YEMEN: FİLİSTİN DİRENİŞİNİN YANINDA YER ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Yemen müzakere heyeti başkanı, Yemen'in kendisine sunulan “tekliflere” aldırmaksızın ve İsrail rejiminin saldırıları sona erene kadar Filistin direnişinin yanında yer alacağını vurguladı. 

Görüntülenme: 256 Tarih: 21 Haziran 2024 20:48
YEMEN: FİLİSTİN DİRENİŞİNİN YANINDA YER ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Yemen ulusal müzakere heyeti başkanı Muhammed Abdulselam yaptığı açıklamada, Yemen halkının Gazze'ye verdiği desteğin dini ve ahlaki inançlarından kaynaklandığını söyledi.

El-Meyadin'e özel bir mülakat veren Abdulselam, Yemen'in Gazze halkına destek amacıyla gerçekleştirdiği son operasyonlardan bahsederek, "Yemen operasyonu, başta Amerikalılar ve İngilizler olmak üzere Batılı güçlerin dikkatini başka yöne çekerek önemli hedeflere ulaştı" dedi.

"Operasyonlar, sadece konuşan değil aynı zamanda sözleriyle de hareket eden bir Direniş Ekseni olduğunu kanıtladı. Bu, gerektiğinde ortaya çıkan ve harekete geçen gerçek bir eksendir," diye ekledi.

Abdulselam, operasyonların, İsrail ve ABD'nin bazı müttefik ve normalleşme yanlısı ülkelerin de yardımıyla on yıllardır Arap-Fars çatışması olarak göstermeye çalıştığı zararlı mezhepçiliği ortadan kaldırmaya yönelik önemli bir başarı olduğunun altını çizdi.

"Yemen'in duruşu, içinde bulunduğumuz zor durumda Filistin davasına kendi meselelerimizden daha fazla öncelik vererek özverinin gerçek anlamını somutlaştırdı" dedi.

El-Meyadin'e konuşan Abdulselam, "Yemen halkı ve liderliği, bu önemli duruşun, bedeli ne olursa olsun tereddüt etmemeyi gerektirdiğini anladı" diyerek, "Yemen, kuşatma, ekonomik yaptırım ve diğer birçok önlemi uygulama imkanına sahip olan ancak harekete geçmeyen diğer rejimlere karşı bir argüman teşkil ediyor" dedi.

Yemen'e yönelik saldırılar duracak

ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik askeri saldırısıyla ilgili olarak el-Meyadin'e açıklama yapan Abdulselam, "Yemen'in Gazze'deki soykırım konusundaki net ve etkili tutumu nedeniyle Yemen'i istikrara kavuşturmak için değil İsrail'i korumak için geldiler" dedi.

"Koalisyonun bazı bölgelerde vurduğu hedefler daha önceki saldırılarda onlarca kez vurulmuştu" diyen Abdulselam "Bu güçler sadece birkaç kilometrekarelik bir alana yayılan Gazze'de olduğu gibi başarısız olacaklar." diye ekledi.

Abdulselam, el-Meyadin'e Yemen'e yönelik saldırı sırasında görülen ve seferberlik durumuna yol açan önemli bir halk hareketi konusunda güvence verdi. "Yemen'in bilge bir liderliği ve tarih boyunca kim olursa olsun saldırganlara karşı koymasıyla bilinen büyük bir halkı var" dedi.

Abdulselam, Kuşatma ve Batı bombardımanına rağmen Yemen'in askeri kabiliyetlerinde önemli teknik ve niteliksel ilerlemeler olduğunu söyledi. Abdulselam, etkili operasyonlarla da bu yeteneklerinin belirginleştiğine dikkat çekti. "Batılı generaller açık denizlerde yaşadıkları dehşetten bahsediyor" dedi.

Abdulselam sözlerine şöyle devam etti: "Yemen bugün, bazı eksen ülkelerin üretim ve eğitim alanındaki deneyimlerinden faydalanarak bir zamanlar imkânsız olarak görülen bir şeyi başarmıştır."

Abdulselam, Yemen'de insansız hava aracı üretiminin balistik füzeler ve diğer teknik, lojistik ve istihbarat kabiliyetleriyle birlikte "çok gelişmiş" hale geldiğinin altını çizdi.

Faaliyetlerin durdurulmaması

Gazze'ye yönelik saldırılar sona erene kadar Yemen'in faaliyetlerini durdurmayacağını belirten Abdulselam, Yemen'in Filistin meselesindeki tutumu nedeniyle karşılaştığı çeşitli baskıları dile getirerek bunların "önemli ve çok sayıda" olduğunu vurguladı.

Abdulselam, ABD’nin aracılar vasıtasıyla çeşitli mesajlar gönderdiğini bildirdi. Söz konusu mesajlarda ABD’nin çatışmayı genişletmek istemediğini ve Yemen'in Gazze'ye olan desteğini kesmesini istediğini söyledi.

