İŞGALCİ İSRAİL KUZEYDE BİR KASABAYI DAHA BOŞALTTI

Hizbullah ile sınır ötesi çatışmalar tırmanmaya devam ederken İsrail'in kuzeyindeki bir kasabanın daha boşaltıldığı bildirildi. 

Görüntülenme: 97 Tarih: 21 Haziran 2024 20:41
İŞGALCİ İSRAİL KUZEYDE BİR KASABAYI DAHA BOŞALTTI

Katar merkezli The New Arab'a göre, İsrail, Hizbullah ile sınır ötesi çatışmaların yoğunlaşması ve iki taraf arasında daha geniş çaplı bir savaş çıkmasından korkulması üzerine Lübnan sınırındaki bir kasabayı daha boşalttı.

Lübnan sınırına birkaç kilometre mesafede ve Safed şehrinin 13 km kuzeyinde yer alan Yukarı Celile'deki Jish kasabasında yaşayanlardan gerginlik nedeniyle evlerini terk etmeleri istendi.

Jish, İsrail'in kuzeyinde Maruni Hıristiyanların yanı sıra Melkite Hıristiyanları ve Sünni Müslümanların çoğunlukta olduğu bir Filistin kasabası.

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına paralel olarak ekim ayında Hizbullah ile çatışmaların başlamasından bu yana on binlerce İsrailli kuzeydeki kasaba ve yerleşim yerlerinden tahliye edildi.

İsrail Kanal 12'ye göre, Gazze Şeridi'ne yakın kuzey ve güney bölgelerinden toplam 120 bin kişinin tahliye edildiği tahmin ediliyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant çarşamba akşamı yaptığı açıklamada İsrail'in kuzeyindeki durumun ya siyasi bir çözümle ya da daha geniş çaplı bir askeri operasyonla değişeceğini söylemişti.

Gallant X'e yaptığı açıklamada "Genelkurmay Başkanı, Kuzey Komutanlığı Komutanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı ile Kuzey Komutanlığı'nda yaptığımız durum değerlendirmesinin sonunda, İsrail güçlerinin... hem savunma hem de saldırı anlamında önümüze çıkan her tehdide karşı hazırlıklı olmaya devam ettiğini söyledim" demişti.

"Kuzeydeki durum siyasi bir çözümle ya da kapsamlı bir askeri operasyonla değişecektir ve vatandaşlarımızı güvenli bir şekilde evlerine geri döndürme görevimiz var." diye eklemişti.

İsrail defalarca Hizbullah'ı sınırdan geri püskürtmek ve bir tampon bölge oluşturmak için güney Lübnan'a saldırmakla tehdit etmiş, bazı İsrailli bakanlar Hizbullah'ın yok edilmesi ve Beyrut'un yıkılması çağrısında bulunmuştu.

Hizbullah Lideri Hasan Nasrullah çarşamba günü yaptığı konuşmada, İsrail'e yönelik uyarılarını yineleyerek grubunun her türlü en kötü senaryoya hazır olduğunu söylemişti.

İsrail sınırındaki Margaliot yerleşim biriminin başkanı Eitan Davidi, Hizbullah'la topyekun bir savaş halinde İsrail'de hiçbir yerin güvende olmayacağından korktuğunu belirtti.

"İsrail hükümetinin kuzey cephesindeki gevşekliği ve zayıflığı bizi rahatsız ediyor" diyen Davidi şöyle devam etti: "İsrail hükümeti Hizbullah'ı caydırma kabiliyetini kaybetmiştir."

Davidi daha önce de İsrail ordusunun Margaliot'tan çekilerek kasabanın Hizbullah'ın hedefi olmasını engellemesi çağrısında bulunmuştu.

YDH

Yorumlar