MISIRLI ASKERLERDEN ÇARPICI İFŞAATLAR

Netanyahu, Sisi'nin İsrail'in Gazze'den etnik olarak temizlemeyi umduğu çok sayıda Filistinliyi kabul etmesi karşılığında Dünya Bankası'nın Kahire'nin 160 milyar doları aşan devasa borç yükünü silmesini sağlamayı teklif etmişti. 

Görüntülenme: 112 Tarih: 20 Haziran 2024 12:34
MISIRLI ASKERLERDEN ÇARPICI İFŞAATLAR

Dijital haber kuruluşu Middle East Eye (MEE) beş Mısırlı askerle görüştü. 

Askerler ülkelerinin Gazze'de başarısız olduğunu söyledi.

Mısırlı askerler, Middle East Eye'ın 18 Haziran tarihli haberine göre, Gazze-Sina sınırında görev yapan İsrail bombardımanında öldürüldüğünü gördükleri Filistinlilere yardım edemedikleri için giderek daha fazla demoralize oluyorlar.

MEE muhabiri Şahenda Nakip Sina'da görev yapan askerlerin Sina'daki görevleri arasında dinlenmek için mola verdikleri Port Said kentinde birkaç Mısırlı askerle röportaj yaptı.

Mısır hükümetinin Gazze'deki savaşı ele alış biçiminden ve İsrail sınırında arkadaşlarının öldürülmesinden duydukları memnuniyetsizliği dile getirdiler.

Sina-Gazze sınırındaki askerler Sisi hükümetinin kendi askerlerinin öldürülmesi karşısındaki sessizliğini ve İsrail'in zulmü karşısındaki eylemsizliğini kınadı. 

Askerlerin Kuzey Sina'daki birliklerine gitmeden önce dinlenmek için uğradıkları Port Said'de izinli olduğu sırada Middle East Eye'a verdiği demeçte "Yardım edebileceğinizi ama zincire vurulduğunuzu ve halkınızı katledilmekten kurtaramayacağınızı bilmek acı verici" dedi.

"Refah'taki İsrail bombardımanının ne kadar yoğun olduğunu izliyor ve duyuyoruz ve düzinelerce Filistinli ailenin sınırdan geçtiğini görüyoruz." diye eklediler.

İsrail'in 1979'daki barış anlaşmasından bu yana müttefiki olan Mısır, çatışmaların başladığı Ekim ayından bu yana, İsrail ordusunun Mayıs ayında Mısır ile arasındaki stratejik Refah sınır kapısını ele geçirmesi ve bu ayın başlarında İsrail askerleriyle girdiği silahlı çatışmalarda en az iki askerinin ölmesine rağmen, İsrail'e karşı büyük ölçüde çatışmacı olmayan bir tutum sergiledi.

MEE'ye konuşan Ömer, "Gece gündüz eğitim yapıyoruz, Siyonist düşmana karşı marşlar tekrarlıyoruz ve ordunun ne kadar hazır olduğuna dair övünen haber bültenleri duyuyoruz ama bu düşman binlerce kardeşimizi öldürürken biz boş boş oturuyoruz" dedi.

Geçtiğimiz yıl Mısır'ın Kuzey Sina'sında, Gazze'nin Refah sınırı boyunca devriye subayı olarak görev yapan 23 yaşındaki Ömer, "Yardım edebileceğinizi ama zincire vurulduğunuzu ve halkınızı katledilmekten kurtaramayacağınızı bilmek acı verici," dedi.

Genç asker kendisini ve meslektaşlarını zorlu koşullara dayanmak ve sofistike hedeflerle savaşmak üzere eğitilmiş "elit savaşçılar" olarak görüyor. 

Birliğinin Ekim ayından bu yana Kuzey ve Orta Sina'daki terörle mücadele biriminden daha seçkin ve iyi eğitimli birliklerle takviye edildiğini de sözlerine ekledi.

Röportajda "Refah'taki İsrail bombardımanının ne kadar yoğun olduğunu izliyor ve duyuyoruz ve düzinelerce Filistinli ailenin sınırdan geçtiğini görüyoruz." diye konuştular. 

Seçkin bir birlikte görev yapan Ömer, iki yoldaşının ölümünün Mısır ordusu, üst düzey liderleri ve Cumhurbaşkanı Sisi tarafından çok az tanındığını söyledi.

Öldürülen askerler için askeri bir cenaze töreni düzenlenmedi ve devlete bağlı medya ölümleri hakkında haber yapmadı. 

Ömer, ölümler nedeniyle birliğindeki morallerin düşük olduğunu söyledi.

Ömer, "Nasıl oldu da şehit Ramazan onurlandırılmadı, adı anılmadı ve cenazesinde yüksek rütbeliler yoktu?" diye sordu.

"En düşük rütbeli polis bir trafik kazasında öldüğünde askeri cenaze töreni düzenlenirken, Siyonist düşmana karşı savaşan Ramazan gizlice gömülüyor. Ne utanç verici!" diye ekledi.

Mısırlı yetkililerin sessizliği arasında, Feyyum'dan iki asker geçen ay Refah sınırı yakınlarında İsrail güçleriyle girdikleri çatışmalarda öldükten sonra memleketlerinde toprağa verildi.

