SİYONİST İSRAİL'DE SİYASİ KRİZ BÜYÜYOR

Peş peşe gelen istifaların ardından işgal rejimi Başbakanı Netanyahu savaş kabinesini feshetti. İsrail savaş kabinesinin dağılması, Siyonistler arasında anlaşmazlıkların artmasına yol açarken krizlerin daha da artacağına sebep olacak. 

Görüntülenme: 563 Tarih: 19 Haziran 2024 12:59
SİYONİST İSRAİL'DE SİYASİ KRİZ BÜYÜYOR

Benny Gantz ve Gadi Eisenkot, Netanyahu'nun Gazze savaşı için bir strateji oluşturmadaki başarısızlığı nedeniyle geçen hafta savaş kabinesinden ayrıldılar.  Ardından Binyamin Netanyahu'nun 6 üyeli savaş kabinesini feshettiği açıklandı. Bu olay, Siyonist rejimin siyaset arenasında önemli bir gelişmedir, çünkü hem Gazze savaşını yönetme biçimini hem de Güney Lübnan'daki gelişmeleri doğrudan etkiliyor.
Savaş kabinesi 8 ayda stratejik kararların alındığı yerdi ve Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz ile eski genelkurmay komutanı Gadi Eisenkot'un da katılımı nedeniyle, İsraillilerin iç birliğinin bir tezahürüydü . Bu kabinenin dağılmasıyla birlikte iç birlik pratikte dağılmış oldu ve artık hükümet bloğu olarak bilinen koalisyon, kabinenin savaş kararlarına daha ciddi bir şekilde karşı çıkacaktır.
Savaş kabinesinin İç Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich gibi başka bakanların eklenmesiyle düzeltilmesi yerine Netanyahu tarafından feshedilmesi, onun savaş kararlarını tek başına almak istediğini gösteriyor. Bu sıralarda Ben-Gvir ve Smotrich bu kabineye katılmaya çok istekliydi, ama görünen o ki, Netanyahu bu iki radikal bakanı kendi planlarına engel olarak görüyor.
Savaş kabinesinin yeniden kurulmaması, Netanyahu ve Savaş Bakanı Yoav Galant'ın karar almasını kolaylaştırsa da, kararların sorumluluğunu da başbakana yüklüyor. Bu nedenle Ben-Gvir ve Smotrich'in kararlarla ilgili olarak Başbakan Netanyahu’ya daha fazla baskı yapması bekleniyor ve aynı zamanda Netanyahu eleştirilerin hedefi olacaktır. Netanyahu kabinesinin koalisyondan oluştuğu için bu iki bakanın talepleri yerine getirilmezse, kabinede kırılgan bir durum ortaya çıkacak.
Savaş Kabinesinin dağıtılmasının bir dış boyutu olduğu da ifade edilebilir ve bu anlamda öne çıkan aktör ABD'dir.  Gazze soykırımının ortağı olan ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunduğu ateşkes teklifi ile Netanyahu arasında ciddi bir mesafe olduğunu gösterdi. Netanyahu da sembolik öneme haiz Savaş Kabinesini dağıtarak güç konsolidasyonuna gitti ve ABD’nin ateşkes teklifine radikal bir cevap verdi.
Diğer önemli detay da Binyamin Netanyahu ile partneri sayılan Savaş Bakanı Yoav Galant arasındaki ciddi görüş ayrılıklarıdır. Galant'ın savaş sonrası Gazze'deki siyasi yapı ve kuzey cephesindeki durum konusunda Netanyahu'yla görüş ayrılıkları var, hatta bazı medya kaynakları ikilinin birbirleriyle konuşmadığını söylüyor. Fakat asıl kararların onlar tarafından alınması gerekiyor.
Böyle bir durum için iki senaryo düşünülebilir; senaryolardan ilki, güney ve kuzey cephelerinde mevcut durumun devam etmesi, muhtemelen sokak protestolarının yoğunlaşmasına ve kabine üzerinde siyasi baskıya yol açabilir. Çünkü Gantz'ın katılımıyla Netanyahu kabinesi karşıtları toplumsal baskıyı artırmış durumda. Muhalefet partiler parlamentonun dağıtılmasını kendilerine hedef olarak görmüşlerdir. Kabine içinde görüş ayrılıkları devam ederken, Ben-Gvir ve Smotrich kararların tek sorumlusu olan başbakan Netanyahu’ya yönelik baskılarını artıracaktır.
İkinci senaryo ise, iç sorunlar karşısında sınırların dışında bir kaçış yolu bulmaya çalışan rejimin politikasında yer alan geleneksel teoriye dayanıyor. Bu doğrultuda Netanyahu aşırı sağcı bakanlarının görüşünü almak ve kabineyi kırılgan durumdan kurtarmak için Lübnan'a karşı askeri operasyon başlatabilir. Bu durumda Siyonist rejimin başbakanı, kabinenin düşmesinden ve siyasi hayatına son verebilecek erken seçimlerden kendini kurtarmak için kuzey sınırlarında yeni bir kumar oynama ihtimali da söz konusu.

parstoday

Yorumlar