İRAN GAZZE İÇİN DÜZENLENEN D-8 TOPLANTISINDA 9 ÖNERİ SUNDU

İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri Keni, İstanbul’da yapılan D-8 toplantısında Gazze’deki durumla ilgili olarak 9 maddelik bir öneri paketi sundu. 

Görüntülenme: 183 Tarih: 08 Haziran 2024 07:58
İRAN GAZZE İÇİN DÜZENLENEN D-8 TOPLANTISINDA 9 ÖNERİ SUNDU

Fars haber ajansının bildirdiğine göre İran Dışişleri Bakan Vekili ali Bakıri Keni, İstanbul’da katıldığı D-8 üyesi ülkelerin dışişleri bakanları düzeyinde yaptığı olağanüstü toplantıda İsrail rejim ile her türlü ilişkinin kesilmesi çağrısında bulundu. 

İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri’nin Filistin konusunda dile getirdiği 9 maddelik öneriler şöyle:

1- D-8 örgütü içerisinde Filistin konusunda bir destek programı oluşturulması. Bu program, Filistin’in yeniden yapılanma ve kalkınma ihtiyaçları doğrultusunda örgüt üyelerinin kolektif katılımını ve yardımlarını gündem edinebilir.  

2- D-8’in Gazze’nin yeniden yapılandırılmasını ve İslam ülkelerinden mali yardımlar toplanarak İslami bir fon oluşturulmasını desteklemesi.

3- Gazze’deki savaşın durdurulması ve bölgeye uluslararası yardımların gönderilmesi için D-8’in OIC temas grubu ile işbirliği yapacak bir temas grubu oluşturması.

4- Siyonist rejimle her türlü siyasi, ekonomik ve ticari ilişkinin kesilmesi.

5- Siyonist rejim ordusunun ve diğer güvenlik kurumlarının yaptıkları soykırımdan, işledikleri savaş suçlarından, insan haklarını ve uluslararası insancıl hukuku açıkça ihlal etmelerinden dolayı terör örgütü olarak tanınması.

6- D-8’in İsrail rejimini bir apartheid varlığı olarak tanınmasını desteklemesi ve üye ülkelerin BM Genel Kurulu’nun 3379 sayılı kararının yeniden canlandırılması için ortak çaba göstermesi.

7- D-8’in Filistin ulusal birliğinin sağlanması için tüm Filistinli grupların yer alacağı kapsamlı bir konferans yapılmasını ve savaşın bitmesinden sonra seçimler yapılıncaya kadar Filistin bölgelerinin idaresi konusunda uzlaşmalarını desteklemesi.

8- D-8’in Siyonist rejimin uluslararası kurumalardan ve etkinliklerden bu cümleden Paris olimpiyatlarından ihracını talep etmesi.

9- D-8 üyesi ülkeler tarafından Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası ceza Mahkemesi gibi mevcut uluslararası hukuk mekanizmalarında Filistin’e hukuki destek verilmesi için bir ortak hukuk komisyonu oluşturulması.

YDH

Yorumlar