HİZBULLAH'IN DÜZENLEDİĞİ OPERASYONLAR SİYONİST İSRAİL EKONOMİSİNE DARBE VURDU

Lübnan Hizbullah Hareketi’nin 8 Ekim’den itibaren İsrail’e yaptığı operasyonlar, İsrail'in temel ekonomik sektörlerini ağır kayıplara uğrattı. 

Görüntülenme: 575 Tarih: 09 Nisan 2024 01:25
HİZBULLAH'IN DÜZENLEDİĞİ OPERASYONLAR SİYONİST İSRAİL EKONOMİSİNE DARBE VURDU

Hizbullah’ın yürüttüğü operasyonlar sonucu kuzey cephenin vahim durumuna ilişkin Siyonist yetkililere yönelik eleştirilerin arttığı dönemde İsrail medyası, işgal altındaki toprakların kuzey bölgesinde İsraillilerin ekonomik sektöründe uğradığı zararlara ilişkin yeni bir rapor yayınladı.

Kuzeyindeki Siyonist Yerleşim Yerlerinin Kaotik Durumu

Haberde, Hizbullah’ın operasyonlarından işgal edilmiş el-Celile'deki “Shlomi” ve “Kiryat Shmona” olmak üzere kuzeydeki yerleşim birimlerinin doğrudan etkilendiği kaydedildi.

İsrail medyasına göre, bu iki yerleşim yerini korumanın maliyeti ayda yarım milyon şekel (Siyonist rejimin para birimi) oluyor. Bununla birlikte saldırılardan kaynaklanan insan kayıpları da artıyor.

Bu bağlamda Siyonist İsrail Vergi Dairesi Başkanı Shai Aharonovitz İbrani gazetesi "Yediot Aharanot"e yaptığı açıklamada, “Savaşın ekonomi sektörü ve konut projelerine verdiği zararın yaklaşık 6 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor ve bu miktarın artma ihtimali çok yüksek. Bu miktarın yaklaşık 300 milyon doları kuzey bölgeleriyle ilgilidir. Tabii bu zararları şu anda doğru bir şekilde değerlendiremiyoruz.” dedi.

Lübnan sınırına yakın yerleşimlerde “korku ve panik” havasının hakim olduğu kaydedilen haberde, “Örneğin Metula yerleşim yeri son 5 ayda kapalı askeri bölge haline geldiği ve orada yaşayan 2500 kişinin tamamı yerlerinden edilmiş ve bu yerleşimde hiçbir insan yok. Bölgede özellikle tarım sektöründe yaşanan birçok zarara rağmen ne emlak ne de sigorta dairesinden hiçbir yetkili gelip zararları araştırıp çiftçilere tazminat ödemedi.” denildi.

Metula Konseyi Başkanı David Azoulai, Lübnan sınırında artan çatışmaların ardından kuzeyde yaşayan 100 binden fazla İsraillinin yerlerinden edildiğini ve Lübnan sınırına 5 kilometre mesafedeki yerleşim birimlerinin tahliye edildiğini söyledi.

Hizbullah’ın Operasyonları İsrail’in Tarım Sektörünü Vurdu

Öte yandan Siyonist "Valla" haber sitesi, işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki Menara yerleşim yerinin vahim durumuna dikkat çekti. Haberde “Bu kasaba Hizbullah'ın saldırılarının simgesi haline geldi. 155 konutlu yerleşim biriminin 104 konutu roketlerle vuruldu v kasabanın bir kısmı tamamen imha edildi” ifadesine yer verildi.

Menara yerleşim biriminde kamu binaları ve altyapısını da büyük zarar gördüğü kaydedilen haberde bölgede tarım sektörünün ciddi şekilde etkilendiği belirtildi.

"Valla" haber sitesine konuşan Menara sakinlerinden biri, kendisinin ve kasabanın diğer sakinlerinin savaştan sonra bile geri dönmeyi düşünmediklerini söyledi.

Kiryat Shmona Yerleşimi Askeri Üsse Dönüştü

Lübnan sınırındaki en büyük Siyonist yerleşim yeri olan Kiryat Shmona bomboş ve yerleşimcilerin ayrılmasından sonra bir “askeri alan” haline geldi ve sokaklarında sık sık askerler ve zırhlı araçlar görülüyor. Bu durum tarım, sanayi ve ekonomi açısından bölgeye büyük hasar verdi.

Lübnan’ın güney sınırlarında gerilimin tırmanmasıyla birlikte İsrailli çiftçi ve işçileri bahçelerini ve arazilerini terk etmek zorunda kaldı, işgal altındaki Filistin'in kuzey ve güneyindeki çiftliklerin boşaltılması da tarım ürünlerinin yok olmasına ve Siyonistlerin gıda güvenliğine gerçek bir tehdit oluşturan üretim çalışmalarının durdurulmasına yol açmıştır. 

İbrani medyasına göre İsraillilerin gıda sorununu telafi etmek zorunda kalan Netanyahu kabinesi, gıda ithalatına başvurdu ve bu da İsrail'e ağır bir maliyet getiriyor. Oysa savaştan önce İsrail rejimi tarım sektöründen elde edilecek 131 milyon dolarlık geliri düşünüyordu, ama şu anda rejim bu paranın tamamını kaybetmiş durumda.  Öte yandan İsrail’de gıda fiyatları da yüzde 30 arttı.

İsrail’in Turizm Sektörüne Büyük Darbe

Ayrıca kuzey bölgesinin turizm sektörü tamamen çökmüş durumda ve Cebel el-Şeyh'teki (Hermon Dağı) turistik yerler tamamen boş. Tahminler, İsrail’in turizm sektörü gelirlerinin 2024 yılında yüzde 73 oranında azalacağını gösteriyor.

Öte yandan Siyonist uzmanlar, savaşın devam ederek kuzey cephesinde genişlemesi halinde İsrail'in bugün ödeyeceği maliyetin, gelecekte ödemek zorunda kalacağı devasa maliyete kıyasla çok küçük olduğu uyarısında bulundu.

İsrail'in Lübnan sınırındaki yerleşimcilerin korkuları, Hizbullah'ın operasyonlarını yoğunlaştırması nedeniyle derinleşiyor.

Siyonist yerleşimciler arasında yapılan bir anketin sonuçları, kuzeyden kaçan yerleşimcilerin yalnızca yüzde 6'sının İsrail ordusunun bu cephedeki performansından memnun olduğunu gösterdi.

Siyonist İsrail'in Kanal 13 televizyonu tarafından yapılan ankette, kuzeydeki yerleşim birimlerinde yaşayan ve bu bölgeden kaçanların yüzde 81'inden fazlasının, Hizbullah’ın sınır bölgelerinden çekilmeden asla evlerine dönmeyeceklerini söylediği belirtiliyor. Ankete göre sınırdaki yerleşimcilerin sadece yüzde 5'i kuzeydeki yerleşim yerlerine dönmeye istekli.

tesnim

Yorumlar