IRKÇI İSRAİL'İN EKONOMİK GÖSTERGELERİ KÖTÜ

İsrail Maliye Bakanlığı Genel Muhasebecisi Yali Rothenberg'in bildirdiğine göre, İsrail'in mali açığı Nisan ayında artmaya devam etti. 

Görüntülenme: 392 Tarih: 11 Mayıs 2024 05:32
IRKÇI İSRAİL'İN EKONOMİK GÖSTERGELERİ KÖTÜ

İsrail ekonomi gazetesi Globes'un haberine göre, İsrail Maliye Bakanlığı Genel Muhasebecisi Yali Rothenberg İsrail'in mali açığının Nisan ayında da artmaya devam ederek son 12 ayda GSYH'nin %7'sine ya da 132.2 milyar NIS'e (Şekel) ulaştığını bildirdi.

Böylece yılın ilk dört ayının ardından açık şimdiden hükümetin 2024 hedefi olan %6,6'nın ötesine geçmiş oldu.

İsrail Maliye Bakanlığı Muhasebe Genel Müdürlüğü, Nisan ayında tahmini 4.8 milyar NIS tutarındaki vergi ödemesinin Hamursuz Bayramı tatili nedeniyle Mayıs ayına ertelendiğini açıkladı. Ancak bu miktar dikkate alınsa bile mali açık %6,7 olarak gerçekleşecekti.

Nisan ayında mali açığın 11.7 milyar NIS olarak gerçekleştiği açıklandı.

Rothenberg, “Beklenenden daha iyi gelir tablosuna rağmen açıktaki büyüme eğilimi önümüzdeki aylarda da devam edecek.” dedi.

İsrail Maliye Bakanlığı’nın, yıllık açığın Eylül ayında zirve yapacağını ve daha sonra yılsonunda %6,6'ya, yani 2024 bütçesinin onaylandığı rakama düşeceğini tahmin ettiği belirtildi.

Buna karşılık Genel Muhasebe Ofisi’nin ise hükümetin mevcut harcama oranıyla tablonun daha karamsar olabileceğine ve yıl sonunda mali açığın %8'e kadar çıkabileceğine inandığı kaydedildi.

Söz konusu bu rakamın da hükümetin yıl için 150 milyar NIS fazla borçlanması anlamına geldiği bildirildi.

Bundan birkaç gün açıklama yapan İsrail Merkez Bankası da Nisan 2024 sonunda İsrail'in döviz rezervlerinin Mart sonundaki seviyesine göre 5,632 milyar dolar azalarak 208,109 milyar dolar olduğunu bildirmişti.

YDH

Yorumlar