Gazze'deki savaş ve masum Filistinli sivillere yapılan katliam ikinci ayına girmiş. Uluslararası medya raporları, bombalamanın başlangıcından bu yana onlarca gazetecinin şehit olduğunu ve uluslararası medyanın işgal altındaki topraklardaki güncel gelişmeleri Gazze Şeridi'nden aktaran ofislerinin tahrip edildiğini gösteriyor.
Gazetecileri öldürme ve medyanın sesini susturma geleneği
Son haftalarda Siyonist rejimin medyayla yüzleşmesinin doruk noktasına ulaşmış ve Gazze’deki olayları dünyanın her yerine aktarılmaktadır.
Siyonist Rejimin medyayı susturma girişiminin bir örneği rejimin kuruluşunun 73. yıl dönümünde (Nekbe Günü) yaşandı.
O dönemde Siyonist rejim, Gazze'de yabancı gazetecilerin bulunduğu 13 katlı El-Cela Kulesi'ne saldırdı. Rejim, Gazze haberlerini yayınlayan uluslararası medyanın haber ofislerini kapatarak medyanın sesini susturmaya ve bu rejimin mazlum Filistin halkına karşı işlediği suçlarla ilgili haberlerin yayınlanmasını engellemeye çalıştı.
Al Jazeera, Associated Press ve AFP'nin de aralarında bulunduğu uluslararası medyanın haber ofisleri El-Cela Kulesi'ne bulunuyordu ve Gazze ile ilgili haberler yayınlıyordu. Bu binada haber medya ofislerinin yanı sıra çok sayıda hukuk büroları ve konutlar vardı.
Siyonistlerin son dönemde Gazze'ye yönelik saldırılarında medya mensuplarının konuşlandığı "Hacı Kulesi" hedef alındı. Siyonistlerin bu hava saldırısında çok sayıda medya mensubu şehit oldu ve yaralandı.
Gazeteci şehitlerinin istatistiklerine bakıldığında bu trajedinin derinliği daha da belirginleşiyor. Siyonist rejim, 2022 yılında El Cazeera'nın Amerikan- Filistin asıllı muhabiri Şirin Ebu Akile’yi başından vurarak şehit etti. Yine aynı yıl Ghofran Harun’u ve 2018’de ise Ahmed Ebu Hüseyin’i Gazze Şeridi'ndeki Cebeliye kampında karnından vurarak şehit etti.
2014 yılında İtalyan gazeteci Gazze Şeridi'nin bombalanmasında şehit düştü. Hatta Gazetecileri Koruma Komitesi'nin son raporu, Siyonist rejimin bazı bağımsız Yahudi gazetecileri profesyonel çalışmalarından mahrum bıraktığını gösteriyor. Bunun yanı sıra İsrailli gazetecilerden biri de kayıptır.
Filistin Enformasyon Bakanlığı'nın istatistiklerine göre, 2000 yılındaki ikinci Filistin intifadasından geçen yılın mayıs ayına kadar 45 gazeteci Siyonist rejim tarafından şehit edildi.
Bu cinayetler Gazetecileri Koruma Komitesi Kuzey Afrika ve Ortadoğu Programı Koordinatörünün “Gazeteciler kriz zamanlarında çok önemli işler yapan sivillerdir ve savaşan tarafların hedefi olmamalıdır” demesine rağmen yapılıyor.
Gazze'de devam eden savaş sırasında da utanç verici gazeteci öldürme geleneği yaşanmakta.
Filistinli gazeteci Muhammed Ebu Hasire,7 Kasım’da yerleşim yerinin bombalanması sonucu ailesinden ve yakınlarından 48 kişiyle birlikte şehit old. Bundan bir gün önce de Filistinli gazeteci Muhammed El Jaja ve çok sayıda aile üyesi İsrail’in Gazze Şehri’nin El Nasr mahallesindeki evine düzenlediği saldırısında şehit olmuştu.
Hasan Aslih; Siyonistleri kızdıran gazeteci
Siyonistler genel olarak medyayı ve gazetecileri hedef alsalar da, Gazze'deki olayları an be an yorulmadan aktaran ve bunları sosyal medyaya aktaran Hasan Aslih gibi aktif saha gazetecilerine kızgın.
Gazze Şeridi'nde her gün pek çok olayı takip eden Aslih Filistinli bir gazeteci ve fotoğraf tutkunudur. Yerel ve uluslararası olay ve haberleri yansıtmak için ciddi çaba gösteren Aslih 2009’dan bu yana popüler olmaya başladı.
Aslih, aktif saha varlığının yanı sıra sosyal medyada da oldukça aktiftir. İnstagram sayfasında Filistin'de yaşanan olaylarla ilgili resim ve olaylar paylaşmakta. Gazze savaşıyla birlikte takipçi sayısı ciddi oranda arttı.
Instagram'ın yanı sıra sosyal medya platform X’te de aktiftir. Hasan Aslih’in X sayfası 500 bini aşkın takipçiye sahiptir ve her an güncelleniyor. Bu sayfada günlük haberleri paylaşıyor. Ayrıca Gazze Şeridi'ndeki güvenilir kaynaklardan resmi haberleri alıyor, aktarıyor ve analiz ediyor.
Aslih de diğer gazetecilere ve medya mensuplarına yapıldığı gibi son dönemde Siyonist rejim tarafından hedef alınıyor ve rejimin liderleri bu sesi susturmaya çalışıyor. Onlar bu muhabirin Hamas'ın önde gelen liderlerinden Yahya el-Sinvar'la çekilmiş fotoğrafını sosyal medyada ve Siyonist medyada geniş çapta yeniden yayınlanıyor.
Hasan Aslih de bu Siyonist projeyi farketmiş ve Telegram kanalında İbrani medyasında büyük bir kışkırtma kampanyasından bahsetmiştir.
Kendisine yönelik suikast olasılığını belirten Aslih, ilgili yetkilileri Gazze Şeridi'nde faaliyet gösteren basın grupları ve yerel haber ajanslarının hedef alınabilmesi konusunda uyarmış.
Birkaç hafta öncesine kadar CNN'de çalışan bu Filistinli fotoğrafçı ve gazetecinin, bu medyanın yetkililerine göre kendisiyle olan işbirliği durdurulmuş.
mehrnews