FİLİSTİN DİRENİŞİNİN ATEŞKES TALEBİNE VERDİĞİ CEVABIN AYRINTILARI

Üst düzey bir Hamas yetkilisi, direnişin önerilen ateşkes planına cevabının Filistinli gruplarla tam koordinasyon içinde olduğunu vurgulayarak; ‘İşgalci rejime hiçbir şekilde güvenilemez ve direniş temkinli davranarak Filistin halkının haklarını savunmaya kararlıdır’ ifadelerini kullandı. 

Görüntülenme: 272 Tarih: 12 Haziran 2024 01:41
FİLİSTİN DİRENİŞİNİN ATEŞKES TALEBİNE VERDİĞİ CEVABIN AYRINTILARI

Hamas ve İslami Cihad, Gazze'de önerilen ateşkes planına direnişin cevabını dün Katar'a iletti. Hamas hareketinin üst düzey liderlerinden biri, bu hareketin ABD'nin Gazze Şeridi'ndeki ateşkes planında düzeltmeler yaptığını ve direnişin cevabının arabuluculara iletildiğini belirtti.

Direniş şartlarına bağlı

Hamas'ın üst düzey liderlerinden Usame Hamdan, el-Mayadin ile yaptığı görüşmede şunları söyledi: Hamas'ın eline ulaşan söz konusu öneri Gazze’deki ateşkese dair plan ancak bu ateşkesin kalıcı olduğunu açıklamıyor. Bu arada ABD Başkanı Joe Biden kalıcı ateşkesten bahsetti. Bu nedenle direniş, teklife kalıcı ateşkes konusunu da dikkate alan değişiklikler ekledi.

Bu öneride yapılan düzenlemeler, içerideki ve dışarıdaki Filistin direniş liderleri arasındaki diyalog üzerinden yapıldı. Filistinli direniş grupları bu alanda düzeltmelerde ve önerilerinde bulunmak için üç temel noktada uzlaştı: İlk nokta direnişin savaşı sahada devam ettirebilecek güce sahip olduğu ve Aksa Tufanı operasyonunda elde edilenlerin vurgulanarak, Direnişin Filistin milleti için tek ve en meşru seçenek olduğu noktasıdır. Öte yandan tüm direniş gruplarının üzerinde uzlaştığı ikinci nokta, kalıcı bir ateşkes sağlanması ve Filistin halkının acılarının azaltılmasıdır ayrıca direniş hiçbir koşulda halkının haklarından vazgeçemeyecek. Üçüncü nokta, direnişin olumlu görüşünün yanlış yorumlanmaması veya düşmana daha fazla puan verilmesi şeklinde yorumlanmaması gerektiğini vurgulamaktadır.

Direnişin duruşu, arabulucuların çabalarına saygı duyuyor ancak biz yine de tüm taleplerimize ve haklarımıza bağlıyız.  Direniş daha önce olduğu gibi aynı tutuma bağlı: kalıcı ateşkes ve işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi. Ateşkes konusunda tutumumuz olumludur ve Hamas hiçbir baskıya boyun eğmeyecektir.

Amerika Siyonistlere bir şans vermeye çalışıyor

Bu Hamas yetkilisi Amerika'nın Gazze savaşındaki tutumu hakkında şunları söyledi: Washington Siyonist rejime bir şans vermeye çalışıyor ve bu rejimle tam bir uyum içinde çalışıyor. Aralarındaki görüş ayrılığı tamamen taktiksel.

Hamdan Gazze'de ateşkese ilişkin Güvenlik Konseyi'ndeki Amerika kararı hakkında da şunları söyledi: Karar kusurlu ama Hamas bunu memnuniyetle karşıladı çünkü Gazze Şeridi'nde ateşkes, halka yardım ve esir değişimi müzakerelerini içeriyor.

İşgalcilerin ‘savaştan sonrasına’ ilişkin iddiaları bir yanılsama

Usame Hamdan, işgalci rejimin Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat kampında işlediği barbarca suça ilişkin şunları söyledi: Siyonist rejim, Nuseyrat'ta kendisine zafer ve başarı imajı yaratmaya çalıştı ancak Siyonist esirlerden 3'ü öldürüldü. Ayrıca bilgiler, bu operasyona Amerikan güçlerinin de katıldığını gösteriyor.

