İşgal altındaki Kudüs'te düzenlenen dünkü duruşmaya 15 hakim katılarak, sözkonusu yasayı incelemeye aldılar. "yönetiş kalitesi", "Siyonist barolar birliği" ve "sağlıklı kabine ve sosyal adalet" isimli gruplar, Yüksek Mahkeme'ye dilekçe sunmuşlardır.
Yargı reformu tasarısına karşı çıkanlar ve tasarıyı destekleyenler ise, Yüksek Mahkeme binasının dışında toplanarak, hakimlerin vereceği kararı bekledi.
Bu bağlamda verilecek karar, işgal topraklarındaki iç anlaşmazlığı körükleyebilir ve bu rejim için benzeri görülmeyen bir kriz haline gelebilir. Önceki gece işgal topraklarında yaşayan binlerce Siyonist, işgal rejimi Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun konutuna giden yollarda protesto eylemi düzenleyip, işgal altındaki Kudüs'te yer alan Netanyahu'nun evinin önünde toplanarak, yargı reformunu öngören tasarıyı protesto ettiler.
Pazartesi akşam saatlerinde Yüksek Mahkeme'nin toplanacağı gün öncesinde düzenlenen protesto eylemlerine katılanlar, yargı reformu tasarısının maddelerinden biri olan "akla yatkınlık maddenin iptali" denen yeni onaylanmış yasayı protesto ederek, Yüksek Mahkeme'den bu maddeyi iptal etmesini isterken, on binlerce Siyonist de, mahkeme önünde toplandı.
Netanyahu kabinesi, yargı reformu tasarısının tamamını meclisten geçirmeye çalışırken muhalefet sokak ve caddelerden çekilmiyor. Netanyahu, muhalefeti uyararak, görüşmelere katılıp, imtiyaz vermemeleri halinde tek taraflı olarak bu tasarının diğer maddelerini de onaylayacağını deklare etmiştir.
Netanyahu'nun aşırı sağcı kabinesi, birkaç hafta önce Knesset'teki yandaş temsilcilerin oyuyla, "akla yatkınlık maddesinin iptali" yasasının taslağını onayladılar. Onlar, bu tasarının diğer maddelerini de onaylamak için yoğun şekilde çalışıyorlar. Netanyahu kabinesi sözkonusu maddeyi onaylamak suretiyle, işgal rejiminin yüksek mahkemesinin, kendi kararlar ve atamalarıyla ilgili görüş ve yetkisini ortadan kaldırmaya çalışmakta.
Bu yasa, Yüksek Mahkeme'nin kabinenin kararları ve atamalarını "geçersiz sayarak", mahkemenin bu bağlamdaki yetkisini ortadan kaldıracak. Bu tasarının onaylanması, Siyonist rejimin yargı sisteminin yetki alanını daraltmak için ilk adım sayılıyor. Bu tasarının onaylanmasıyla artık işgal rejimi yargısı, Siyonist rejim ve bakanlarının kararlarını mantıklı olmadığı için iptal edemeyecek.
Bu tasarıya karşı gelen sert tepki ve eleştirilere rağmen Netanyahu kabinesi, bundan amacın Yüksek Mahkeme'nin yetki alanını parlamentonun lehine azaltmak suretiyle kuvvetler arasında denge oluşturmak olduğunu ileri sürüyor. Ancak karşı çıkan taraflar, bu girişiminin iktidarın kötü amaçlar için kullanılması için zemin sağlayacağına ve yargı sisteminin bağımsızlığını zayıflatacağına ve sonunda yüksek mahkemenin siyasilerin taleplerine boyun eğmesine yol açacağına inanıyorlar.
“Akla yatkınlık” bu açıdan, Knesset tarafından yargı üzerinde denetim için kullanılan bir argümandır. Bu argüman yüksek mahkemeye, yürütme yetkilisinin yaptığı işin mantıksız olduğunda harekete geçmesine izin veriyor. Böylece yüksek mahkeme, yetkililerin aldığı kararlar ve onayladığı tasarıları, "mantık dışı" olduğu gerekçesiyle iptal edebilir.
parstoday