Buna karşılık Ensarullah Hareketi lideri Seyyid Abdulmelik el-Husi, "Çatışmanın genişlememesinden endişe duyanlar Siyonist küstahlığa son vermelidir" dedi.

Abdulselam ayrıca, Yemen'in Gazze'ye desteğini kesmesi karşılığında Yemen-Suudi mutabakatının devam etmesine izin verilmesi yönünde teklifler olduğunu da belirtti. Ancak Yemen’in böyle bir bağlantıyı ya da baskıyı kesin bir dille reddettiğini ve duruşunun başka herhangi bir mesele tarafından tehlikeye atılmasına izin vermediğini belirtti.

Askeri operasyonların başarısız olmasından aylar önce gelen ekonomik kısıtlamalar ve Aden'deki bankaların kapatılması ihtimali de dahil olmak üzere Yemen'in aldığı tehditlere değinen Abdulselam şunları söyledi: "Gazze'ye yönelik saldırı durmadıkça operasyonlarımızı durduramayacağımızı teyit ettik ve etmeye devam ediyoruz. Filistin halkına yönelik suç teşkil eden saldırganlık sona ererse özel operasyonlarımızı durdurmaya hazırız. Filistin'deki kardeşlerimiz ve direniş liderleri herhangi bir anlaşma, ateşkes ya da askeri operasyonların askıya alınması konusunda ne karar alırsa alsın, Yemen buna bağlı kalacaktır. Yemen'in tutumu Gazze'ye destek ve vahşeti tüm etik ve insani yasaları aşan İsrail saldırganlığına karşı bir tepkidir."

Direniş Ekseni her zamankinden daha etkili

Yemenli üst düzey yetkili, Sanaa'nın gemilerin kendi sularından geçmesine izin vermesi karşılığında ödeme aldığı iddialarını reddederek bu tür iddiaları "saçma ve temelsiz [...] Eğer bu doğru olsaydı İsrail limanları felç olmazdı." şeklinde nitelendirdi.

Abdulselam ayrıca, el-Meyadin'e şunları söyledi: "Bu propaganda askeri operasyonlar, Amerikan filoları ve herkesin görebileceği gerçekler karşısında çöküyor."

"Destek cepheleri arasındaki işbirliği, işgal üzerindeki baskıyı artırmayı amaçlıyor ve ortak operasyonlar söz konusu değil" diyen Abdulselam, "Direniş Ekseni en ileri ve uyumlu aşamasına ulaşmış, güçlü ve etkili bir güç haline gelmiştir." diye ekledi.

Suudi Arabistan ile yapılan anlaşmalar hâlâ geçerli

Yemen'in Suudi Arabistan'la yaptığı anlaşmayla ilgili olarak da bir açıklama yapan Abdulselam, bu anlaşmanın "Aksa Tufanı'ndan önce hazır olduğunu" ancak "İsrail saldırganlığı ve ardından gelen Amerikan ve Batı eylemlerinin anlaşmanın ilerlemesini sekteye uğrattığını" söyledi.

"Anlaşmanın iptal edilmediğini" ve "Suudi tarafının yol haritasına bağlı kalmaya devam ettiğini, ancak şu anda durgun olduğunu", Yemen'in ise "durgunluk ya da gerileme istemediğini" sözlerine ekledi. Yemen'in Ummanlı aracılar vasıtasıyla Suudi Arabistan ile temas halinde olduğunu kaydetti.

Abdulselam, Suudi Arabistan'a, Yemen'e karşı yeni bir saldırı başlatma konusunda ABD ve İsrail'in yerini almamasını tavsiye etti.

"Amerikalılar ve İngilizler Yemen'in dikkatini dağıtmak için Suudi Arabistan, BAE ve müttefiklerini bir çatışmaya sürüklemek istiyorlar" diyen Abdulselam, "Suudi Arabistan'ın İsrail'in hizmetinde Yemen halkına karşı ekonomik tedbirler ya da cezalar uygulamaya geri dönmeyeceğini" umuyoruz dedi.

Yemen'in "durgunluk ya da gerileme istemediğini, özellikle de şu anda ateşkes ve gerilimin düşürülmesinden bile pratik ve fiili bir gerileme olduğunu, bunu istemediklerini" sözlerine ekledi. "Suudi rejimi Yemen'de herhangi bir seçim ya da referans olmaksızın Abdurrabbih Mansur Hadi'nin yerine birini atadı" dedi.

Bu bağlamda, "bu önlemlerin Sanaa Havaalanı'ndaki uçuşların bir kısmını aksattığının" altını çizen Abdulselam, Suudilere hitaben "Eğer yol haritasına, ateşkese ve gerilimi azaltmaya bağlıysanız, en azından görüşmelere devam etmeliyiz" dedi.

YDH

Yorumlar