HİZBULLAH İLE KAPSAMLI SAVAŞIN MALİYETİ SİYONİSTLERİ KORKUTUYOR

İbranice yayın yapan bir medya kuruluşu, Hizbullah'la savaşa girmenin, İsrail'in elektrik üretim ve dağıtımı gibi hayati önem taşıyan altyapısının yok edilmesi anlamına geleceğini itiraf etti. 

Görüntülenme: 62 Tarih: 02 Temmuz 2024 16:35
HİZBULLAH İLE KAPSAMLI SAVAŞIN MALİYETİ SİYONİSTLERİ KORKUTUYOR

Ynet İbranice Haber Sitesi Pazar akşamı yayınladığı bir raporunda, Hizbullah'la savaşa ilişkin çizilen tüm senaryoların, kuzeydeki (İşgal Altındaki Filistin) enerji ileetim tesislerinin ve kritik altyapıların hedef alınacağını gösterdiğini itiraf etti.

Bu rapora göre, İsrail Ulaştırma Bakanlığı'nın daveti üzerine devlet şirketleri ile ilgili bakanlıklar arasında kuzeydeki kritik altyapılara ilişkin olası senaryoların gözden geçirilmesi amacıyla bir toplantı gerçekleştirildi.

Uzmanlar bu toplantıda; otoyolların hasar görmesi, köprülerin hedef alınması, limanlardan sızma girişimleri ve İsrail'de yaygın kaos ortamının oluşmasının, Hizbullah'la olası savaş sırasında İsrail için en merkezi senaryolardan olacağını vurguladılar.

Ancak söylenenlere göre bunlar sadece Ulaştırma Bakanlığı ve altyapı bakımından sorumlu devlet şirketlerinin hazırladığı senaryolardan sadece birkaçı.

Bu arada savaşın başından beri kuzeyde ve güneyde (İşgal Altındaki Filistin) çeşitli altyapılar hedef alınıyor.

Söz konusu raporda ayrıca, Pazar akşamı Havalimanları Teşkilatı ofisinde gerçekleştirilen ve bu bakanlığın altyapı bakımı alanında faaliyet gösteren tüm şirketlerin CEO'ları ve başkanlarının katılımıyla düzenlenen bu toplantıda, Kuzeydeki savaşın gölgesinde ve Gazze Şeridi'nde savaşın devam etmesi durumunda beklenen çeşitli senaryolar tartışıldı. Altyapının zarar görmesi, yolların ve ulaşım yollarının kapatılması durumunda hızlı müdahale için bir birim oluşturulmasına karar verildi.

Bu raporun başka bir bölümünde de son haftalarda İsrail'in, Hizbullah'ın İsrail'in kritik altyapısına yönelik büyük çaplı bir saldırısına karşı hazırlıksız olduğu konusunda ciddi endişeler olduğu itiraf edilirken ayrıca ‘muhtemelen bu çatışmada hayati önem taşıyan altyapılar, elektrik, su ve ana yollar yok olacak’ ifadeleri yer aldı.

Kuzey Elektrik Şirketi (İşgal Altındaki Filistin) yöneticisi de yaptığı açıklamada İsrail elektrik şebekesinin bu saldırılara dayanamayacağını vurguladı. Bu itiraf üzerine üst düzey yöneticilerinin tepkisiyle karşılaştı ve bu açıklaması sorumsuzluk olarak nitelendirildi.

Uzmanların yaptığı değerlendirmeler, hem kuzeyde hem de güneyde İsrail'in altyapısına yönelik saldırıların İsrail'e on milyarlarca şekel zarar vereceğini, savaş uzadıkça bu rakamın daha da artacağını gösteriyor.

Ynet, İsrail kabinesinin yakın zamanda güney bölgelerinin (Gazze Şeridi çevresindeki alanlar) yeniden inşası için 2028 yılına kadar sağlanması beklenen 19 milyar şekel tahsis ettiğini bildirdi. Bu sadece yenileme maliyetlerinden oluşuyor. Kuzey için de bir miktar fon ayrılmış olsa da fon miktarı bu bölgede yaşayan yerleşimciler tarafından protesto edildi.

tesnim

Yorumlar