ABD Akdeniz’e uçak gemisini göndermekle birlikte ilk günden beri yüklü miktarda silah transferi yapmakta. Aydınlıktan Fikret Akfırat Declassified UK haber sitesini kaynak göstererek kaleme aldığı yazısında ABD’nin İncirlikten İsrail’e silah taşıdığını yazdı.
Akfırat’ın ilgili yazısı şu şekilde;
İNCİRLİK’TEN AGRATUR’A, AGRATUR’DAN TEL AVİV’E
5 Kasım’da ABD Hava Kuvvetleri’ne ait C-130J Hercules askeri nakliye uçağı İncirlik’ten Agratur Üssü’ne uçtu. Resmi uçuş bilgilerinin görüntülenebildiği radarbox adlı internet sitesinde, söz konusu uçuşun ayrıntıları da yer alıyor. Buna göre İncirlik Hava Üssü’nden saat 11.51’de kalkan C 130 J Hercules uçağı, İngiliz Hava Kuvvetleri’ne ait Agratur Hava Üssü’ne 12.37’de ulaştı. C-130J Hercules nakliye uçağı, 128 muharip asker ve 19 bin 600 kg kargo taşıyabiliyor.
İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre, 7 Ekim-24 Ekim arasında 40’tan fazla ABD nakliye uçağı, 20 İngiliz nakliye uçağı ve yedi ağır nakliye helikopteri Agratur’a teçhizat, silah ve kuvvet taşıdı (Haaretz, 31 Ekim 2023). Haaretz’in bir hafta önceki haberine göre uçaklara Avrupa’daki ABD ve NATO’ya ait stratejik depolardan kargo yüklendi. Gazete, ABD uçuşlarının yaklaşık yarısının “askeri yardım teslimatı” olduğunu yazıyor. İsrail’in güneyinde Negev çölünün yakınında bulunan Nevatim Hava Üssü’ne inen ABD uçakları, İsrail ordusuna silah teslim etti. Ayrıca Tel Aviv’deki Ben Gurion havaalanına inen ABD uçakları, silah ve mühimmatın yanı sıra zırhlı araçlar da taşıdı (Haaretz, 24 Ekim 2023).
Declassified UK’nin haberinde yer alan çarpıcı ayrıntılara göre, ABD’nin İspanya’daki Rota hava üssünden ve Almanya Ramstein’deki NATO Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhı’ndan personel, tank ve helikopter taşıma kapasitesine sahip C 17 ağır nakliye uçakları Agratur’a 18, 24 ve 25 Ekim günlerinde uçtu. Gazze bombardımanı başlamadan önceki iki ay içinde bu üslerden Agratur’a gelen hiçbir ABD Hava Kuvvetleri uçağı yoktu.
Sitenin haberine göre, 11 Ekim’den itibaren 17 Kasım’a kadar 33 İngiliz askeri nakliye uçağı Agratur’dan Tel Aviv’e uçtu. Bu uçuşlar, Gazze bombardımanının başlamasından hemen sonra iki hafta boyunca her gün yapıldı.
MELANET ÜSSÜ İNCİRLİK
Bu olay açık olarak, NATO üyeliği ve İncirlik Üssünün, Türkiye’nin egemenliğini nasıl aşındırdığını gözümüze sokuyor. Bugün İncirlik’in üstlendiği bu rolün acilen masaya yatırılması ihtiyacı vardır.
İncirlik, 1954’te açıldı. Günümüzde Türkiye ile ABD arasındaki 1980 tarihli Savunma Ekonomik İşbirliği Anlaşması (SEİA) kapsamında ABD tarafından kullanılıyor. Üs, NATO kapsamındaki çok uluslu görevlerin yanı sıra başka çok uluslu operasyonlarda da kullanıldı ve kullanılıyor. Aslında, İncirlik’in rolünü “ABD’nin Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi’nin merkez üssü” olarak tanımlamak doğru olacaktır. Bu projenin stratejik hedefi ise başta Türkiye olmak üzere, İran, Irak ve Suriye’i parçalamak, bu ülkelerden koparılacak parçalarla Kukla bir Devlet yani “İkinci İsrail”i kurmaktır.
İncirlik’in ABD açısından vazgeçilmezliği salt askeri gereklilikler nedeniyle değil hatta ondan daha fazla İncirlik’teki askeri varlığı sayesinde elde ettiği siyasal ağırlıktan kaynaklanıyor. ABD’nin örtülü operasyonlarının da merkezi olan İncirlik, buradan yürütülen operasyonlar nedeniyle Türkiye’ye yönelik bölgesel güvensizliğin de kaynağı oldu. 1991’deki Körfez Savaşı’ndan sonra Çekiç Güç adıyla İncirlik’e yerleşen ABD öncülüğündeki ülkelerin özel operasyon birimlerinin karargâhı İncirlik’ti. ABD’nin Merkez Kuvvetler ve Özel Operasyonlar Komutanlıkları’nca yönetilen Suriye’ye yönelik yıkım operasyonun merkez üssü de İncirlik’tir. İncirlik, kuruluşundan beri aynı zamanda İsrail’in bekçisi olarak görev yerine getirdi. İncirlik Üssü, son olarak 15 Temmuz 2016 NATO/FETÖ darbesinin en kilit üssüydü.
İncirlik Üssü, “koynumuzda beslediğimiz yılan”ın yuvalandığı yerdir. Türkiye için o yılanın kafasının koparılması elzemdir. Bunun için Türkiye ilk önce, 1980 tarihli SEİA’yı yürürlükten kaldırmalıdır. Gazze ile dayanışmanın ilk adımı İncirlik’teki ABD Üssü’nü kapatmaktır.
Fikret Akfırat/aydınlık