YEMEN ABD'YE GERİ ADIM ATTIRDI

Amerikalı yetkililer, rejimin Kızıldeniz'deki Yemen operasyonlarına karşı müdahalesine öncülük eden uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'a eve dönmesi emrini verdiğini açıkladı. 

Görüntülenme: 68 Tarih: 22 Haziran 2024 03:00
YEMEN ABD'YE GERİ ADIM ATTIRDI

Times of Israel’in haberine göre Amerikan Deniz Kuvvetleri Enstitüsü'nün haber servisi, isimsiz bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Eisenhower uçak gemisinin Norfolk, Virginia'daki evine döneceğini bildirdi.

Söz konusu Amerikalı yetkili, rejim donanmasının 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yoğun savaşı yaşadığını belirtti ve Eisenhower uçak gemisinin sekiz ayı aşkın bir süre konuşlandırıldıktan sonra geri çekildiğini söyledi.

Yemen’in Gazze savaşından dolayı İsrail rejimine abluka uygulamaya başlamasının ardından Amerikan rejimi İngiltere ile bir uluslararası deniz gücü oluşturmuş ve Yemen ordusuna saldırılar yaparak İsrail’e uygulanan ablukayı kırmaya çalışmıştı.

Eisenhower uçak gemisi, Yemen ordusuna yönelik saldırılar yapan uluslararası koaliyon donanmasına liderlik ediyordu.

Haberde, Pasifik'te faaliyet gösteren bir uçak gemisinin Eisenhower'ın yerini alacağı belirtildi.

Asya'da faaliyet gösterdiği bilinen en yakın Amerikan uçak gemisi olan USS Theodore Roosevelt, Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki gerginlikleri gerekçe göstererek Cumartesi günü Güney Kore'nin Busan kentine demir atmıştı.

Yemen ordusu dün Tufan-1 adlı insansız deniz aracıyla bir geminin imha edilişini gösteren görüntüler yayımlamıştı.

Görüntülerde Tufan-1'in 150 kilo savaş başlığı taşıyabilidiği ve saatte 35 deniz mili hız yapabildiği belirtilmişti.

İsrail’in Yediot Ahronot gazetesi, Yemenlilerin Tufan-1 insansız deniz aracının görüntülerini yayımlamasıyla Eisenhower uçak gemisinin geri çekilmesinin eş zamanlı gerçekleşmesine dikkat çekti.

Yemen ordusunun Cuma günü Totor adlı bir geminin batmasına neden olan Tufan-1 adlı insansız deniz aracının görüntülerini yayımladığına dikkat çeken İsrail gazetesi, Aden'in 126 deniz mili doğusunda bir patlamanın daha olduğunu bildirdi.

Haberini Birleşik Krallık rejiminin Deniz Ticaret Operasyonları’nın (UKMTO) açıklamasına dayandıran gazete, “Bu arada ABD'li yetkililerin, Amerika'nın Husi saldırılarına karşı tepkisini yönlendiren uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'a eve dönmesi emrini verdiği bildirildi” diye yazdı.

YDH

Yorumlar