,5 milyon turistle 2019'da gerçekleştiğini gösteriyor. Bu rejim 2022'de turizmden 5,5 milyar dolar kazandı. Ancak Aksa Tufanı operasyonu sonrasında bu rejimin turizm sektörü büyük zarar gördü ve 2023'ün ekim ve kasım aylarında turist sayısı sırasıyla 89 bin ve 38 bin olurken, aralık ayında sıfıra ulaştı.

 

Savaşın istihdam üzerindeki etkisi

Savaşın başlangıcından bu yana işgal edilen topraklarda hiçbir şirket çalışmaya başlamadı ve 2023 yılında çoğu küçük şirket olmak üzere yaklaşık 57 bin şirket kapatıldı bu da kapanan şirket sayısının bir önceki yıla göre %35 artış demektir. Ayrıca Siyonist rejimin yedek kuvvetlerinin %70'inden fazlasının geri çağrılmasının ardından bu rejim işgücü sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı ve bunu telafi etmek için Hintli işçileri işe almaya başladı.

 

Mültecilerin barınma maliyeti

Savaşın başlamasının ardından Gazze Şeridi çevresinde, işgal altındaki toprakların kuzeyinde ve Lübnan sınırında yaşayan çok sayıda aile, güvenliğin olduğu bölgelere göç etmeye çalıştı. Bu nedenle ilk günlerde otel, motel ve kiralık dairelerin kapasitesi doldu. Siyonist rejimin oteller derneği başkanı, otel odalarının yarısının Gazze çevresinden yerinden edilmiş insanlara tahsis edildiğini belirtti. Bunun sonucunda Siyonist rejimin kabinesi bu insanları barındıracak kamplar oluşturmayı düşündü, örneğin bir kampın inşası için 150 bin metrekarelik alan ayırdı.

 

Tüm bu olayların en başlangıçtaki etkisi, Siyonistlerin işgal altındaki Filistin'den son yıllarda artan ters göçünü yoğunlaşmasıdır. Siyonist rejimin kabinesi için de ağır bir mali yük söz konusu ve işgal altındaki bölgelerdeki otel sektörü de ciddi sorunlarla karşı karşıya.

Savaşın Siyonist rejim üzerindeki ekonomik etkisine ilişkin dile getirilen hususlar, bu rejime verilen zararların sadece bir kısmıydı ve bunun kendisi için ekonomik, sosyal, siyasi ve güvenlik açısından ağır sonuçları olacaktı.

Ayrıca dünyanın her yerindeki insanların yaptırım ve protestosu nedeniyle Siyonist rejime bağlı veya destek veren bazı şirketlerde, kesin olarak ölçülemeyen ekonomik zararlar da yaşanıyor.

parstoday

Yorumlar