TAL BEERİ: HİZBULLAH İSRAİL'E KARŞI HER AN SAVAŞA HAZIR

Alma Center, Hizbullah'ın kuzey sınırına askeri yığınak yapmaya devam ettiğini söylüyor ve herhangi bir diplomatik anlaşmanın sadece İsrail'in 2026 yılı sonundan önce olmayacağı tahmin edilen nihai işgaline kadar zaman kazandıracağı konusunda uyarıyor. 

Görüntülenme: 563 Tarih: 11 Mayıs 2024 06:11
TAL BEERİ: HİZBULLAH İSRAİL'E KARŞI HER AN SAVAŞA HAZIR

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'ta yayınlanan bir analiz, Hizbullah'ın kuzey sınırına yaptığı askeri yığınağın İsrail için önemli bir tehdit oluşturduğunu ve herhangi bir diplomatik anlaşmanın sadece nihai bir çatışmayı ertelemeye yarayacağını vurguluyor. Beeri'nin uyarısı, müzakereler için yapılan uluslararası baskılara rağmen Hizbullah'ın operasyonlarını sürdürmesini engellemenin zorluklarının altını çiziyor.

                                                                            ***

Alma Araştırma ve Eğitim Merkezi Araştırma Bölümü Başkanı ve Orta Doğu uzmanı Tal Beeri, İsrail'in kuzeyinde üst düzey askeri personel ve yedek askerlerin yanı sıra dünyanın dört bir yanından askeri ataşeler, büyükelçilik temsilcileri ve yabancı gazetecilerin katıldığı bir forumda dertli bir değerlendirme yaptı. 

Beeri, İsrail'in kuzey cephesi ve İran'daki güvenlik sorunlarıyla ilgili bir konferans sırasında “İsrail ordusu şu ana kadar Hizbullah'ın önemli sistemlerini vuramadı. Hükümet diplomatik bir anlaşma peşinde koşsa bile bu sadece Hizbullah'ın istediği zaman ve istediği şartlarda -benim tahminime göre en geç 2026'nın sonunda- patlak verecek savaşı erteleyecektir.” dedi. 

Beeri sunumunda Hizbullah'tan kaynaklanan güvenlik tehditlerine dikkat çekerek, başta İran destekli Hizbullah'ın hassas güdümlü füze projesi olmak üzere, Hizbullah'ın askeri yeteneklerini sürekli geliştirdiğini belirtti. 

Hizbullah'ın sadece Fatih-110 gibi 350 kilometre menzile ve 10 metreye kadar vuruş yarıçapına sahip hassas balistik füzelere sahibi olmakla kalmadığını, aynı zamanda 1980'lerde İran tarafından üretilen eski “destroyer” füzelerini Suriye'deki CERS merkezinde yenilediğini açıkladı. Bu geliştirmeler füzelerin isabet oranını arttırarak 125 kilometreye kadar uzaklıktaki hedeflerin vurulmasını sağlıyor.

Beeri, “Hizbullah'ın yüzlerce hassas roketi, füzesi ve hassas mühimmatı yerine artık binlercesi var,” diyerek yaklaşık 250 bin farklı mühimmattan oluşan bir cephaneliğe sahip olduğu uyarısında bulundu. Bu füzeler genellikle yeraltından ve kamufle edilmiş fırlatma çukurlarından fırlatılıyor.

Beeri ayrıca Lübnan'ın işgali durumunda Hizbullah'ın İsrail askeri güçlerine karşı kimyasal silah kullanabileceği ihtimalini de göz ardı etmedi. 

Beeri ayrıca Gazze'deki savaşın patlak vermesinden önce İsrail'in kuzey sınırı boyunca varlığını arttıran Hizbullah'ın elit Rıdvan gücü hakkında da sert bir uyarıda bulundu.

Şii komando birliğinin savaşın patlak vermesi ve İsrail'e atfedilen saldırılarda dokuz üst düzey komutanının öldürülmesiyle birlikte bazı güçlerini sınır bölgesinden çektiği yönündeki haberleri pek de teselli edici bulmadı. “Rıdvan'ın, eğer isterse, kuzeyde Hamas'ın saldırısından önce hazırlanandan daha küçük bir alanda 100 ila 200 kişilik daha sınırlı bir işgal planı uygulayabileceğini değerlendiriyoruz” dedi.

Alma Center araştırmacıları, İsrail ordusu'nin hedefli saldırılarının Rıdvan'ın hazır olma durumunu tehlikeye atmadığını, çünkü sürekli bir komuta yapısı altında faaliyet gösterdiğini ve yeteneklerini etkilemek için önemli eylemler gerektiğini tahmin ediyor. Beeri sözlerini şöyle sonlandırdı: “Rıdvan İsrail topraklarına yapılacak herhangi bir saldırı açısından hala açık ve acil bir tehdit ve meydan okuma oluşturuyor.” 

'Herhangi bir anlaşma sadece zaman kazanmak anlamına gelir' 

Beeri, Hizbullah'ın İsrail ordusu'nin Gazze Şeridi'ndeki tünel karşıtı operasyonlarından taktikleri yoğun bir şekilde inceleyip uyarladığını ve bu stratejileri 2006 savaşından beri geniş tünel ağıyla bilinen Lübnan'da kullandığını vurguladı. İran ve Kuzey Kore tarafından finanse edilen ve yönlendirilen bu tüneller Lübnan'ın güneyine uzanmakta, taktik ve saldırı operasyonları, Lübnan köylerinin altından geçen ve askerleri hedef alan patlayıcı tüneller ve İsrail'e füze fırlatmak için kullanılan tüneller de dahil olmak üzere kuvvetlerin ve teçhizatın hareketini kolaylaştırmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa, Hizbullah'a karşı askeri bir harekat başlatmaktan kaçınması Hizbullah'ın savaşçılarını ve kaynaklarını sınırdan uzaklaştıracak bir anlaşmayı müzakere etmesi için İsrail'e büyük baskı uyguluyor.

Gerilimi yatıştırmaya yönelik bu diplomatik çabalara rağmen Alma Center araştırmacıları Hizbullah'ın zafer algısı yaratmak için çatışmayı tırmandırmaya çalışacağını öngörüyor. 

“Hiçbir siyasi ya da diplomatik anlaşma Hizbullah'ın faaliyetlerine devam etmesini engelleyemeyecektir” diyen Beeri, “Böyle bir anlaşma sadece zaman kazanmak anlamına gelir ve Hizbullah tam ölçekli bir çatışma başlatmak için uygun bir anı beklerken İsrail'in buna uyması muhtemel tek taraf olacaktır” şeklinde konuştu.

Çeviri: YDH

Yorumlar