Ma'ariv gazetesinde Cuma günü sonuçları açıklanan ankete göre, Siyonist Knesset'teki toplam 120 sandalye üzerinden seçim yapılırsa, muhalefet partileri 65 sandalye, Arap partileri 10 ve Netanyahu'nun radikal hükümetinin mevcut koalisyonunun partileri de 45 sandalye kazanacak.
Aynı zamanda, Siyonist rejimin üst düzey bir yetkilisine atıfta bulunan "Makor Rishon" internet sitesi, binlerce Haredi Yahudi yani aşırı Ortodoks Yahudileri kapsamayan zorunlu hizmet yasası olmazsa Siyonist rejimin Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kabine koalisyonunun çökeceğini duyurdu. İbrani kaynaklara göre yargı reformu kanunları, askerlikten "Haredi Muafiyeti" yasası onaylanana kadar Knesset'e sunulmayacak. Bu yasa 25 yılı aşkın bir süre önce teklif edildi ve Siyonist rejimin birçok kabinesini devirdi.
Yargı reformu planının onaylanması, kabine ve parlamentonun yargı yetkilerini artıracak ve yargının yetkilerini azaltacaktır. Bu nedenle, bu plan kitlesel halk protestolarıyla karşı karşıyadır ve şimdiye kadar 32 haftadır işgal altındaki topraklarda yüzbinlerce insan Cumartesi günleri bu plana karşı protestolar düzenlemektedir.
Mevcut durum, Siyonist rejimin kuruluşundan bu yana yaşadığı en kötü iç kriz sayılabilir, bu durum daha önceki iç krizlere hiçbir şekilde benzemiyor ve Siyonistler ya Netanyahu'yu görevden almaya karar vermeli ya da kanun tasarısının nihai olarak onaylanmasını engellemeli; tüm sektörleri etkileyen bir yasa tasarısı. İsrail medyası startupların %85'inin şirketlerini Amerika'ya taşıdığını, ileri teknolojiler alanında faaliyet gösteren düzinelerce şirketin, seçkin güçlerin göç kriziyle karşı karşıya kaldığını ve turizmden otel işletmeciliğine, ordu ve Mossad’ın, Netanyahu'nun yasa tasarısından ağır darbe alacağını yazdı.
Netanyahu kabinesinin yargı reformu planı en sonda onaylanırsa, siyonistlerin tersine göçü kesinlikle daha yaygınlaşacak. Şimdi İsrail endüstrisi, tüm uzmanlık alanlarında 15 bin mühendis sıkıntısı çekiyor. Ayrıca teknoloji sektöründeki insan kaynakları komitesinin değerlendirmesi de önümüzdeki 5 yılda bu alanda 100 bin kişilik bir işçi açığı ile karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.
2023'ün ilk yarısında Siyonist liderler, Ukrayna'daki krizin ardından bu ülkeden Yahudileri çekme sürecinin önemli bir ilerleme kaydetmesini beklerken, işgal altındaki Filistin'e Ukrayna'dan sadece 1463 kişi girdi ve bu rakam önceki yılın aynı dönemine göre %88 azaldı.
Siyonist rejimdeki kriz, yargı sisteminde kapsamlı değişiklikler yapılmasına yönelik yasa tasarısı ve Yargıtay'ın zayıflaması üzerine yaşanan gerilimin ardından doruk noktasına ulaştı ve güvenlik ve askeri yetkililerin kabine ile olan ilişkisine ve etkileşimine, ve “şiddetli çatışma durumunda ordu ve güvenlik güçlerinin Netanyahu'ya mı yoksa Yüksek Mahkeme'ye mi bağlı olacağı” sorusunun İsrail çevrelerinde bol bol gündeme gelmesine kadar nüfuz etti.
Netanyahu kabinesinin "reform" olarak nitelendirdiği Siyonist rejimin yargı sisteminde köklü değişiklik önerisi, Yargıtay'ın yetkilerini büyük ölçüde azaltacaktır, öyle ki bu mahkeme artık kabine onaylarını ve bakanların seçimini denetleyemeyecek. Muhalifler bu planı Netanyahu'nun siyasi darbesi ve diktatörlüğü olarak adlandırıyor ve aylardır sokaklarda protesto ediyor.
Geçtiğimiz günlerde Netanyahu, güney Lübnan'da provokatif eylemleri körükleyerek veya Suudi Arabistan'la ilişkileri planlayarak iç krizine bir dış reçete yazmaya çalıştı. Ancak her iki alanda da başarısız olması gözleri bir kez daha içe çevirdi. Netanyahu krizden bir çıkış yolu bulamazsa koalisyon kabinesinin düşmesi kaçınılmaz olacak.
parstoday