Siyonist işgal rejiminin vahşeti ve ırkçılığı, Siyonistlerin 4 esirini kurtarmak için bin Filistinliyi şehit ettiği ve yaraladığı Nuseyrat kampında işlediği menfur suçla açıkça ortaya çıktı.

Siyonistler direnişten korkuyor

Bu Hamas lideri, işgalci rejimin Gazze savaşındaki yenilgilerini şöyle vurguladı: Siyonist rejimin savaşın ertesi gününe dair konuşması bu rejimin kendisi için yarattığı bir yanılsamadır ancak direniş açısından Gazze'deki savaşın ertesi günü Filistinlilere aittir. İşgalciler bu savaşta hiçbir şey başaramadılar; Washington'a sunulan tahminlere göre Siyonistler hedeflerine 6 haftada ulaşmak isterken, artık bu savaşın üzerinden 8 aydan fazla zaman geçti.

Usame Hamdan, herhangi bir teklife cevap verirken dikkatli olunması gerektiğini vurguladı ve şunları söyledi: İşgalci rejime hiçbir şekilde güvenilemez ve bu rejim ateşkese teslim olmayacaktır; özellikle zafere ulaşmanın hiçbir yolu olmadığını hissettiği zamanlar hariç.

Batı Şeria'daki ve bu bölgedeki durumun ağırlaştığına ve aynı zamanda işgalcilerin Gazze'ye yönelik saldırganlığına değinen Hamdan: ‘Siyonistlerin Batı Şeria'da işlediği barbarca suçlar bir gerçeği açıkça ortaya koyuyor: İşgalci rejimi korkutan şey ise direniştir’ ifadelerini kullandı.

Siyonistler direnişin yanıtına karşın meydan okumak istiyor

Öte yandan Hamas hareketinin resmi sözcüsü Cihad Taha, el-Arabi el-Cedid ile yaptığı görüşmede şunları söyledi: Bu hareketin Gazze'deki ateşkes ve esir değişimi önerisine cevaben olarak sunduğu düzeltmeler arasında; kalıcı bir ateşkes, işgalcilerin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi, Gazze Şeridi'nin yeniden inşası ve esir değişimi konusunda ciddi bir anlaşmaya varılması maddeleri yer alıyor. Hamas, bu düzeltmelerin, düşmanın Gazze'ye yönelik saldırganlığının sonuçlarına çözüm bulmanın ve Filistin halkının çıkarlarına hizmet etmenin bir yolu olacağını umuyor.

Bu Hamas Sözcüsü, bu hareketin devam eden müzakereler aracılığıyla her türlü ayrıntıyı arabulucularla görüşmeye hazır olduğunu vurguladı.

Hamas hareketinin siyasi büro üyesi İzzet el-Rişk de yaptığı bir basın açıklamasında şunları belirtti: Hamas'ın ve diğer Filistinli direniş gruplarının ateşkes önerisine verdiği yanıt sorumlulukla, ciddiyetle ve olumlu düşünceyle yapıldı ve halkın ve direnişin talepleri doğrultusundaydı.

O, Siyonist medyanın Hamas'ın ateşkes önerisine verdiği yanıta meydan okuma girişiminin, Siyonistlerin anlaşmanın yükümlülüklerinden kaçma girişiminin devamı kapsamında olduğunu vurguladı.

Daha önce belirtildiği üzere dün akşam Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye ve İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad Nehale, önerilen ateşkes planına ilişkin direnişin cevabını Katar Başbakanına iletti.

Hamas ve İslami Cihad hareketleri yayınladıkları bir bildiriyle; Hamas'ın siyasi dairesi başkanı İsmail Heniye ve İslami Cihad'ın genel sekreteri Ziyad Nehale’nin, ‘Direniş gruplarının ateşkes ve esir değişimi teklifine yanıtının Katar Başbakanı'na aktarılarak Mısırlı kardeşlere gönderildiğini’ belirtti.

Bu açıklamada, Filistin halkının çıkarlarına yönelik direniş gruplarının cevabında, savaşın tamamen durdurulması ve işgalci güçlerin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi gerekliliğinin ön planda tutulduğu belirtiliyor.

Açıklamada şunlar da belirtiliyor; Filistin heyeti, ulusal sorumluluk duygusuna dayanarak, bu savaşın sona ermesini sağlayacak bir anlaşmaya varılması için olumlu etkileşime hazır olduğunu beyan ediyor.

tesnim

Yorumlar