HİNDİSTAN KORSAN İSRAİL'E SİLAH SATMAYA DEVAM EDİYOR

Yedioth Ahronoth, Hindistan'ın Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana İsrail rejimine top mermisi ve diğer silahları gönderdiğini söyledi. 

Görüntülenme: 92 Tarih: 23 Haziran 2024 23:25
HİNDİSTAN KORSAN İSRAİL'E SİLAH SATMAYA DEVAM EDİYOR

İspanyol yetkililer Mayıs ayında müdahale ederek Marianne Danica adlı kargo gemisinin İsrail'e gitmek üzere Cartagena limanına ulaşmasını engellemişti.

Hindistan'ın Madras kentinden gelen gemi, İsrail ordusu için 27 ton mühimmat yüklüyordu. 

Bu olay Hindistan'ın 7 Ekim'den bu yana İsrail'e yaptığı önemli askeri yardımlara ışık tutuyor.

Yediot Ahranot gazetesine göre, Şubat ayında Hint medyası ilk kez Hindistan'ın İsrail'e Haydarabad kentinde üretilen gelişmiş Hermes 900 insansız hava araçları tedarik ettiğini bildirdi.  

Savaş sırasında İsrail, başlangıçta Hindistan ordusu için tasarlanan 20 insansız hava aracının dönüştürülmesine yol açan kıtlıklarla karşılaştı. 

Sonuç olarak İsrail kendi askeri güçlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir fabrika kurdu.

Yedioth Ahranot gazetesine göre, İsrailli savunma şirketi Elbit Systems ile Hintli milyarder Gautam Adani'nin konsorsiyumunun ortak girişimi olan fabrika, dünyada bu insansız hava araçlarını İsrail dışında üreten ilk şirket olma özelliğini taşıyor.

Yedioth Ahranot gazetesi, bu projenin Hindistan'daki en üst düzey yetkililer tarafından onaylandığını kaydetti.

Bu hamle, Hindistan'ın savaşın başlangıcından bu yana İsrail'e top mermisi ve silah tedarik ettiğini gösteren diğer haberleri kanıtladı.

İsrail gazetesi, Hintlilerin kendilerine çok faydalı olacaklarını kanıtladıklarını vurguladı.

İsrail'in eski Hindistan Büyükelçisi Daniel Carmon, Hindistan'ın 1999 yazında Pakistan ile yaşadığı askeri çatışmaya atıfta bulunarak, "Hintliler bize her zaman İsrail'in Kargil Savaşı sırasında yanlarında olduğunu hatırlatıyor" dedi.

Carmon "İsrail onların yanında duran ve onlara silah sağlayan birkaç ülkeden biriydi. Hintliler bunu unutmadı ve şimdi bu iyiliğe karşılık veriyor olabilirler." diye ekledi.

Hindistan hükümet yetkilileri son sekiz ayda İsrail hakkında olumsuz bir şey söylemekten kaçınırken, muhalefet İsrail'e sert bir şekilde saldırdı. 

Hindistan genelinde, özellikle de Komünist Parti lideri Vali Pinarayi Vijayan'ın İsrail'e karşı sert bir tutum takındığı ve hatta Delhi'deki bir protestoya katıldığı Kerala eyaletinde protestolar gerçekleşti. 

Yedioth Ahranot'a göre, Mart ayında Hindistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Doval İsrail'i ziyaret etti.

Doval, Başbakan Benyamin Netanyahu ile bölgesel gelişmeleri görüştü. 

Bu, savaşın patlak vermesinden bu yana üst düzey bir Hintli yetkili tarafından İsrail'e yapılan tek ziyaretti.

YDH

Yorumlar