Her ikisi de 22 yaşında olan iki askerin kimlikleri Abdullah Ramazan ve İbrahim İslam Abdülrezzak olarak açıklandı.

Şehit askerler için yaygın bir sevgi olmasına rağmen, askeri bir cenaze töreni ya da herhangi bir üst düzey tanıma yapılmadı ve devlete bağlı medya ölümleri hakkında haber yapmadı.  

Mısır ve İsrail ilişkileri

Mısır, Cumhurbaşkanı Enver Sedat'ın 1979 yılında ABD himayesinde İsrail ile Camp David barış anlaşmasını imzalamasından bu yana İsrail'in yakın bir müttefiki.

Mısır, Hamas'ın 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmesinden bu yana İsrail'in Gazze'ye uyguladığı kuşatmanın uygulanmasında önemli bir rol oynadı. 

Mısırlılar arasında Filistin davasına verilen yaygın desteğe rağmen Mısır, Ekim ayında Gazze'de Filistinlilere yönelik soykırımın başlamasından bu yana İsrail ile koordinasyonunu sürdürdü.

Yakın zamana kadar Mısır hükümetine bağlı bir firma Filistinlilerden savaştan kaçıp Refah sınır kapısından Mısır'a geçmeleri için kişi başı 5 bin dolar alıyordu ki bu Gazze'deki çoğu insan için büyük bir meblağdı.

Ancak Mayıs ayı başında İsrail ordusu Refah sınır kapısının kontrolünü ele geçirdi ve sınır kapısını kapatarak, yurtdışında tedaviye ihtiyacı olan on binlerce yaralı da dahil olmak üzere tüm Filistinlilerin Gazze'den Mısır'a gitmesini engelledi.

'Kanım boşa gidecek'

Ömer, Ramazan'ın ölümünden sonra üstlerinin kendilerini sakinleştirmeye çalıştığını söyledi ve "düşman Filistinlilerin öldürülmesini haklı göstermek ve İsrail'in her taraftan saldırıya uğradığını dünyaya anlatmak için bunu propaganda olarak kullanmak amacıyla bizi de bu işin içine çekmeye çalışıyor" dedi.

Benzer gerekçeler 24 yaşındaki Ahmed Tevfik'in İsmailiye'de mekanize piyade olarak görev yaptığı birliğe de aktarıldı.

 "Moral işleri subayı bize Mısır'ın ateşkes için bastırdığını ama Netanyahu hükümetinin Araplara ve Müslümanlara yönelik saldırganlığını sürdürmek için Mısır'ı savaşa itmek istediğini söyledi."

Hem Tevfik hem de Ömer, diplomatik açıdan karmaşık olan mevcut durumda çatışmada ölürlerse, ölümlerinin bir hiç uğruna olacağından endişe ediyor. 

Tevfik "Şehit olursam kanımın boşa gideceğinden endişe ediyorum. Ramazan öldü ve onu savunmak için tek bir kurşun bile atılmadı." dedi. 

Tevfik, askerlerin benzer korkuları olduğu için birliğindeki moralin düşük olduğunu söyledi.

"Bu adamların [zorunlu] hizmete dayanmalarını sağlayan tek düşünce, şehit olarak ölme ya da vatanları için ölme ihtimalleri" dedi.

Tevfik, "Hükümet kayıtsız kalmaya devam ederse, askerler şehit Muhammed Salah gibi düşmana ateş etmekten kendilerini alıkoyamayacaklar" diye ekledi.

Geçtiğimiz Haziran ayında 23 yaşındaki Mısırlı polis Muhammed Salah üç İsrail askerini öldürdü ve ikisini de yaraladı. Daha sonra İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldü.

Ancak Sina'da sıhhiye eri olarak görev yapan ve askerliğinin son aylarında olan 25 yaşındaki Mustafa Mervan Mısır'ın savaşa girmemesi için dua ettiğini söyledi. 

Mervan "Televizyonda askeri geçit törenlerinde gördüğünüz binlerce asker, savaşacak olanlar değil. Ateş etmeyi ya da yaralı bir asker arkadaşına bakmayı bilmeyen binlerce asker var." dedi. 

Mervan bu askerlerin temel kampta sadece 45 gün eğitim gördüklerini ve Sovyetler Birliği zamanından beri depolanan silahları taşıdıklarını söyledi.

"Dünyanın en güçlü ve sofistike ordusu tarafından desteklenen bir ordu karşısında ne yapacaklar? Ben hain değilim ama gerçekçi olmak lazım." diye soran genç sıhhiye eri, ABD'nin İsrail'e verdiği desteğe atıfta bulundu.

Mervan, cerrah olmasına rağmen bir askeri sıhhiye olarak sadece temel ekipmanlara sahip olduğunu ve üstlerinin kötü niyetli ve yozlaşmış olduğunu da sözlerine ekledi.

"Filistinlilere yardım etmenin pek çok yolu var ama Mısır ordusunun savaşa girmesi çözüm değil. Cephedeki askerlerin kanının ucuz olmasına şaşırmadım ama tüm Mısırlıların kanı ucuzlayınca sonuç bu oldu." dedi. 

YDH

Yorumlar